Noua axă a investițiilor strategice construită de Ciolacu

Postat la: 23.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Diplomația economică ocupă un loc important în agenda premierului Marcel Ciolacu. De la preluarea mandatului de prim-ministru majoritatea vizitelor sale oficiale și a întrevederilor bilaterale programate s-au axat mai ales pe componenta atragerii de investiții străine majore în România.

Am avut anul trecut cifre record la volumul comerțului dintre România și Germania, asta în condițiile în care prima vizită oficială a premierului Ciolacu a fost la Berlin, iar relația dintre cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și prim-ministrul României au avansat rapid. Acest lucru a dus la un interes mai mare al investitorilor germani pentru țara noastră și a deschis noi perspective de cooperare între cele două state în domenii importante precum infrastructură, energie, digitalizare sau industria de apărare.
În plus, pe teren diplomatic, Germania și Olaf Scholz au fost unii dintre cei mai mari susținători ai României la aderarea la spațiul Schengen, la fel ca și Statele Unite ale Americii. Un moment-cheie în obținerea unui vot favorabil din partea Austriei a fost chiar vizita oficială a premierului Ciolacu în Statele Unite, la finalul anului trecut.

Bineînțeles, un obiectiv clar a delegaței conduse de Marcel Ciolacu în vizita de la Washington au fost proiectele economice comune, dar și creşterea investiţiilor americane în România şi consolidarea sprijinului politic şi de securitate de care beneficiem din partea partenerilor strategici. În afară de întâlnirile cu înalți oficiali americani, cum ar fi secretarul de stat american Antony Blinken, sau secretarul apărării, Lloyd Austin, prim-ministrul şi delegaţia guvernamentală au avut discuţii cu conducerile unor companii-gigant precum Google, Lockheed Martin şi cu reprezentanţii conducerii United States Energy Association.

Iar rezultatele se contabilizează tot mai clar. Doar în ultima lună concernul german Rheinmetall a anunțat că va investi într-o fabrică de pulberi, alături de compania Romarm, într-un proiect pe fonduri europene de 47 de milioane de euro. Iar compania americană Verde Magnesium a anunțat un plan de investiții de un miliard de dolari pentru exploatarea minieră a magneziului și dezvoltarea unei fabrici de magneziu metalic în țara noastră.

Însă un nou și ambițios front economic a fost deschis de Marcel Ciolacu prin recenta vizită din Qatar și Emiratele Arabe Unite, unde componenta economică a fost dusă la un nivel fără precedent judecând prin valoarea proiectelor puse pe masa discuțiilor.

"Îmi doresc ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în UE", a spus Marcel Ciolacu la începutul vizitei în țările din Golful Persic. Motivul pentru care a spus acest lucru erau proiectele de investiții în valoare de 15 miliarde de euro cu care membri Executivului s-au dus în cele două state. În cele 3 zile de vizită, reprezentați ai Guvernului au semnat documente pentru proiecte de amploare, care demonstrează faptul că, în afară de buna colaborare dintre România și Qatar, precum și țara noastră și Emiratele Arabe Unite, există oportunități de schimburi comerciale sau de noi investiții în țara noastră.
Premierul Ciolacu și echipa sa au purtat discuții intense cu oficialii și oamenii de afaceri din cele două state, stabilind bazele unor colaborări solide în domenii cheie precum energie, transporturi, agricultură și digitalizare.

Printre afacerile cu cel mai mare potențial sunt extinderea colaborării între Hidroelectrica și compania Masdar în sectorul energiei regenerabile. Cele două companii vor să construiască, printr-o firmă mixtă, parcuri solare clasice și flotante de 2.000 MW, o investiție de ordiinul sutelor de milioane de euro.

Un alt mare puncte de atracție este Portul Constanța, care se profilează ca un nod crucial pentru fluxurile de investiții și comerț în regiune. Fondurile suverane din Emiratele Arabe Unite sunt interesate să investească masiv în acest port, deschizând noi oportunități de dezvoltare economică în zonă. Portul Constanța ar deveni, astfel, unul dintre cei mai importanți actori europeni, iar importanța sa strategică în urma războiului din Ucraina va fi dublată de planul de dezvoltare fără precedent, care este susținut puternic și de Statele Unite.

De asemenea, investițiile în sectorul agroalimentar sunt pe lista priorităților, cu planuri de construire a unor ferme și abatoare moderne, în vederea dezvoltării producției de carne și lactate pentru export în țările din Golf.

Este evident că premierul României speculează prin strategia sa de diplomație economică lipsa totală de rezultate a președintelui Iohannis din acest punct de vedere, în cei 10 ani de mandat. Venind cu contracte care însumează miliarde de euro pompate în noi investiții mai ales în zona de producție a economiei noastre, Marcel Ciolacu arată care ar trebuie să fie prioritatea majoră a oricărui demnitar al României într-o vizită în străinătate: productivismul, nu turismul.

loading...
PUTETI CITI SI...