Ungaria își respectă cetățenii. România nu?

Postat la: 16.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Ungaria își respectă cetățenii. România nu?

În Ungaria, urmează să se desfășoare un referendum. Inițiat de Viktor Orban. Și la care vor participa și cei 500.000 de maghiari din România care au primit și cetățenia statului vecin. Maghiarii sunt întrebați dacă sunt sau nu sunt de acord cu cotele de refugiați. Și cum vor răspunde, așa se va face.

Este o dovadă de respect față de propriii cetățeni. Iar această dovadă vine din partea lui Viktor Orban. Un personaj politic cu o personalitate accentuată, deseori hulit la București, dar și la Bruxelles pentru pozițiile sale tranșante. Care, uneori, sunt în dezacord cu "liniile directoare" ale Uniunii Europene. Mai ales atunci când este vorba de interesul național al Ungariei. Viktor Orban a pus, deseori, piciorul în prag, blocând un acces prea mare și devastator al capitalului străin în Ungaria, al multinaționalelor și promovând societățile comerciale autohtone. Chiar și în materie de politică externă, Budapesta a promovat raporturi mult mai flexibile cu Rusia care, deseori, au fost taxate drept duplicitate.

Acum, este vorba despre un referendum. În chestiunea refugiaților. Statul maghiar își întreabă propriii cetățeni dacă sunt de acord cu cotele obligatorii fixate de Bruxelles, la indicațiile Berlinului. Și parcă, parcă ceva îmi spune că Ungaria va spune nu cotelor de refugiați. Mulți au înjurat statul vecin pentru că a ridicat garduri. Inclusiv la granița cu România. Garduri destinate să oprească fluxul de refugiați. Puțini refugiați s-ar fi oprit totuși în Ungaria. Cei mai mulți se îndreptă către Europa de Vest. Înjurată de unii, contestată de alții, Ungaria nu a făcut altceva decât să adopte o soluție înțeleaptă și eficientă care, în final, a protejat Europa. Iar acum, vine referendumul.

Am explicat de nenumărate ori că, în conformitate cu Constituția României, este interzisă colonizarea acestei țări. Iar termenul de colonizare este cât se poate de explicit prezentat în Legea fundamentală. Înseamnă instalarea, pe teritoriul României, a unor grupuri organizate de populații străine. Adică exact ceea ce presupun cotele fixate de Bruxelles. Să ne reamintim. Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis a fost cât se poate de rațională. Fără a invoca, în mod explicit, Constituția statului nostru, care îi interzice oricărui om politic să ia o asemenea decizie, șeful statului român a declarat că vom refuza cotele. Că nu admitem cote obligatorii. Iar când s-a întors de la Bruxelles, s-a întors cu cote cu tot. Și încă aceste cote au crescut. Și vor mai crește.

România, prin Constituția sa, nici măcar nu trebuie să facă un referendum. Și totuși. Un referendum nu ar strica. Oare nu am putea urma și noi exemplul Ungariei? Oare nu am putea și noi să le oferim românilor dreptul de a se exprima într-o chestiune cardinală care vizează viitorul acestei țări?

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...