Vidul de la SRI

Postat la: 13.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Vidul de la SRI

Nu încape nicio îndoială, generalul cu patru stele Florian Coldea a fost decăzut. În consecință, la SRI, vom vedea importante schimbări în vârful piramidei. Cutremurul Coldea, însă, va avea și consecințe structurale și în politica generală a celui mai important serviciu secret din România. Din această perspectivă, vidul creat prin îndepărtarea directorului operativ este, pentru moment, mult mai amplu decât își imaginează cetățenii și chiar analiștii. Reverberațiile unor mutații se vor resimți atât în plan intern, cât și în plan extern.

Nu este deloc întâmplător faptul că președintele Klaus Iohannis își asumă riscul de a enerva o țară întreagă tăcând atunci când ar trebui, în calitatea sa de comandant suprem, de președinte CSAT, de președinte al României, să dea explicații despre ceea ce se întâmplă în cel mai important serviciu secret pe care îl are România. El nu poate vorbi pentru că încă nu are o perspectivă clară asupra mutațiilor care urmează să se producă în SRI. Pentru moment, aceasta se traduce prin faptul că președintele Klaus Iohannis a scăpat situația de sub control.

Despre derapajele din ce în ce mai grave ale generalului cu patru stele Florian Coldea, numit director operativ SRI de către Traian Băsescu, care i-a și pus patru stele pe epoleți, și menținut în funcție de către Klaus Iohannis, s-a vorbit mult în ultimii ani. Începând chiar de la incidentul, extrem de grav, generat de pierderea de către Coldea a unui bilețel pe care erau făcute câteva însemnări. Ele se refereau la dosarele reale sau care urmau să fie deschise pe numele unor judecători de la Curtea Constituțională a României atunci când Traian Băsescu a fost suspendat și urma ca CCR să dea un aviz. Judecătorii Curții Constituționale urmau să fie șantajați și probabil au și fost șantajați de către directorul operativ SRI. A fost, atunci, pentru prima dată, pus la dispoziție generalul Coldea. A urmat un simulacru de anchetă internă, un alt simulacru de anchetă în Comisia parlamentară SRI, iar batista pusă pe țambal. Nu sosise încă noaptea generalului.

De atunci și până azi, dezvăluiri de tot felul au început să curgă despre șeful operativ al SRI, ele circumscriindu-se aproape în totalitate ideii că acesta își infiltrase puternic oamenii serviciului în toate sfere societății, în special în Justiție, Paralment și Executiv, și influența în mod agresiv cursul evenimetelor, alterând dramatic democrația. Si, în asociere cu Traian Băsescu, i-au dat lui Florian Coldea un ultim bobârnac. Care, iată, de această dată, îi este fatal. S-a întâmplat după ce, în mod straniu, Coldea fusese scos temporar din cărți de către Eduard Hellvig de circa o lună și jumătate, perioadă în care președintele Klaus Iohannis i-a căutat acestuia un job de ambasador. Și după ce Coldea a revenit miraculos și spectaculos la șefie, preluând în mâini ferme toate hățurile serviciului.

De ce vorbesc despre un simplu bobârnac? Pentru că, oficial, Coldea e scos din cărți, întrucât și-a petrecut niște concedii împreună cu Sebastian Ghiță, pe atunci un om de afaceri. Și, probabil, pe banii acestuia. Față de ceea ce a făcut Coldea în realitate rău pentru SRI, pentru instituțiile democratice ale acestei țări, pentru democrație în ansamblul ei, motivele invocate azi, cel puțin la nivel formal, sunt simple mizilicuri.

Despre voiajurile turistice ale executivului de la SRI, mult mai numerose decât cele semnalate de Sebastian Ghiță, oamenii informați știau de ani de zile. Iar cel mai informat era George Maior, directorul politic al serviciului, căruia Coldea trebuia să îi raporteze și să îi ceară permisiunea pentru orice destinație de acest fel. Și abia apoi președintele Traian Băsescu, care pretinde că a ținut instituția sub control. Și dacă tot nu a contat, atunci a răspuns însuși domnul Maior unei invitații de acest fel la Dubai, într-una dintre cele mai luxoase locații, Hotelul Atlantis, în anul de grație 2012, alături de domnii Oprea, Ponta și Sârbu. Acolo, s-a încercat o distribuție a funcțiilor în viitoare arhitectură a puterii și "suntarea" lui Crin Antonescu, care se pregătea pentru a deveni președintele României.

Cel ales la acea dată, e drept, la Dubai și nu în țară, era George Maior. Iar Oprea, programat să sară dintr-o barcă politică în alta, ceea ce a și făcut, urmă să preia șefia SRI. Cel care le-a pus bețe în roate a fost Coldea. Închizând paranteza de mai sus și revenind la Serviciul Român de Informații, vom fi foarte atenți, în viitor, să vedem cum instituția va deveni cu adevărat eficientă, se va extrage total din jocuri politice și din jocuri în justiție, va renunța la afaceri veroase prin societăți acoperite care nu fac altceva decât să privatizeze, în folosul unor persoane, avuția națională și se va transforma, dintr-o organizație supraponderală, într-una suplă și sănătoasă. Dacă nu care cumva acest obiectiv va rămâne un simplu ideal.

Florian Coldea va trage după el, la fund, administrativ, disciplinar sau chiar penal, și alte persoane. Dar cea mai importantă schimbare de acest fel și cea mai spectaculoasă totodată o vom vedea, aproape cu certitudine, la șefia DNA. Pentru la Laura Codruța Kovesi a venit la șefia instituției în urma unui joc operativ al SRI, executat de Coldea care, prin natura activității sale și a parteneriatului euro-strategic, avea larg deschis canalul de comunicare cu Marele Licurici. Coldea a reușit, cu sprijinul omologilor săi din Statele Unite, să convingă autoritățile de la Washington că singura contrapondere pentru un USL prea puternic instalat în urma alegerilor din 2012 era Laura Codruța Kovesi adusă la DNA. După care a fost floare la ureche pentru Coldea să-i convingă pe oamenii de decizie de la București că, de fapt, aceasta este dorința Marelui Licurici. Ei bine, acum, această construcție se prăbușește. Soarta lui Coldea, viitorul SRI, dar și al Laurei Codruța Kovesi se hotărăște nu numai la București, ci și la Washington. Așa cum s-a întâmplat mereu, cel puțin în ultimul deceniu.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...