Proiect în Parlament: mii de profesori vor dispărea instant din Sistem

Postat la: 18.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Proiect în Parlament: mii de profesori vor dispărea instant din Sistem

La noile Legi ale Educației s-a depus deja un proiect de modificare, proiect care îi vizează pe cei din mediul universitar. În prezent, profesorii universitari își pot continua activitatea fără limită de vârstă, dar noul proiect de lege vine să impună o limită, iar contractele profesorilor pensionari vor putea fi prelungite câte un an, în funcție de evaluarea perfomanțelor.

Proiectul de lege de la Cameră vizează eliminarea unei prevederi din noua lege a învățământului superior nr. 199/2023, mai exact, a celei ce permite "persoanelor care îndeplinesc condițiile pentru a se pensiona la împlinirea limitei legale de vârstă să-și continue activitatea `fără limită de vârstă`", după cum subliniază inițiatorii.

La modul concret, se propune eliminarea posibilității ca senatul universitar din instituțiile de învățământ superior de stat, particulare și confesionale să poată decide continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform cartei universitare, fără limită de vârstă.

Inițiatorii măsurii sunt de părere că "această reglementare este nocivă pentru învățământul superior, deoarece permite cadrelor didactice să rămână titulare pe post, fără limită de vârstă, fără evaluarea anuală a performanţelor acestora, conferindu-le acestora un privilegiu viager.

O astfel de reglementare (...) va bloca orice intrare în sistemul de învăţământ universitar, atâta timp cât posturile ocupate vor fi blocate de conducerile universităţilor, după bunul plac".

Legislația actuală stabilește că decizia continuării activității se ia în baza criteriilor de performanță profesională și a situației financiare a cadrului didactic sau de cercetare

 

loading...
PUTETI CITI SI...