Marii producători mondiali de arme își dau întâlnire la Kiev. Scopul? Tehnologii moderne pentru armata ucraineană

Postat la: 18.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Marii producători mondiali de arme își dau întâlnire la Kiev. Scopul? Tehnologii moderne pentru armata ucraineană

La Forum vor participa 86 de companii din 21 de țări diferite. Kievul caută să-şi schimbe contraofensivă câștigând teren în zone din apropiere de Bakhmut

În toamnă, în Ucraina va avea loc un forum internațional al industriei de apărare în timpul căruia se va face un bilanț al modului de exploatare a tuturor oportunităților de a produce armele de care țara are nevoie pentru a elibera teritoriul de invazia rusă. Producția nu poate ține pasul cu războiul și de multe ori, câteodată pe tonuri considerate provocatoare, conducerea ucraineană i-a acuzat pe aliați pentru că nu fac suficiente eforturiîn favoarea contraofensivei.

Problema aprovizionării cu arme este din ce în ce mai relevantă, întrucât armata ucraineană caută să-și schimbe contraofensiva, a cărei eficacitate depinde în primul rând de sprijinul militar din partea Occidentului.

Optzeci și șase de companii de apărare de top, reprezentând 21 de țări, și-au confirmat participarea. Scopul evenimentului este ''de a oferi Ucrainei toate oportunitățile necesare pentru a produce arme și muniție şi de a oferi tehnologii moderne pentru a avea o apărare fiabilă împotriva oricărei forme de agresiune'', a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în obişnuitul său mesaj video.

NATO insistă şi ea pe această problemă. Rob Bauer, șeful Comitetului Militar NATO a recunoscut că ''volumul de arme folosite pentru Ucraina depășește capacitatea de producție'' a țărilor alianței, care sunt nevoite să pună la dispoziție material din stocurile lor, expunându-se astfel din ce în ce mai mult la riscuri privind securitatea.

Situația de pe teren
Cele mai intense bătălii din ultimele zile au loc pe frontul de sud de lângă Bakhmut, unul dintre orașele cele mai sfâșiate de conflict.

''Punctele fierbinți ale ciocnirilor dintre ruși și ucraineni sunt acum Klișchiivka și Kurdiumivka'', a declarat adjunctul ministrului apărării, Hanna Malyar, explicând că lângă Yahidne și Bogdanivka, tot în regiunea Donețk, trupele ruse au încercat să străpungă apărarea ucraineană, dar fără succes.

Cinci civili au fost uciși și unul rănit din cauza bombardamentelor ucrainene intense în aceeași regiune, a declarat un oficial rus din regiunea de est a Ucrainei, citat de Reuters.

Presa ucraineană a raportat explozii la Harkov, în nord, și la Odesa, în sud-vestul țării. O alertă de raid aerian a fost declanșată în toată Ucraina, după ce bombardiere strategice rusești au tras cu rachete de croazieră.

 

loading...
PUTETI CITI SI...