Se mai poate dezmorti campania?

Postat la: 23.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Se mai poate dezmorti campania?

Pe buna dreptate, toti analistii, in frunte cu primul analist al tarii, Klaus Iohannis, au remarcat ca aceasta campanie electorala este moarta. Mai moarta, daca se poate spune asa, decat oricand. Total neinteresanta pentru cetateni. Facuta parca anume ca cei mai multi dintre acestia sa nu mai stie ce sa aleaga. Si, in consecinta, sa renunte sa mai mearga la vot. De ce se intampla asa? Iata o prima intrebare. Se mai poate schimba situatia pana in 11 decembrie? Sa incercam sa raspundem.

Numai in Romania se poate intampla ca o campanie electorala sa fie facuta nu in perioada consacrata acestui obiectiv, ci intr-o perioada anterioara. Este pentru a doua oara cand asa ceva se intampla in Romania. Am avut o lunga perioada in care partidele si-au afisat, la toate intersectiile de strazi, candidatii. Si au facut propaganda la greu. Apoi, a venit momentul declansarii oficiale a campaniei electorale. Si, in mod straniu, s-a instaurat tacerea. In afara unor invective reciproce, a unor acuzatii dintre cele mai fanteziste si neprobate, nu are loc, de fapt, niciunde, nicio dezbatere.

Programele partidelor, desi exista, nu se vad. Cum ar putea, de pilda, sa aleaga un cetatean intre viziunea PSD asupra salarizarii unitare si viziunea PNL? In niciun fel. Iar exemplele sunt nenumarate. Aceasta stare de lucruri a fost generata in primul si in primul rand de marile partide parlamentare. Ele au detinut majoritatea in Parlament. Ele puteau hotari alte reguli. Ele sunt cele care, pana la urma, au hotarat actualele reguli de desfasurare a alegerilor. Si asta s-a intamplat pur si simplu pentru ca au fost interesate.

Initial, atat PSD, cat si PNL au pornit de la premisa ca, avand electorate mari si stabile, nu au nevoie sa intreprinda nimic pentru a duce la urne un numar suplimentar de cetateni. Mai tarziu, dar prea tarziu, PNL a inteles ca este in eroare. Ca, pentru a reusi sa incropeasca, impreuna cu alte partide mai mici, o majoritate, este indispensabil sa atraga, la vot, un numar cat mai mare de cetateni. Dintre cei altfel nehotarati. Dar, fiindca a inteles prea tarziu, nu a mai avut ce face. Acum, va deconta.

Un alt motiv este ca, in mod artificial si pentru prima data in istoria recenta, daca nu care cumva in intreaga istorie a alegerilor, nu s-au mai confruntat intre ele partidele, programele si candidatii acestora. A fost o lupta chioara intre un candidat de premier al PNL, Dacian Ciolos, si alte patru tinte false de premier, Traian Basescu, Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta. In realitate, niciunul dintre acestia nu este, din aceasta perspectiva, un candidat viabil. Si nu intentioneaza sa devina. Dacian Ciolos, ca un veritabil Don Quijote, s-a batut cu morile de vant. Iar acum a ramas descoperit. Si orbecaie dupa un rival.

In acest fel, s-a pierdut un timp pretios in care ar fi trebuit sa se discute despre programe. Cine ar mai fi putut inviora cumva aceste alegeri? Doar sperietoarea DNA. De aceea, nu intamplator, cu mult inaintea campaniei electorale, am fost informati "pe surse" ca urmeaza un val urias de arestari. Care vor modifica fundamental intreg dispozitivul logistic al partidelor politice. Nici asta nu s-a intamplat. Nu cred insa ca trebuie sa-i facem o vina doamnei Laura Codruta Kovesi pentru ca nu a inviorat alegerile parlamentare.

Se mai poate schimba ceva? Evident, nu. Nu mai exista timp. Si nici partidele politice nu ne arata ca mai au resurse de inventivitate. La capatul acestei jalnice aventuri, vom avea o noua duminica a orbului. Indiferent care va fi rezultatul final, vom constata ca, din nou si mai mult decat oricand din 1992 incoace, romanii au votat in necunostinta de cauza. La nimereala.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...