Mihai Tudose nu renunţă deloc la restructurarea Guvernului

Postat la: 09.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Mihai Tudose nu renunţă deloc la restructurarea Guvernului

Premierul Mihai Tudose a anunţat că nu renunţă la restructurarea Guvernului şi că va face această propunere în Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD de la finalul lunii ianuarie, care se va desfăşura la Iaşi.

Şeful Guvernului a făcut acest anunţ după şedinţa CExN de ieri - prima şedinţă a liderilor PSD din acest an -, care a durat mai mult de patru ore şi în cadrul căreia premierul a cerut restructurarea Guvernului, expri-mân-du-şi nemultumirea faţă de calitatea echipei guvernamentale, conform unor surse citate de presă. Primul ministru nu a mai ieşit să facă declaraţii alături de liderul PSD Liviu Dragnea.

Acesta din urmă a declarat, aseară, că, în ianuarie, trebuie făcută o analiză a modului cum funcţionează fluxul deciziilor în ministere şi care sunt măsurile ce pot face ca în acest an actul de guvernare să fie şi mai bun: "Că una dintre măsuri poate fi o restructurare a Guvernului, o remaniere a acestuia sau niciuna nici alta, am menţionat asta. Ce s-a discutat azi (n.r. ieri) e că vom face o discuţie poate la CEx-ul următor. Trebuie să discutăm şi cu partenerii de la ALDE, pentru că restructurarea Guvernului necesită un vot în Parlament. Foarte mulţi colegi au venit cu păreri, idei, gânduri, nu s-a facut un CEx pentru analiza ministerelor. Pentru aşa ceva e nevoie de o perioadă mult mai lungă".

Liviu Dragnea a spus că, din punc-tul său de vedere, nu există nicio tensiune între el şi Mihai Tudose: "Din partea mea, toate bune, o relaţie neschimbată ca şi înainte de noul guvern, eu nu am nicio problemă. Eu nu sunt nervos". Referitor la reforma administrativ-teritorială, liderul PSD a spus că aceasta presupune câteva componente: "Una implică descentralizarea, şi s-a cerut miniştrilor din primăvară să vină cu propuneri de descentralizare. Din păcate, miniştrii nu au venit cu propuneri serioase, ba dimpotrivă, făceau fundamentări că nu se poate. E un obiectiv politic pe care o sa îl propun la Iaşi. A doua componentă e regionalizarea, care nu poate fi făcută decât prin modificarea Constituţiei".

În opinia lui Dragnea, modificarea modului de alegere a preşedintelui partidului ar fi un pas înapoi. Dragnea a mai spus, conform Hotnews: "Eu le-am spus colegilor mei azi (n.r. ieri) ceva ce consider foarte important: românii aşteaptă de la noi nu discuţii interne despre statut, aşteaptă să vadă dacă şi în 2018 continuăm să adoptăm măsurile guvernamentale şi legile care le fac viaţa mai bună şi le aduc bunăstare. Eu le cer în continuare ca pe asta să ne focusăm în primul rând. Nu cred că interesează marea masă a cetăţenilor dacă noi facem un congres. Îi interesează dacă propunerile de guvernare vor fi puse în aplicare".

Subiectul restructurării Guvernului a apărut zilele trecute, preşedintele Executiv al PSD Niculae Bădălău spunând că Executivul ar putea fi restructurat şi ar putea include 16-17 ministere, faţă de 24 câte sunt în prezent. Preşedintele Dragnea declara, la finalul anului trecut, că în ianuarie va avea loc o discuţie privind eventuala necesitate a modificării structurii Guvernului, declarându-se mulţumit de activitatea premierului Mihai Tudose. La rândul său, acesta din urmă a afirmat că, pe parcursul acestei luni, va avea loc o evaluare, dar nu doar a Guvernului, ci la nivelul tuturor zonelor de decizie, referindu-se şi la şefii de agenţii, secretarii de stat, membrii în AGA şi în consiliile de administraţie, urmând să fie luate măsuri de eficientizare.

Răspunzând unei întrebări, Liviu Dragnea a menţionat că nu se teme că îşi va pierde funcţia într-un congres extraordinar al partidului. Se pare că premierul Mihai Tudose, împreună cu câţiva lideri locali ai PSD, ar dori să impună o conducere colectivă a partidului (5-6 persoane), în locul lui Liviu Dragnea. Tudose ar urma să facă parte din conducerea colectivă, alături de Marian Oprişan (Vrancea).

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a lansat ideea modificării Statutului PSD în privinţa criteriilor de integritate. "Schimbarea ar fi foarte simplă: până nu eşti condamnat definitiv nu îţi pierzi calitatea nici de lider, funcţia pe care o deţii sau membru de partid. Suntem foarte solidari cu colegii noştri care păţesc astfel de lucruri. Au fost perioade când am avut aproape 94% dintre primarii PSD într-o formă de anchetă ANI, DNA şamd. A fost pur şi simplu urgie vizavi de colegii noştri", a declarat Codrin Ştefănescu la Digi24.

Liderul PSD Dâmboviţa, fostul ministru al Apărării Adrian Ţuţuianu, a adus critici, potrivit News.ro, la adresa liderului partidului: "Probabil că am deranjat pe anumiţi colegi, foarte mulţi sau unii dintre ei care aveau putere de decizie, inclusiv preşedintele partidului. Probabil că a avut anumite nemulţumiri faţă de faptul că eram foarte vizibil, apreciat şi de cei cu care lucram în minister, dar şi de presa naţională, unde n-aţi auzit critici la adresa mea legate de minister. Este o etapă, este o şcoală. În două luni am făcut un master pe apărare naţională şi e foarte utilă în conturarea profilului meu de lider politic şi de administraţie. Este o etapă în care am învăţat că în politică nu contează numai munca serioasă, ci uneori contează mai mult să relaţionezi cu ceilalţi, să aloci mai mult timp relaţiilor umane".

La rândul său, primarul Iaşiului Mihai Chirica consideră că PSD trebuie să facă "o mişcare inteligentă" şi să schimbe conducerea, astfel încât să poată fi recuperaţi "paşii pierduţi" în 2017. Întrebat cu privire la cine ar putea să preia conducerea social-democraţilor, Chirica a precizat că "există oameni competenţi în partid şi cu vizibilitate, care ar putea să reclădească structura de conducere a PSD, grav afectată". Liderii PSD au decis, ieri, ca un nou CEX să aibă loc în 29 ianuarie.

loading...
PUTETI CITI SI...