Cine are interesul să ascundă colaspsul sportului românesc?

Postat la: 27.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Cine are interesul să ascundă colaspsul sportului românesc?

O cercetare stiintifica realizata de catre Gabriela Szabo in anul 2015 cand era ministrul Tineretului si Sportului, împreuna cu o echipa din cadrul Departamentul Sport coordonata de Ingrid Istrate, a scos in evidenta situatia dezastruoasa din sportul romanesc, dar mai ales scaderea vertiginoasa a numarului de sportivi legitimati si a structurilor sportive.

Rezultatele acestei cercetari au produs o furtuna fara precedent in randul federatiilor sportive, a cluburilor si a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR) condus la acea vreme de tandemul Alin Petrache- Ioan Dobrescu. Scaderea dramatica a numarului de structuri sportive si sportivi legitimati conduce automat la reducerea alocatiilor financiare de la buget, iar acest aspect nu este dorit de catre cei din federatii, cluburi si COSR. De ce? Pentru ca prin scaderea numarului de sportivi legitimati si a numarului de structuri sportive si prezentarea statistica conform realitatii ar fi diminua considerabil alocatiile financiare de la buget. Si acest lucru, nu este pe placul celor abonatii de ani de zile la subventiile de la bugetul de stat.

Oficial: 9.744 de structuri sportive cu 73.608 seniori si 147.610 de juniori legitimati

Potrivit cercetarii realizate de catre echipa Gabrielei Szabo, la finalul anului 2015, Romania avea 9.744 de structuri sportive participante la sistemul competitional national, unde erau legitimati 75.608 de sportivi seniori si 147.610 de sportivi juniori care participau la competitiile nationale. Insa, semnalul de alarma este dat de numarul extrem de redus al structurilor sportive la nivel de judet. Astfel, potrivit cercetarii realizate de MTS rezulta ca un numar de 19 judete au mai putin de 200 de structuri sportive inscrise la competitiile nationale - Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ilfov, Tulcea, Braila, Vrancea, Covasna, Vaslui, Neamt, Botosani, Suceava, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Salaj, Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea. Un numar de 15 judete au intre 200 si 300 de structuri sportive iar doar sase judete au mai mult de 300 de structuri sportive- Constanta, Prahova, Brasov, Mures, Cluj, Timis si municipiul Bucuresti. De fapt, Capitala are cele mai multe structuri sportive inscrise in competitiile nationale- 1.143, la care sunt legitimati 6.016 sportivi seniori si 24.838 de juniori . Din aceasta cercetare a MTS, reiese ca o structura sportiva are, in medie, 7-8 sportivi seniori legitimati si circa 15 sportivi juniori, adica un doi juniori si un senior.

„Ioan Dobrescu, prin interpușii din minister și COSR, a blocat inclusiv finalizarea legii sportului"

"Cercetarea s-a realizat in perioada mandatului meu iar cifrele au fost puse frumos pe grafice de Elisabeta Lipa si aceste cifre scoate in evidenta minciuna din partea federațiilor, a cluburilor și COSR!. Cel care s-a opus vehement sa nu public cifrele a fost secretarul general al COSR- Ion Dobrescu. De fapt, Dobrescu prin interpușii din minister și COSR au blocat inclusiv finalizarea legii sportului", a precizat Gabriela Szabo pentru ZIUAnews.

loading...
PUTETI CITI SI...