Alimentul mai eficient împotriva obezității și a diabetului de tip 2 decât Ozempic

Postat la: 24.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Alimentul mai eficient împotriva obezității și a diabetului de tip 2 decât Ozempic

Un compus natural din măsline, acidul elenolic, s-a arătat promițător ca potențial tratament pentru obezitate și diabet de tip 2. Cercetătorii de la Virginia Tech din SUA au descoperit că, după o săptămână de tratament, acidul elenolic a redus nivelul zahărului din sânge la fel de bine sau chiar mai bine decât două medicamente principale.

Unul dintre acești hormoni reglati de acidul elenoic este glucagon-like peptide-1 (GLP-1), pe care Ozempic și medicamentele similare îl imită pentru a regla glicemia și sațietatea. Celălalt este peptida YY (PYY), mai puțin cunoscută, care este eliberată de celulele din intestin pentru a domoli apetitul la sfârșitul mesei. Chiar și o singură doză de acid elenolic concentrat a stimulat secreția de GLP-1 și PPY, a constatat cercetarea anterioară a echipei.

Spre deosebire de agoniștii receptorilor GLP-1, cum ar fi Ozempic - care, deghizați ca GLP-1, pot activa receptorul în locul celui real - acidul elenolic oferă o abordare indirectă care declanșează organismul să elibereze mai mulți hormoni metabolici proprii. Efectul său asupra glicemiei a fost la egalitate cu agonistul receptorului GLP-1 liraglutide și mai bun decât agentul antihiperglicemic metformin, care este un medicament de primă linie pentru scăderea glicemiei pentru diabetul de tip 2.

Acidul elenolic se găsește în uleiul de măsline extravirgin și în măslinele mature (Olea europaea), dar poate fi creat mai ieftin prin descompunerea precursorului său, oleuropeina, care este prezent nu numai în pielea și pulpa măslinelor, ci și în frunzele și semințele plantei. Cercetătorii afirmă că, probabil, nu ați putea mânca destule măsline - sau să beți destul ulei de măsline extravirgin - pentru a obține efectele benefice pe care le-au observat în experimentele lor. De asemenea, oleuropeina a fost eliminată în mod deliberat din majoritatea produselor pe bază de măsline pe care le-ați putea consuma, din cauza gustului său amar.

Echipa investighează acum modul în care acidul elenolic afectează metabolismul prin urmărirea traseului său prin organism, ceea ce va furniza, de asemenea, informații cu privire la siguranța sa pentru studiile clinice din viitor. Constatările preliminare nu sunt încă revizuite de colegi, deși studiile sunt evaluate și selectate pentru prezentare de către un comitet de experți. Această cercetare a fost prezentată la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție, NUTRITION 2024, potrivit Science Alert.

loading...
PUTETI CITI SI...