Oxigenul este produs fără fotosinteză la mare adâncime. Sunt roci ca niște baterii separă oxigenul din apă printr-o reacție chimică

Postat la: 26.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Oxigenul este produs fără fotosinteză la mare adâncime. Sunt roci ca niște baterii separă oxigenul din apă printr-o reacție chimică

Într-o cercetare publicată în revista Nature Geoscience, oamenii de știință au scris despre cum pietrele de pe fundul mării care conțin metale rare, denumite noduli polimetalici, produc "oxigen întunecat", în adâncul Oceanului Pacific. Aceste pietre sunt bogate în mangan, cobalt și nichel, resurse esențiale pentru fabricarea bateriilor telefoanelor, turbinelor eoliene și a panourilor solare și funcționează întocmai precum bateriile.

Nodulii polimetalici produc tensiuni de până la 0,95 V, iar atunci când sunt grupați împreună, la fel ca bateriile într-o serie, pot atinge cu ușurință cei 1,5 V necesari pentru a separa oxigenul din apă prin electroliză. Formațiunile minerale au fost descoperite la patru kilometri adâncime, în Pacific, între Mexic și Hawaii, iar companiile miniere au în plan recoltarea acestor noduli din zonă.

Scopul inițial al demersului a fost de a studia cum mineritul afectează ecosistemul marin din adâncurile oceanului, unde specii de animale trăiesc în absența luminii. Oamenii de știință au încercat să măsoare consumul de oxigen de la fundul oceanului, printr-o invenție numită "cameră bentonică", care captează imagini și eșantioane de sedimente. În mod normal, cantitatea de oxigen din cameră ar trebui să scadă, pe măsură ce este consumat de organisme, dar oamenii de știință au constatat că se întâmplă exact opusul.

Cercetătorii au crezut inițial că senzorii sunt stricați, așa că au adus câțiva noduli la bordul navei lor pentru a repeta testul. Din nou, cantitatea de oxigen a crescut, iar aceștia au descoperit că nodulii polimetalici au o tensiune electrică aproape la fel de marea ca a bateriilor AA. Descoperirea are multe implicații potențiale, inclusiv regândirea teoriei apariției vieții pe Pământ. Până acum, consensul general era că organismele vii, cum sunt plantele sau algele, produc oxigen prin fotosinteză, un proces care are nevoie de lumină.

loading...
PUTETI CITI SI...