Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Postat la: 13.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) ar fi trebuit să trimită Parchetului documentele care arată că alegerile prezidențiale au fost viciate înainte ca acestea să fie declasificate.
Augustin Lazăr e de părere că serviciile secrete și Consiliulul Suprem de Apărare a Țării nu au acționat „cu diligența și operativitatea cu care trebuiau să se miște, având în vedere gravitatea faptelor".
Deși protocoalele de colaborare dintre Serviciul Român de Informații (SRI) și Parchetul General au fost desființate, SRI tot ar fi trebuit să le trimită magistraților informațiile pe care le avea - despre atacurile cibernetice sau alte posibile nereguli privind alegerile.
Fostul procuror general al României se referă la protocolul care a funcționat între 2009 și 2016 între SRI și Parchetul de pe lângă Înalte Curte de Casație și Justiție, care prevedea colaborarea între cele două instituții. Acel protocol a fost desființat printr-o decizie a Curții Constituționale.
Augustin Lazăr, care a lucrat în magistratură aproape 40 de ani, mai spune că noua criză arată că legile care țin de siguranța națională, unele vechi de 30 de ani, trebuie îmbunătățite.
Fostul procuror general al României adaugă că Ministerul Public și alte instituții ar trebui să comunice mai mult cu cetățenii astfel încât starea „de ambiguitate și de neclaritate" să fie „dezamorsată".
Cele mai importante declarații:
- Despre reacția serviciilor de informații și a Consiliulul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) la criză: „CSAT-ul are autoritatea de a primi, în primul rând, aceste informări (n.r. de la serviciile secrete), are competența de a le examina și de a aprecia care este gravitatea faptelor [...] Membrii CSAT-ului au evaluat acele informări și au constatat din cuprinsul lor că ar fi vorba de niște infracțiuni care trebuie să fie examinate de Ministerul Public, ceea ce s-a și făcut. Poate nu s-a făcut cu diligența, cu operativitatea cu care trebuiau să se miște".
- Despre obligația SRI de a trimite informări procurorilor: „Noi am avut (n.r.protocol de colaborare între SRI și Parchetul General). Comunicarea era formalizată în acele protocoale. Fără acele protocoale, cineva trebuia să-și asume răspunderea, să pună mâna pe telefon și să transmită informal niște lucruri [...] Fără informație judiciară promptă, nu putem face nimic. Nu putem prinde oameni corupți, să-i dovedim că sunt corupți, nu putem prinde teroriști".
- Despre legile privind siguranța națională: „Noi avem legea 51/1991 privind siguranța națională, care așteaptă să fie actualizată de ani de zile. La fiecare secvență electorală, când își începe activitatea Parlamentul, se scot proiectele pentru actualizarea legilor [...] Nu poți lucra cu instrumente juridice de acum 35 de ani pentru a combate fenomene care, uitați-vă ce se întâmplă: din tastatură sunt manipulați alegătorii și afectează siguranța națională."
- Despre fascinația pentru originile românilor și folosirea ei electoral: „În campania electorală, candidații sunt interesați să le ofere oamenilor ce le lipsește [...] Fiecare avem nevoie, după piramida lui Maslow, să avem sentimentul identității la o familie, la o comunitate nobilă și de la sine înțeles că oamenii din zona Sarmisegetuza Regia, ardelenii în general, sunt sensibili la originile latine ale poporului român și mai sensibili la acea rădăcină mai veche, a dacilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei."
Fostul procuror general al României spune că, pentru a declanșa mai repede anchetele necesare în actuala criză, ar fi fost util ca procurorii să primească de la serviciile de informații și de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) informațiile deținute de acestea imediat ce au intrat în posesia lor.
„Pentru a se sesiza (n.r. procurorii), este necesar ca instituțiile statului, cele care au misiunea de a culege informații și de a proteja siguranța națională, dacă au informații cu referire la săvârșirea de infracțiuni, conform legii, sunt obligate să le prezinte procurorului, să le prezinte Ministerului Public. Ei bine, ele - aceste informații - au fost prezentate în primul rând CSAT-ului, fiindcă e o problemă de siguranță națională [...] Membrii CSAT-ului au evaluat acele informări și au constatat din cuprinsul lor că ar fi vorba de niște infracțiuni care trebuie să fie examinate de Ministerul Public, ceea ce s-a și făcut. Poate nu s-a făcut cu diligența, cu operativitatea cu care trebuiau să se miște instituțiile, având în vedere gravitatea faptelor care sunt prezentate acolo", a explicat Augustin Lazăr.
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat pe 6 decembrie, în ziua anulării alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, că serviciile de informații i-au comunicat despre vicierea primului tur abia după ce acesta a avut loc.
Șeful statului a declarat: „La scurt timp după primul tur al alegerilor prezidențiale, am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate. Am dispus imediat să se aprofundeze, să se verifice tot ce poate fi verificat, și în scurt timp am primit informările scrise".
În documentele declasificate de SRI și publicate de Administrația Prezidențială pe 4 decembrie, principalul serviciu secret al României, SRI, enumeră mai multe acțiuni care ar fi influențat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Câteva exemple:
- Aproape 800 dintre conturile care au format inițial rețeaua de susținere a lui Călin Georgescu pe TikTok au fost deschise în 2016.
- Ele au avut o activitate extrem de redusă până pe 11 noiembrie 2024 când „a fost activată la capacitate maximă întreaga rețea".
- Pe 24 noiembrie 2024, SRI a obţinut date cu privire la publicarea unor credenţiale de acces asociate „bec.ro", „roaep.ro" şi „registrulelectoral.ro" în cadrul unor platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, date similare fiind identificate şi în cadrul unui canal privat de Telegram recunoscut pentru diseminarea de date exfiltrate din foarte multe state, mai puţin Federatia Rusă.
- În urma verificărilor demarate s-a stabilit că exfiltrarea s-a realizat fie prin targetarea utilizatorilor legitimi către care au fost distribuite credenţialele de tip utilizator/parola, fie prin exploatarea serverului legitim de instruire pus la dispoziţie de către STS la adresa htips•//operatorsectie.roaep.ro.
- Aceste postări au fost efectuate după ce în data de 19.11.2024, un incident cibernetic a targetat şi a afectat infrastructura IT&C a AEP, în urma căruia atacatori cibernetici au compromis un server de hărţi (gis.registrulelectoral.ro), conectat atât în exterior, la internet, cât şi la reţeaua internă a AEP.
Informațiile privind vicierea primului tur al alegerilor prezidențiale au fost desecretizate pe 4 decembrie. În aceeași seară, Parchetul General a anunțat că nu a primit, până la acea dată, nicio sesizare sau informare din partea autorităților publice cu atribuții în desfășurarea procesului electoral, a organelor de politie sau a altor instituții.
Parchetul General a precizat, tot în seara declasificării, că CSAT i-a transmis doar hotărârea adoptată de membrii Consiliului în ședința din data de 28 noiembrie 2024, fără documentele care au fost desecretizate pe 4 decembrie.
Hotărarea CSAT cuprindea și ordinul ca organele de urmărire penală „să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT."
Parchetul susține așadar că a aflat datele serviciilor de informații odată cu toată lumea, pe 4 decembrie, când Administrația Prezidențială a publicat cinci rezumate ale serviciilor de informații.
Ulterior, Parchetul General a declanșat mai multe anchete.
În interviul acordat la one2one, Augustin Lazăr spune că serviciile de informații au greșit pentru că nu au informat procurorii.
Pe de altă parte, Augustin Lazăr spune că, din 2017, Ministerul Public a fost slăbit. În raportul privind activitatea pe 2023, instituția preciza că mai mult de jumătate dintre posturi erau neocupate.
Augustin Lazăr confirma hemoragia de personal, dar și lipsa sprijinului politic pentru activitatea procurorilor:
„Înainte a existat o voință să avem un Minister Public puternic, în faza inițială, când am aderat la Uniunea Europeană și trebuia să avem resurse și procurorul trebuia să aibă specializări, și s-au făcut multe specializări, s-a făcut tot ce trebuie, au fost atrași magistrați de bună calitate, s-a făcut un statut de protejare a magistraților la cel mai bun nivel, cu salarizare, cu pensionare potrivită, cu protecție fizică pentru magistrați", conchide fostul șef al Ministerului Public.
Printre achetele începute săptămâna trecută de Parchetul General sunt și șapte dosare în care procurorii cercetează fapte de violență, amenințări, omagiere a legionarilor sau promovare a unor doctrine fasciste.
Astfel de infracțiuni sunt prevăzute într-o ordonanță de urgență (nr. 31 din 2002), care interzice orice fel de manifestări fasciste, legionare, rasiste, xenofobe.
În anul 2021, Inspecția Judiciară a realizat un raport tematic în toată țara în legătură cu dosarele care existau pe rolul parchetelor din România cu privire la infracțiuni legate de folosirea de simboluri legionare și de incitare la ură. În evidențele Parchetului erau câteva sute de dosare bazate în mare măsură pe plângeri. Majoritatea dosarelor au fost închise.
Concluziile Inspecției Judiciare arătau că procurorii au nevoie de o instruire specială pentru a putea instrumenta astfel de dosare.
Fostul procuror general al României spune că inițial, procurorii nu au putut aplica eficient ordonanța 31 din 2002. Pentru că „s-a constatat că termenul legionarism nu era (în lege - n.r.). Și așa lucrurile au evoluat treptat, fără să existe o jurisprudență."
Augustin Lazăr crede că Ministerul Public ar trebui să analizeze ce s-a întâmplat în ultimii ani cu dosarele deschise pentru promovarea extremismului.
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...
-
Arafat e obsedat de ambulanțe: Afacerea "DeltaMed" de aproape un miliard de euro bagă comisioane uriașe în buzunarele mafiei IGSU din 5 în 5 ani!
In urma cu aproape cinci ani, Ziuanews scria despre miza pe care o are Raed Arafat referitor la serviciile de ambulanta ...
-
Operatiunea "Tridentul": UE ne pregăteste de Apolcalipsă. Planul secret discutat la cel mai înalt nivel - Pandemie, climă dereglată și război
Cum să pregăteşti 450 de milioane de europeni pentru crize majore, de nivel apocaliptic? Fostul președinte finlandez Sau ...
-
Lumea Politică: Marcel și Roxana Ciolacu au făcut partajul. Cine ar putea ajunge Prima Doamnă în caz de victorie în alegeri
Până acum s-a tot discutat despre divorțul dintre Marcel Ciolacu și soția sa. Marcel Ciolacu a reușit să se eschiveze și ...
-
Dezvaluire The Guardian: Un grup de miliardari a înghițit subvențiile UE pentru agricultură
Un grup de miliardari sunt cei mai buni profitatori ai subvențiilor UE pentru agricultură în perioada 2018-2021, inclusi ...
-
Două terorii ale conspirației legate de inundatiile din Valencia: Pedeapsa HAARP după ce Spania a refuzat sa mai ajute Israel si previziunea dintr-un serial de succes
Un val puternic de inundații a lovit Spania, o țară care a adoptat recent o poziție fermă împotriva Israelului prin anul ...
-
Candidatul la șefia Parchetului Vrancea este susținut de floarea infractorilor locali și de toporatorii din zonă
În aceste zile se derulează la sediul Consiliului Superior al Magistraturii concursul pentru ocuparea postului de Prim-p ...