Umbra Simonei de la Roma

Postat la: 24.05.2018 10:09 | Scris de: ZIUA NEWS

Umbra Simonei de la Roma

Despre finalul play-off-ului Ligii I nu prea mai e nimic de spus. Campionatul a fost luat de CFR Cluj, după cum am anticipat de multă vreme, iar ultima etapă, leșinată de-a dreptul, a consfințit succesul echipei lui Dan Petrescu. Previzibilă și victoria chinuită în fața Viitorului lui Gică Hagi, care și-a achitat în acest fel datoria din finalul campionatului precedent, când clujenii s-au făcut că joacă meciul decisiv de la malul mării.

Noblesse oblige, așadar, chit că marele păgubit rămâne Gigi Becali, care a cumpărat de la finul Hagi jumătate de echipă. Plus păcăleala pe care și-a luat-o și cu Alibec, de care nu mai știe cum să scape acum! Clujenii n-au strălucit de-a lungul acestui campionat, practicând un fotbal eminamente defensiv, ceea ce recunoaște și Bursucul Petrescu, care declara duminică seara că, dacă ar fi jucat ca Barcelona, ar fi avut soarta lui Dinamo. Cert e că, bazându-se pe o cât mai bună organizare a apărării, CFR-ul a strâns cu un punct mai mult decât FCSB-ul, care nu și-a organizat nici defensiva, nici atacul. În fine, un campionat trist, spun eu, cu un final cenușiu, la capătul căruia Dică e binecuvântat de Becali, în timp ce Dan Petrescu pleacă triumfător și din dealul Clujului spre generoasa Chină !...

Și-acum, să trecem la noua decepție pe care ne-a furnizat-o Halep, în finala de la Roma. Sigur, fusese reconfortantă victoria ei din semifinale, în fața Mașei Șarapova, având în vedere cunoscutul complex al Simonei și mai ales bilanțul dezastruos din confruntările directe cu puternica tenismenă rusă. Chiar și în acest joc însă, câștigat de jucătoarea noastră, a existat un moment critic, în care intervenția lui Darren Cahill s-a dovedit oportună și, până la urmă, salvatoare. Ca să nu mai vorbim și despre înfrângerea usturătoare servită Simonei de Karolina Pliskova, câteva zile înainte, în turneul de la Madrid. Or, de acolo începând, din Spania, s-a văzut că deținătoarea numărului 1 mondial era departe de forma și valoarea care au consacrat-o.

Drept urmare, surprinzătoare nu a fost umilința suferită de umbra Simonei în finala de la Roma, ci mai degrabă victoria ei anterioară, din întâlnirea cu Șarapova! Luăm în calcul, după cum se cuvine, meciurile jucătoarei noastre cu tenismenele de top și constatăm astfel că între două înfrângeri severe, la două jucătoare în formă (Pliskova și Svitolina), Halep a marcat un succes trudit la o Șarapova care se chinuie vizibil să revină la potențialul ei de altădată. Iar pe acest fond sosește Grand Slam-ul de la Roland Garros, care a și debutat în această săptămână și unde Simona Halep este cotată ca principală favorită! M-aș bucura să mă înșel dar, în ciuda poziției ei de nr.1 mondial și a prognozelor emise de casele de pariuri, nu cred că marea noastră jucătoare va reuși la Paris mai mult decât la Madrid și la Roma.

Dacă putem spera că a scăpat de complexul Șarapova, ceea ce rămâne totuși de dovedit, nu încape îndoială că Simona Halep a căpătat un complex în fața Elinei Svitolina( 2 - 4 scorul întâlnirilor directe), actualmente locul 4 mondial. Setul acela prim de duminică, încheiat cu 6-0 în defavoarea Simonei, e de natură să ne dea serios de gândit, dacă ne reamintim și că, în finala pierdută de acum un an, setul decisiv s-a încheiat cu 6-1! Și, apropo de asta, în urmă cu ceva timp, Ion Țiriac o punea în gardă pe Simona că viitoarele ei principale adversare vor fi Muguruza și...Svitolina, ceea ce pe mine, unul, m-a surprins în privința ucrainencei. Iată însă că previziunile lui Țiriac sunt confirmate cu vârf și îndesat acum, când ne pregătim să urmărim ediția 2018 a Roland Garros, unde Simona speră să câștige primul ei Grand Slam din carieră.

Asta sperăm și noi, dar, repet, ni s-au lungit urechile de când tot așteptăm și, dincolo de toate, rămâne zicerea lui Darren Cahill, care i-a reamintit , la 0-5, că mai trebuie să și muncească pe teren, încheind tăios: "Știi ceva? Acum să te descurci singură!"...

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

loading...