Un derby de doi lei

Postat la: 21.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Un derby de doi lei

M-am numărat printre fraierii care au ales să-și petreacă seara de duminică pe Arena Națională, la presupusul derby dintre vicecampioana FCSB și CFR Cluj, proaspăta câștigătoare a titlului. M-a dus de nas chiar Dan Petrescu, care declarase anterior ceva de genul "vai-vai, ce rușine ar fi să mâncăm bătaie tocmai acum și chiar de la steliști!"

Când am ajuns însă la stadion, odată cu cei doar 3200 de naivi care ofereau tabloul dezolant al tribunelor, încă mai speram că Bursucul ține la onoarea sa și a campionilor. Da' de unde?! Clujenii veniseră la București fără Culio, Deac, Camora, Țucudean și Vinicius dar, ca să nu rămână mai prejos, și steliștii aliniau un lot lipsit de Gnohere, Pintilii, Planici și Momcilovici. A rezultat un derby de doi lei, prima repriză a semănat cu o miuță leșinată, în care nu s-a întâmplat nimic, pentru ca, în a doua, să avem un penalty ratat de Hora și un (frumos!) gol al victoriei, semnat de veteranul Texeira. Final jalnic pentru un campionat mai degrabă trist, în care locul al treilea a revenit, la potou, Viitorului, învingător nesperat la Craiova, în Bănie. De-acum, începe obișnuitul du-te-vino cu jucători și antrenori, la bursa zvonurilor, după plecarea lui Teja de la FCSB, fiind luate în calcul numele lui Edy Iordănescu, Șumudică și Ilie Dumitrescu, dar și cele ale italienilor Mangia și Bergodi. Dan Petrescu rămâne la Cluj și are ambiții europene mari, să vedem pe cine aduce şi Craiova, după aerianul Papură, iar socotelile sunt abia la început.

Reintră însă pe rol echipa națională, aflată în fața dublei cu Norvegia și Malta, din preliminariile Euro 2020. Selecționerul Contra a anunțat pentru aceste meciuri un lot lărgit, în care a inclus doi debutanți (Iulian Cristea - FCSB și portarul Ionuț Radu de la Genoa), dar din care lipsește talentatul Moruțan. Situată pe locul trei în grupă, după Spania și Suedia, reprezentativa României urmează să joace cu Norvegia, la Oslo, pe 7 iunie, iar trei zile mai târziu - cu Malta, tot în deplasare. Nu mă codesc să spun deschis că mi-e teamă serios de confruntarea cu vikingii, reamintind-vă că Suedia (care ne-a învins cu 2-1) a făcut la Oslo un...3-3 foarte grăitor despre potențialul norvegienilor, care au înscris un gol chiar și în partida pierdută (2-1) cu Spania, pe teren iberic. Ne așteaptă deci un joc greu cu miză enormă pentru a ne putea păstra șanse și speranțe de calificare. În caz contrar, vom ajunge să fim simpli spectatori la meciurile turneului final programate inclusiv în România! Cred totuşi că putem reuși, gândindu-mă în special la jucătorii din generația U21 și la înțelegerea cu care Mirel Rădoi va susține demersurile lui Contra, cedându-i pentru campania de calificare tricolorii solicitați de acesta.

Câteva cuvinte acum și despre Grand Slam-ul de la Roland Garros, care începe duminică și unde Simona Halep vine din poziția de câștigătoare a ediției de anul trecut. Momentul traversat de ea acum - după pierderea finalei de la Madrid, urmată de înfrângerea prematură la Roma - nu este nici pe departe prielnic. Ea a declarat că nu resimte efectele accidentării din jocul cu Vondrousova, care a fost minoră, dar că se simte obosită și se bucură de zilele de odihnă de acasă. Pe de altă parte, deși bookmakerii o dau drept principala favorită la cucerirea trofeului, cu o cotă de 5,50 (Serena Williams și Muguruza fiind cotate cu 10.00!), Simona rămâne rezervată și anunță că își dorește doar să joace cât mai bine, fără a viza anume o nouă mare victorie pe celebra arenă pariziană. Eu, unul, îi aplaud poziția și îi doresc să revină la nivelul său real, dar marea problemă rămâne cea pe care am tot invocat-o, repetând-o și acum: absența de lângă Simona a antrenorului Darren Cahill, care se dovedește de neînlocuit. Cum însă marele trofeu de anul trecut a fost cucerit de ei doi împreună, iar Darren lipsește acum ...

Horia Alexandrescu
(text preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...