Solstitiul de vara 2017. Ce se intampla azi cu Soarele

Postat la: 21.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Solstitiul de vara 2017. Ce se intampla azi cu Soarele

Solstitiul de vara 2017. Denumirea de solstitiu ("Soarele sta") este data de faptul ca la data respectiva are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia.

Soarele aflandu-se la culminatie (pentru latitudinea medie a tarii noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore si 32 de minute, durata noptii fiind de numai 8 ore si 28 de minute. Din acelasi motiv si crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopti albe".

Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. In emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers. Solstitiul de vara 2017: 21 iunie, debutul verii astronomice, este cea mai lunga zi a anului

Solstitiul de vara 2017. Solstitiul de vara, 21 iunie, este cea mai lunga zi a anului 2017, eveniment care marcheaza debutul verii astronomice. Un moment semnificativ al anului, solstitiul de vara este asociat cu diverse traditii populare in toata lumea, de sorginte pagana si crestina. Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, in jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90°. Este momentul solstitiului de vara, care marcheaza inceputul verii astronomice.

Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor pastreaza (in prima aproximatie) o pozitie fixa in spatiu, ea fiind inclinata pe planul orbitei Pamantului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorita acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

La romani, solstitiul de vara este legat de sarbatoarea Sanzienelor, marcata in ziua de 24 iunie. Sanzienele sunt, in mitologia romaneasca, zane bune din clasa ielelor, dar care atunci cand nu le este respectata sarbatoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zane rele. Solstitiul de vara 2017. Legede si vraji de solstitiul de vara. Noaptea de Sanziene este inconjurata de o aura de mister si magie, fiind favorabila vrajilor si descantecelor de dragoste.

Solstitiul de vara 2017. Legede si vraji de solstitiul de vara. Coronitele de Sanziene lasate noaptea afara puteau asigura fetele ca vor face nunta in vara, in cazul in care erau gasite dimineata acoperite de roua. Florile culese de Sanziene, asezate sub perna in noaptea de 23 spre 24 iunie, le puteau ajuta pe fete sa isi vada in vis viitorul sot.

loading...
PUTETI CITI SI...