Analiza: Cine va pierde din războiul economic mondial

Postat la: 26.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Analiza: Cine va pierde din războiul economic mondial

Lumea este pe calea unui nou război economic din cauza peisajului valutar schimbat, a scris Werner Plumpe pentru ziarul german WirtschaftsWoche.

Publicistul a amintit declarația fostului președinte francez Valéry Giscard d'Estaing, care a susținut că Statele Unite se bucură de „privilegiul exorbitant" al poziției dolarului ca monedă de rezervă a lumii, în timp ce alte țări sunt nevoite să finanțeze regulat deficitele comerciale.

„Dacă SUA, la fel ca majoritatea altor țări, ar trebui să finanțeze în mod regulat acest deficit, atunci cu greu ar putea acoperi deficitul balanței de plăți. Mai degrabă, ar trebui să reducă drastic importurile. Cu toate acestea, „privilegiul exorbitant" permite SUA să-și mențină cel puțin o parte din avere în contul altor țări", a explicat Plumpe.

Potrivit acestuia, un astfel de privilegiu, precum și teama de a-l pierde într-o lume în schimbare, împing Washingtonul la gesturi agresive."

„Scopul politicii americane continuă să fie menținerea acestui privilegiu. Aceasta explică multe dintre acțiunile de politică externă ale Statelor Unite, în special încercările lor de a suprima sistemele monetare și economice concurente. Un război economic mondial, ale căror contururi apar deja, va deveni cel mai probabil rezultatul acestei lupte, cu consecințe catastrofale pentru Europa, care se va afla între două fronturi", a conchis autorul.

loading...
PUTETI CITI SI...