Alegerile pentru Primăria Chişinăului au fost anulate

Postat la: 20.06.2018 07:11 | Scris de: ZIUA NEWS

Alegerile pentru Primăria Chişinăului au fost anulate

Judecătoria Chişinău a anulat, marţi seară, alegerile locale anticipate organizate pe 3 iunie pentru desemnarea primarului capitalei Republicii Moldova, câştigat de Andrei Nastase.

Partidul Socialist ceruse instanţei să declare nule alegerile locale anticipate desfăşurate în 3 iunie, argumentând că Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (centru-dreapta), a organizat acţiuni electorale în ziua celui de-al doilea tur de scrutin.

"Pentru mafie, nu contează votul cetăţenilor. Este o decizie arbitrară, cu încălcarea flagrantă a legii, pentru care această judecătoare trebuie să facă puşcărie," a declarat Andrei Năstase. "Vom contesta hotărârea la Curtea de apel. Simbolistica acestui gest este dincolo de o simplă ilegalitate. Aceşti indivizi îşi bat joc de noi ca naţie, ca societate. Republica Moldova nu e feuda lui Plahotniuc, care a comandat această hotărâre. Nu este moşia acestor indivizi certaţi cu legea. Oameni buni, trebuie să ne deşteptăm cu toţii. Va trebui să ieşim la proteste, pentru că ceea ce au aplicat acum vor aplica şi în alegerile parlamentare. O bandă de criminali conduce acum Republica Moldova. 27 de ani de umilinţe pentru acest popor, pentru această ţară e mai mult decât suficient. (...) Vă invit să fim uniţi, să fim puternici. Să ne pregătim de proteste cu o amplaore cât mai mare, dar să o facem civilizat, respectând rigorile legii."

Socialistul Ion Ceban, contracandidatul lui Andrei Năstase în alegerile anticipate, anunţă o conferinţă de presă în care îşi va explica poziţia, dar atrage atenţia că motivul pentru care partidul său solicitase invalidarea scrutinului a fost sprijinul din afara ţării primit de Năstase în campania electorală, nu doar neregulile din ultima zi. "Dacă judecata va constata că suportul direct al politicienilor străini de care a beneficiat Năstase nu constituie o încălcare, atunci acesta e un precedent, care le va permite socialiştilor să beneficieze la rîndul lor, în alegerile parlamentare de susţinerea politicienilor din străinătate, inclusiv din Federaţia Rusă," scrie Ceban pe Facebook.

"Astăzi, justiţia controlată de Plahotniuc a luat cea mai criminală decizie la adresa democraţiei din Moldova - a călcat în picioare opţiunea liberă şi democratică a cetăţenilor," a declarat Maia Sandu, fostul candidat al Opoziţiei în alegerile prezidenţiale din 2016, câştigate de Igor Dodon. "Astăzi ei au scuipat şi au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai rămas de preţ - votul nostru. Prin decizia fără precedent de astăzi Plahotniuc vrea să ne arate că lui nu-i pasă de oameni! Că el decide în această ţară - decide cine câştigă şi cine pierde. Noi însă ne vom apăra votul, pentru că e unica armă care ne-a rămas împotriva dictaturii. Noi le spunem ferm uzurpatorilor - ne vom apăra votul cu orice preţ!"

"Nebunie totală. Două state capturate de frăţia penală Dragnea-Plahotniuc," este de părere deputatul USR Matei Dobrovie. "Democraţia a fost suspendată şi în Republica Moldova şi în România. La noi s-au votat ieri modificări ale Codului De Procedură Penală cu dedicaţie pentru liderii majorităţii parlamentare, la ceas de noapte. Tot noaptea ca hoţii, justiţia controlată de oligarhul Plahotniuc a invalidat azi alegerile pentru primăria Chişinau. Asta în condiţiile în care nu au fost raportate incidente majore care ar fi putut influenţa rezultatele scrutinului."

loading...