Acuzații grave la adresa BAE Systems, cel mai mare contractor de apărare din Regatul Unit

Postat la: 20.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Acuzații grave la adresa BAE Systems, cel mai mare contractor de apărare din Regatul Unit

BAE Systems, cel mai mare contractor de apărare din Regatul Unit, a stabilit relaţii comerciale cu ţări acuzate de încălcări ale drepturilor omului, potrivit unui nou raport care dezvăluie extinderea afacerii sale profitabile cu arme.

În ultimul deceniu, gigantul apărării a avut o relaţie comercială certă cu 81 de ţări şi posibil cu alte 12, reprezentând împreună aproape jumătate (48%) din toate ţările la nivel global, arată o investigaţie a organizaţiei non-profit Action on Armed Violence din Marea Britanie.

Printre acestea sunt incluse 13 ţări aflate pe lista britanică de urmărire a abuzurilor drepturilor omului, precum şi 29 de ţări ale căror acţiuni militare au rănit sau ucis civili. Alte nouă ţări de pe listă au experimentat una sau mai multe lovituri de stat militare în ultimii 10 ani, a constatat AoAV, care este finanţată de organizaţia de caritate pentru prevenirea sărăciei Joseph Rowntree Foundation.

BAE a spus că nu va confirma sau infirma cui vinde, dar a menţionat într-o declaraţie pentru CNBC că joacă "un rol cheie în a permite guvernelor legitime să-şi apere naţiunea şi să-şi protejeze oamenii" şi că respectă cu rigurozitate standardele etice.

Vânzările BAE Systems au crescut, atingând 194 de miliarde de lire sterline (242 de miliarde de dolari) într-o perioadă de 10 ani până în 2022, cu profituri operaţionale cumulate de 17 miliarde de lire sterline în perioada respectivă, potrivit raportului.

În 2023, compania a spus că comenzile "au depăşit ţintele", ajungând la 37,7 miliarde de lire sterline. Preţul acţiunilor sale a crescut cu aproximativ 27% în ultimul an.

Raportul spune că acordurile comerciale în plină expansiune au evidenţiat modul în care unele companii de apărare profită de pe urma comerţului cu arme, pe fondul instabilităţii globale în creştere.

Iain Overton, coautor şi director executiv al AOAV, a declarat pentru CNBC că ancheta ar putea fi prima dintre multele care analizează fluxurile comerciale ale producătorilor de arme, cu un accent pe viitor probabil pe firme proeminente din SUA.

"Ştim că acum este o bonanza pentru vânzările militare", a spus Overton marţi, în timpul unui briefing de presă organizat pentru publicarea raportului.

Industria globală de apărare a înregistrat o creştere solidă în ultimii câţiva ani, deoarece companiile producătoare de arme şi-au intensificat producţia, iar guvernele au mărit bugetele militare ca răspuns la războaiele în curs dintre Rusia şi Ucraina şi Israel şi Gaza.

Raportul spune că companii precum BAE Systems nu au reuşit să verifice în mod corespunzător ţările şi regimurile cu care au relaţii comerciale.

Din cele 93 de ţări cu care s-a constatat că BAE Systems a avut relaţii comerciale în ultimul deceniu, mai mult de jumătate (55%) au obţinut un scor mai mic de 50 din 100 la Indicele de percepţie a corupţiei al Transparency International.

Indicele clasifică ţările şi teritoriile în funcţie de nivelurile lor percepute de corupţie în sectorul public, zero indicând niveluri ridicate de corupţie.

BAE Systems a declarat că respectă pe deplin toate controalele la export şi că evaluează fiecare partener comercial în mod individual.

"Industria noastră este printre cele mai reglementate din orice sector şi respectăm pe deplin toate legile şi reglementările relevante privind controlul exporturilor din ţările în care activăm", a spus un purtător de cuvânt într-un comunicat.

Reglementarea Regatului Unit impune tuturor companiilor să solicite o licenţă de export sau de comerţ pentru o serie de bunuri "strategice", inclusiv bunuri militare, arme de foc, poliţie şi paramilitare.

Cu toate acestea, Overton a spus că guvernul nu reuşeşte să efectueze verificări cu privire la contractele companiei, ceea ce a spus el arată "ipocrizie" în scopul Regatului Unit de a fi un "exportator de democraţie".

"Criticăm guvernul Regatului Unit pentru lipsa de transparenţă. Într-un mediu economic post-Brexit, nu există nicio dorinţă în guvern de a restricţiona exporturile de arme", a spus Overton.

Într-o declaraţie pentru CNBC, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că ţara îşi ia "foarte în serios" responsabilităţile de export în domeniul apărării şi că operează "unul dintre cele mai solide controale de licenţiere de export din lume".

El au adăugat că ţara evaluează toate cererile de licenţe de export de la caz la caz şi poate - şi face - să răspundă circumstanţelor internaţionale în schimbare.

BAE Systems a fost, în trecut, criticată pentru presupusele legături cu scandalurile de corupţie din Regatul Unit, inclusiv acordurile de arme al-Yamamah cu Arabia Saudită încheiate între 1985 şi 2007, precum şi vânzările sale de arme către Africa de Sud la începutul anilor 2000.

Un purtător de cuvânt al BAE Systems a declarat că a convenit cu autorităţile din SUA şi Marea Britanie în 2010 şi 2011 în legătură cu "problemele moştenite". Acesta a adăugat că "nu a existat nicio constatare de luare de mită sau corupţie în legătură cu acele investigaţii".

loading...
PUTETI CITI SI...