Guvernul Dăncilă audiat pe repede-inainte. Viteza produce gafe

Postat la: 29.01.2018 09:03 | Scris de: ZIUA NEWS

Guvernul Dăncilă audiat pe repede-inainte. Viteza produce gafe

Guvernul Dăncilă dă astăzi testul final! Deputaţii şi senatorii vor decide dacă dau vot de încredere noului Executiv. Totul, după ce miniştrii propuşi vor trece prin "focul" audierilor din comisiile de specialitate. Audierile au început la ora 8 dimineaţa şi sunt făcute printr-o procedură simplificată, astfel încât 27 de miniştri să primească avizul parlamentarilor în doar 6 ore.

Audierile miniştrilor se desfăşoară între orele 08:00-14:00, urmând ca imediat după aceea să fie dat şi votul de investitură. Audierile vor dura în medie 30 de minute pentru fiecare ministru. Audierile au fost deschise la ora 8.00 cu Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene şi ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă.

Ministrul propus pentru portofoliul de la Economie, Dănuț Andrușcă, a citit în mare viteză o listă lungă de proiecte, dar a stâlcit unii termeni de specialitate. Ministrul propus citește de pe foaie, când e întrebat ceva, se încurcă în foi. În final, printre încurcături și bâlbe, Andrușca este validat.

Rovana Plumb a anunțat că vrea să atragă 30 de miliarde de euro până în 2020 din fondurile europene alocate României, dar situația din momentul de față dă mici speranțe pentru performanța promisă: avem absorbție de doar 0,04% din exercițiul financiar 2014-2020, deși suntem în 2018!

De la 8,30 intră în focuri ministrul Energiei, Anton Anton şi ministrul delegat pentru Afaceri europene, Victor Negrescu.

De la 9.00 la 9,30 sunt programaţi la audieri Ștefan Radu Oprea, ministrul propus pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi Teodor Meleşcanu, pentru Externe.

La 9,30 intră în audieri Bogdan Gheorghe Trif, ministrul propus la Turism şi Ana Birchall, Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României

Plenul comun al Legislativului este programat să înceapă la ora 15,00, după ce, în cursul dimineţii, începând cu ora 8,00, vor avea loc, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, audierile miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă.

Pentru ca guvernul Viorica Dăncilă să treacă de Parlament are nevoie de minimum 233 de voturi, iar coaliţia PSD-ALDE numără 243 de parlamentari, lucru care nu i-ar crea probleme la validarea noului executiv.

Până în prezent, UDMR este singura formaţiune care nu a decis cum va vota la învestitura guvernului Dăncilă. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că decizia va fi luată luni dimineaţă, în cadrul şedinţei grupurilor parlamentare ale formaţiunii.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică seara, că liberalii vor vota, la vedere, împotriva învestirii guvernului Dăncilă şi a făcut un apel către ceilalţi deputaţi şi senatori "care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României" să procedeze la fel.

Lista completă a noului Guvern, prezentată de Viorica Dăncilă:

Viorel Ştefan, vicepremier şi ministrul Mediului

Graţiela Gavrilescu, vicepremier

Ana Birchall, vicepremier şi ministru pentru implementarea Afacerilor Europene

Paul Stănescu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării

Valentin Popa, ministrul Educaţiei

Anton Anton, ministerul Energiei

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe

Rovana Plumb- ministrul Fondurilor Europene

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor

George Ivaşcu, ministrul Culturii

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Dănuţ Andruşca, ministrul Economiei

Radu Oprea- ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Lucian Şova, ministrul Transporturilor

Carmen Dan- ministrul Afacerilor Interne

Mihai Fifor- ministrul Apărării

Tudorel Toader- ministrul Justiţiei

Petre Daea- ministrul Agriculturii

Lia Olguţa Vasilescu- ministrul Muncii

Bogdan Cojocaru- ministrul Comunicaţiilor

Ioana Bran, ministrul pentru Tineret şi Sport

Bogdan Trif- ministrul Turismului

Ioan Deneş- ministrul Apelor şi Pădurilor

Nicolae Burnete- ministrul Cercetării

Natalia Intotero- ministerul Românilor de Pretutindeni

Victor Negrescu- ministru delegate pentru Afaceri Europene

loading...