Documente secrete ale Rusiei dezvăluite de Washington Post: Strategia lui Putin asupra Statelor Unite pentru O Nouă Ordine Mondială

Postat la: 18.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Documente secrete ale Rusiei dezvăluite de Washington Post: Strategia lui Putin asupra Statelor Unite pentru O Nouă Ordine Mondială

Concomitent cu războiul din Ucraina, Vladimir Putin a realizat un concept de politică externă al Rusiei, special țintit împotriva Statelor Unite și a aliaților săi occidentali. Presa americană dezvăluie documente secrete de la Moscova, care prezintă un plan prin care Rusia vrea să scoată din joc SUA și să distrugă NATO.

Ministerul de Externe al Rusiei a elaborat planuri pentru a încerca să-și slăbească adversarii occidentali, inclusiv Statele Unite, și să folosească războiul din Ucraina pentru a crea o ordine globală liberă de ceea ce consideră că este dominația americană, potrivit unui document secret al Moscovei, prezentat de The Washington Post.

Într-un document clasificat, denumit „Conceptul de politică externă a Federației Ruse" oficial - și public - al Rusiei, ministerul solicită o „campanie de informare ofensivă" și alte măsuri care acoperă „sfera politică-militar, economică și comercială și psihologică informațională" împotriva „coaliției de țări neprietenoase" condusă de Statele Unite.

„Trebuie să continuăm să ne adaptăm abordarea relațiilor cu statele neprietenoase", se arată în documentul din 2023, care a fost furnizat The Washington Post de un serviciu european de informații. „Este important să se creeze un mecanism pentru găsirea punctelor vulnerabile ale politicilor lor externe și interne, cu scopul de a dezvolta pași practici pentru a slăbi oponenții Rusiei".

Documentul oferă pentru prima dată confirmarea și codificarea oficială a ceea ce mulți din elita Moscovei spun că a devenit un război hibrid împotriva Occidentului. Rusia caută să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina și să perturbe politica internă a Statelor Unite și a țărilor europene, prin campanii de propagandă care susțin politicile izolaționiste și extremiste, potrivit documentelor Kremlinului despre care a raportat The Post.

De asemenea, încearcă să remodeleze geopolitica, apropiindu-se de China, Iran și Coreea de Nord, în încercarea de a schimba actualul echilibru de putere din lume. Folosind un limbaj mult mai dur și mai clar decât documentul de politică externă publicat, addendumul secret, din 11 aprilie 2023, susține că Statele Unite conduc o coaliție de „țări neprietenoase" care vizează slăbirea Rusiei, deoarece Moscova este „o amenințare pentru hegemonia vestului global."

Documentul spune că rezultatul războiului Rusiei în Ucraina va fi „într-o mare măsură determinat de contururile viitoarei ordini mondiale", un indiciu clar că Moscova vede rezultatul invaziei sale ca fiind legat inextricabil de capacitatea sa - și de cea a altor națiuni autoritare - să-și impună voința la nivel global.

Conceptul de politică externă a Federației Ruse, care a fost publicat la 31 martie 2023 și aprobat de președintele rus Vladimir Putin, folosește un limbaj diplomatic blând pentru a cere „democratizarea relațiilor internaționale", „egalitatea suverană" și întărirea poziției Rusiei pe scena globală.

Deși Conceptul de politică externă acuză, de asemenea, că Statele Unite și „sateliții săi" au folosit conflictul din Ucraina pentru a escalada „o politică anti-Rusia de mulți ani", acesta mai precizează că „Rusia nu se consideră un inamic al Vestului și nu are intenții rele față de acesta."

Academicianul, Vladimir Zharikhin, a cerut Rusiei să „continue să faciliteze venirea la putere a forțelor izolaționiste de dreapta în America", „să permită destabilizarea țărilor din America Latină și ascensiunea la putere a forțelor extremiste din extrema stângă și dreaptă de acolo", precum și să faciliteze „restabilirea suveranității țărilor europene prin sprijinirea partidelor nemulțumite de presiunea economică din partea SUA".

Pentru Mihail Hodorkovski - criticul de multă vreme al lui Putin, care a fost odată cel mai bogat om al Rusiei până când o ciocnire cu Kremlinul i-a adus la 10 ani de închisoare - nu este surprins că Rusia încearcă să facă tot ce poate pentru a submina Statele Unite. Pentru Putin, este absolut firesc ca el să încerce să creeze un număr maxim de probleme pentru SUA", a spus el. „Sarcina este de a scoate SUA din joc și apoi de a distruge NATO. Acest lucru nu înseamnă dizolvarea acestuia, ci crearea în capul oamenilor a sentimentului că NATO nu îi apără."

loading...
PUTETI CITI SI...