Jaf în Pantelimon. Afaceri cu terenuri de zeci de milioane de euro

Postat la: 11.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Jaf în Pantelimon. Afaceri cu terenuri de zeci de milioane de euro

Orașul Pantelimon, comună suburbană a capitalei până în 2005, a cunoscut un adevărat rapt și dezmăț imobilar în ultimele două decenii datorită apropierii sale față de București. Dezmățul s-a produs sau a fost favorizat sub auspiciile a doi primari PSD, Petruș Câmpulungeanu (2000-2008) și Marian Ivan (2008- prezent), în mandatul cărora au fost traficate sute de hectare de teren, pădure și luciu de apă.

Cei doi primari au beneficiat de concursul mai multor consilieri locali și funcționari de la primărie, precum și de protecția unor șefi de instituții și politicieni importanți de la București. Deși nelegalitățile petrecute au fost sesizate de numeroși cetățeni, Poliția, Parchetul, inclusiv DNA, Curtea de Conturi și majoritatea prefecților județului Ilfov au închis ochii, menajându-i sau favorizându-i astfel pe vinovați. Localnicii ne-au devoalat nume grele care ar fi favorizat mafia locală : foștii miniștri de interne Petre Tobă și Gabriel Oprea, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu.

Nelegalități cu carul

Afacerile imobiliare au escaladat după ce Comisia Județeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a aprobat, printr-o hotărâre din 10 martie 2003, înscrierea în Anexa 17, administrator Consiliul Local al comunei Pantelimon, a suprafeței de 78,62 ha teren, care inițial fusese trecut în domeniul privat al comunei Pantelimon printr-o hotărâre a Prefecturii județului Ilfov . În scurt timp, printr-o hotărâre din 8 aprilie 2003, Consiliul Local Pantelimon a aprobat concesionarea sau vânzarea directă a terenurilor din domeniul privat, prevăzută în Anexa 17, ce fac obiectul construirii de locuințe în comuna Pantelimon. În același an, Consiliul Local a aprobat o hotărâre privind încheierea contractelor de vânzare-cumpărare sau de concesionare la preț social al terenurilor din domeniul privat al comunei pe care de-a lungul timpului au fost edificate locuințe, împărțind aceste terenuri în două zone : I și II Conform acestei hotărâri, concesionarea s-a făcut pe o perioadă de 49 de ani, în baza unui contract, cu plata unei redevențe de 2$ /mp/an pentru terenurile din zona I, respectiv de 1 $/mp/an pentru cele din zona II. După adoptarea acestor hotărâri Primăria Pantelimon a încheiat contracte de concesiune pe bandă rulantă. Printre beneficiari s-au numărat și primarul în funcție, Petruș Câmpulungeanu, viceprimarul Mircea Marin și consilieri locali sau rude ale acestora. Unii dintre aceștia au fost favorizați și prin redevența stabilită. De exemplu, fostului viceprimar Mircea Marin i-a fost concesionată suprafața de 419,5 mp pe strada Livezilor, cu o redevență de 1$/mp/an, deși strada susmenționată este situată în zona I, care este taxată cu 2$/mp/an.

Alți demnitari locali sau rude ale acestora au fost împroprietăriți nelegal prin ordine ale prefecților județului Ilfov. Astfel, actualul primar Marian Ivan, în perioada respectivă consilier local, a obținut împreună cu soția sa Florentina drept de proprietate asupra un teren în suprafață de 609 mp, situat pe strada Nicolae Grigorescu , printr-un ordin din2004 semnat de fostul prefect Teodor Filipescu. Mioara Mogoș, care a fost consilier local în perioada 2000-2012, a obținut împreună cu soțul său Adrian Mogoș, un apropiat al primarului Ivan, drept de proprietate asupra unui teren în suprafață de 2058 mp, situat pe Bulevardul Biruinței , printr-un ordindin 2006 semnat de fostul prefect Marian Petrache. Daniel Dumitru, fiul consilierului local Sterian Dumitru, a obținut drept de proprietate asupra uni teren în suprafață de 476,16 mp, situat pe strada Clujului, printr-un ordin din 2005, semnat tot de fostul prefectul Marian Petrache. Terenurile susmenționate au fost dobândite din domeniul privat al orașului Pantelimon, dar AdrianMogoș a obținut nelegal și un teren din domeniul public al orașului, în suprafață de 1200 mp, situat tot pe Bulevardul Biruinței, printr-un ordin al prefectului județului Ilfov din 2003, care a fost emis în perioada în care soția sa era consilier local. Alții au intrat în posesia unor terenuri fără contracte de concesionare sau de vânzare-cumpărare, cum este Nelu Lupu, care deține fără forme legale un teren în suprafață de 420 mp pe strada Livezilor , teren cuprins în zona I, pentru care trebuia achitată o redevență de 2$/mp/an.

Jongleriile imobiliare ale clanului Sterea

Printre cei mai mari profitori imobiliari din Pantelimon se numără membrii clanului Sterea, ai cărui reprezentanți de frunte sunt Dumitru Daniel, Marian Sterea și Ciprian Nicu Sterea, care sunt verișori primar. Primii doi sunt consilieri locali din partea PSD șitustrei sunt apropiați ai primarului Ivan. Membrii clanului Sterea au construit ilegal numai puțin de zece case pe raza orașului Pantlimon pe terenuri obținute în mod dubios și privilegiat. Opt case au fost construite pe strada Ariciului (Pustnicu, km 15) în perioada 2005-2006, una pe strada Duzilor și una pe strada Neptunului în 2009. De abia în anul 2009, în urma unor reclamații prin care s-a semnalat că toate cele zece case au fost edificate fără autorizație de construcție, i-a fost aplicată o amendă de 40.000 lei Valentinei Sterea, care figura ca proprietar al acestora. Cu toate că nu existau autorizații de construcție, iar amenda de 40.000 lei a fost achitată integral de doarîn 2016, în anul 2011 cele zece case au fost înregistrate pe rolul fiscal al Primăriei orașului Pantelimon, în baza unor relevee falsificate, care nu erau datate și ștampilate.

Jolly-jokerul acestor afaceri imobiliare este Ciprian Nicu Sterea, care a beneficiat de șase ordine ilegale de la Prefectura județului Ilfov prin care i-au fost atribuite terenuri în proprietate. Împreuna cu membri ai familiei sale,acesta l-a înșelat pe fostul campion mondial de lupte K1, Daniel Ghiță, care a fost extorcat de suma de 163.000 de euro, pe care le-a achitat-o în mai multe tranșe în perioada 2010-2013, după ce s-au înțeles sa-i vîndă o casă în roșu cu terenul aferent, despre care au afirmat că ar fi cu toate actele în regulă, deși nu avea autorizație de construcție. Păgubitul Daniel Ghiță i-a solicitat în mai multe rânduri primarului Marian Ivan să-i comunice informații legate de dobândirea terenurilor și construirea caselor de către clanul Sterea, precum și să dispună măsuri de restabilire a legalității, dar edilul șef din Pantelimon a refuzat să-i răspundă ori i-a răspuns evaziv. În alte situații similare, primarul Ivan s-a dat mare legalist, și și-a arătat mușchii, ca, de exemplu, în cazul Mihaelei Sude, căreia i-a fost demolată casa construită ilegal. Fostul campion a depus și mai multe plângeri penale la Poliția orașului Pantelimon, Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov și Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, dar o mare parte au fost clasate, iar unele sunt tergiversate de peste trei ani. În urma sesizărilor adresate Prefecturii județului Ilfov, această instituție a solicitat Judecătoriei Cornetu anularea a opt ordine ilegale de atribuire a unor terenuri în favoarea lui Ciprian Nicu Sterea, Daniel Dumitru și Marian Sterea, pentru motivul că aceștia erau minori la data de 1 ianuarie 1990, când trebuiau să apară în evidențele agricole.Instanța a anulat deja patru din aceste ordine, urmînd să se pronunțe și în cazul celorlalte patru.

Afacere transpartinică cu o fostă fermă zootehnică

Edilii din Pantelimon au sfidat inclusiv Direcția Națională Anticorupție prin modul în care a fost înstrăinată o fostă fermă zootehnică în apropierea căreia a demarat cu peste 10 ani în urmă construirea unui arest al DNA. Este vorba despre fosta fermă zootehnică Stegaru, incluzând o suprafață de teren de aproape 4 hectare (38.000 mp) și construcții, situată pe bulevardul Biruinței. În primul mandat al fostului primar Petruș Câmpulungeanu, ferma respectivă a fost închiriată SC Tac Victory Import Export SRL, având ca patron pe afaceristul sirian Radwan Aktaa. La sesizările localnicilor și la cererea unor consilieri, Primăria Pantelimon a intentat un proces prin care a solicitat rezilierea contractului de închiriere, obținând o hotărâre irevocabilă în acest sens în 2005, prin care s-a dispus repreluarea fermei și plata investițiilor efectuate de firma chiriașă, evaluate la 9,5 miliarde de lei vechi (950.000 lei noi). Întrucât voia să cumpere ferma, Radwan Actaa formulat în 2006 un autodenunț către DNA, împreună cu Petra Dumitrache, prin care au sesizat că au dat 60.000 de euro unor samsari romi care au mituit doi consilieri locali. A fost constituit un dosar penal în care primarul Câmpulungean a fost învinuit și reținut, dar în final au fost trimiși în judecată doar intermediarii mitei. Într-o ședință din 2007 consilierii locali i-au solicitat primarului Câmpulungeanu să achite datoria către SC Tac Victory Import Export SRL, în vederea preluării fostei ferme zootehnice Stegaru, care a fost evaluată la 9 milioane de lei .În data de 9 iulie 2008, în cadrul unei ședințe în care au participat și noul primar Marian Ivan și contabilul șef Gheorghe Tobă, Consiliul Local Pantelimon a adoptat o hotărâre privind achitarea datoriei către firma Tac Victory. În ziua următoare ferma a fost scoasă însă la licitație, find adjudecată de SC Superstone SRL pentru suma de 2.850.000 lei, deși fusese evaluată la 9 milioane de lei, fiind vândută astfel la nicio treime din valoarea sa. În ședința de Consiliu Local din 17 iunie 2008, consilierii locali și secretarul Primăriei Pantelimon, Aristide Olteanu, au acuzat modul în care a fost scoasă la licitație și înstrăinată fosta fermă zootehnică. Secretarul Olteanu a învederat că, prin hotărârea consiliului local nr. 46 din 27 aprilie 2008, terenul fermei zootehnice a fost trecut în domeniul public al orașului Pantelimon, iar consilierii local i-au solicitat primarului Ivan să dispună contestarea licitației în instanță, întrucât nu putea fi scos la licitație un bun din domeniul public, dar acesta nu a făcut niciun demers în acest sens.
Înainte ca terenul fostei ferme zootehnice să fie trecut în domeniul public al orașului Pantelimon, primarul Petruș Câmpulungeanu a emis un proces verbal de punere în posesie prin care Nicolae Nasta, fost senator PNL și ALDE, actualmente secretar de stat la Ministerul Apărării Naționale, a primit suprafața de 3700 mp în incinta fermei, pentru care Prefectura județului Ilfov a emis titlul de proprietate nr. 74369/27.11. 2007 pe numele său. După nici trei săptămîni Nicolae Nasta a vândut terenul de 3700 mp soților Mihai și Emilia Culeafă, care l-au revândut în octombrie 2010 lui Gheorghe și Elena Culeafă, probabil rude apropiate, după ce în luna mai Petra Dumitrache făcuse un denunț la DNA în legătură cu ferma Stegaru. Mihai Culeafă este nașul lui Marian Petrache, președintele PNL și al Consiliului Județean Ilfov și deține de mai mulți ani funcția de președinte al PNL Pantelimon, calitate în care a candidat pentru funcția de primar în iunie 2016. Nu a avut succes la primărie , dar în decembrie 2016 Mihai Culeafă a devenit deputat în Parlamentul României. După declanșarea unei anchete de către DNA, afaceristul Radwan Aktaa a cumpărat printr-o altă firmă de a sa, Interfrig Pantelimon, terenul și construcțiile fermei Stegaru de la SC Superstone SRL, care le adjudecase la licitația cu cântec din 2008. SC Interfrig SA a solicitat Judecătoriei Cornetu anularea titlului de proprietate emis pentru Nicolae Nasta, dar cererea a fost respinsă prin hotărârea pronunțată în dosarul nr. 4954/1748/2011. Ulterior a solicitat același lucru firma Superstone care și-a extins acțiunea și asupra sotilor Culeafă si a rudelor lor , dar acțiunea sa a fost suspendată. Să fie acest teren o mită mascată pentru liderii liberali din Ilfov și Pantelimon ? Deocamdată, este evident că înstrăinarea fermei din Pantelimon a fost o afacere transpartinică între liderii locali ai PSD și PNL.

Protectori cu ștaif : Tobă, Oprea, Văcăroiu ...

Mai mulți localnici au sesizat de-a lungul ultimului deceniu noianul de nelegalități imobiliare din Pantelimon la instituțiile competente : Prefectura Județului Ilfov, Curtea de Conturi, Poliția, Parchetul, Direcția Națională Anticorupție. Camera de Conturi Ilfov a efectuat un control la Primăria orașului Pantelimon în 2010, constatând deficiențe la un număr de 1357 de contracte încheiate în perioada 2003-2007 pentru terenuri în suprafață de peste 40 de hectare , pe care au fost construite case fără autorizație. Cu această ocazie s-a mai constatat că debitele restante pentru redevențe au crescut an de an ajungând la o sumă de peste 15 milioane de lei, la care se adaugă 3 milioane de lei penalități. Camera de Conturi Ilfov a fost deosebit de indulgentă, aplicând doar amenzi civile echivalente cu două salarii persoanelor cu atribuții în domeniu : primarul Marian Ivan, contabilul șef Gheorghe Tobă și șeful Serviciului de impozite și taxe, Liviu Țânțâreanu. Camera de Conturi nu s-a preocupat însă ulterior de măsurile de restabilire a legalității și de recuperare a prejudiciilor și nu a sesizat Parchetul cu privire la aspectele care întruneau elementele constitutive ale unor infracțiuni. Mai mult, în ultimii ani această instituție a refuzat să răspundă sesizărilor localnicilor care au solicitat să li se comunice măsurile luate pentru restabilirea legalității, recuperarea prejudiciilor și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. În mod dubios, Poliția și Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, care are competență în zonă, au tergiversat și au mușamalizat sesizările penale înregistrate prin soluții de clasare. Cu șapte ani în urmă a fost înregistrat un dosar penal și la Direcția Națională Anticorupție, cu nr. 150/P/2010, dar n-a fost soluționat până în prezent.

Localnicii acuză nume grele din fruntea unor instituții importante că ar fi dat mâna cu mafia imobiliară din Pantelimon ori că i-ar fi protejat pe primarul Marian Ivan și pe principalii săi oameni din primărie și din Consiliul Local. Aceștia cred că sesizările penale au fost tergiversate și mușamalizate din cauza faptului că contabilul șef Gheorghe Tobă este tatăl chestorului Petre Tobă, care a deținut funcțiile de șef al Inspectoratului General al Poliției Române în perioada 2009-2010 și 2012-2015 și de ministru al Afacerilor Interne în perioada 2015-2016. De altfel, chestorul Tobă și-a construit o vilă în Pantelimon, în care locuiește de câțiva ani și care a fost ținta unei spargeri în perioada în care era șeful Poliției Române. Localnicii mai cred că edilii locali au beneficiat de protecție și din cauza faptului că Gheorghe Tobă este cuscru cu actualul președinte al Curții Constituționale, Valer Dorneanu, chestorul Petre Tobă fiind căsătorit cu fiica acestuia Simona. Iar Dorneanu putea să intervină la președintele Curții de Conturi a României, Nicolae Văcăroiu, cu care se află în relații apropiate din perioada în care au fost fruntași PSD și au condus unul Camera Deputaților și celălalt Senatul. Nu în ultimul rând, oamenii spun că primarul Ivan ar beneficia de protecție și datorită faptului că îi are nași pe primarul orașului Voluntari, Florin Pandele, și pe primarul general al capitalei, Gabriela Firea, care este și vicepreședinte național al PSD. Pandele a fost în relații apropiate cu fostul ministru de Interne Gabrie Oprea, care a avut afaceri imobiliare în zonă, iar Firea a fost foarte apropiată de ex-senatorul PSD Ilie Sârbu, care este vicepreședinte al Curții de Conturi a României din 2015.

Valer Marian

loading...
PUTETI CITI SI...