Euro nu mai coboară sub 5 lei! Analiștii anunță că inflația va ajunge la cel mai mic nivel din ultimul an

Postat la: 25.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Euro nu mai coboară sub 5 lei! Analiștii anunță că inflația va ajunge la cel mai mic nivel din ultimul an

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0528 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 8,13%, cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni, scrie Mediafax.

Datele colectate de CFA în luna aprilie mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor (90%) incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,9953 lei/euro, scrie Ziarul Financiar.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA, acesta a scăzut in aprilie (cu 2,1 puncte) la valoarea de 55 puncte. Evoluţia s-a datorat componentei de anticipații, care a înregistrat o scădere de 4,8 puncte, până la valoarea de 48,8 puncte.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 5,1%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,8% în scădere de la 3% în prognoza din luna martie.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 6,22% în următoarele 12 luni.

„După patru luni de creșteri consecutive, componenta de anticipații a Indicatorului de Încredere a înregistrat o corecție. Consistent cu această corecție, și valoarea de creștere economică anticipată pentru 2023 s-a redus la o valoare sub 3%. Totodată, sondajul confirmă ancorarea anticipațiilor de continuare a procesului dezinflaționist, rata anticipată a inflației scăzând la cea mai mică valoare din ultimele 12 luni", spune Adrian Codirlaşu, CFA - Vicepresedinte al Asociatiei CFA România.

În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 45% dintre participanți anticipează o stabilitate a acestora, în timp ce același procent, de 45% dintre participanți, anticipează o scădere în următoarele 12 luni. De asemenea, 65% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 30% că sunt corect evaluate.

Sondajul Asociației CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.

loading...
PUTETI CITI SI...