Scandal urias: UE îi cere lui Mark Zuckerberg să ia măsuri urgente împotriva rețelei de pedofili care acționează pe Instagram

Postat la: 09.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Scandal urias: UE îi cere lui Mark Zuckerberg să ia măsuri urgente împotriva rețelei de pedofili care acționează pe Instagram

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, doreşte ca Mark Zuckerberg, directorul general al companiei Meta, să dea explicaţii şi să ia măsuri "imediate" în legătură cu o mare reţea de pedofilie care acţiona prin intermediul Instagram şi a cărei existenţă a fost expusă recent de The Wall Street Journal.

"Codul voluntar al Meta privind protecţia copiilor pare să nu funcţioneze", a scris comisarul Breton, joi, pe Twitter. "Mark Zuckerberg trebuie acum să dea explicaţii şi să ia măsuri imediate", a cerut comisarul pentru piaţă internă.

O investigaţie Wall Street Journal a dezvăluit miercuri că Instagram a lăsat să prolifereze pe platforma sa o vastă reţea de conturi ce promovau şi găzduiau material reflectând abuzuri sexuale asupra copiilor. Platforma de social media le permite utilizatorilor să caute hashtag-uri explicite, iar infractorii i-au exploatat algoritmii de recomandare pentru a promova conţinuturi ilicite.

Breton a declarat că va discuta această problemă cu Zuckerberg la sediul Meta pe 23 iunie, în timpul unei vizite pe care o va face în SUA. Comisarul vrea să vadă cum se pregătesc companiile de social media, inclusiv Twitter, să se conformeze cu legislaţia UE privind moderarea conţinutului (Legea serviciilor digitale, DSA), arată POLITICO.

Thierry Breton a declarat că Meta va trebui să "demonstreze" că aplică măsurile Comisiei Europene după 25 august, când DSA va începe să se aplice platformelor Big Tech. În caz contrar, compania s-ar putea confrunta cu amenzi drastice de până la 6 % din veniturile sale anuale globale.

În conformitate cu DSA, platformele sociale trebuie să ia măsuri împotriva conţinutului ilegal şi să se asigure că minorii sunt în siguranţă pe o platformă. Companiile trebuie, de asemenea, să evalueze şi să limiteze modul în care platformele şi algoritmii lor contribuie la probleme majore ale societăţii, cum ar fi difuzarea de conţinut ilegal şi protecţia minorilor.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că societatea a înfiinţat un grup de lucru intern pentru a investiga şi a "aborda imediat" dezvăluirile recente ale Wall Street Journal. Compania lucrează "agresiv pentru a lupta" împotriva exploatării copiilor şi pentru a sprijini aplicarea legii în depistarea infractorilor, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Meta a dezmembrat 27 de "reţele abuzive" între 2020 şi 2022 şi a dezactivat peste 490.000 de conturi pentru că au încălcat politicile de siguranţă pentru copii în ianuarie 2023, au adăugat reprezentanţii companiei.

Platformele de social media, precum Instagram, de la Meta, TikTok, de la ByteDance, Snapchat, de la Snap, şi YouTube, de la Alphabet (Google) au stârnit îngrijorarea autorităţilor de reglementare şi a utilizatorilor cu privire la conţinutul care vizează copiii de vârstă mică.

loading...
PUTETI CITI SI...