Se apropie furtuna. Igor Dodon şi putinizarea Republicii Moldova

Postat la: 22.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Se apropie furtuna. Igor Dodon şi putinizarea Republicii Moldova

Inevitabil, printre datoriile unui bun român se numără, spun eu, şi grija (măcar grija!) pentru soarta fraţilor noştri de peste Prut. Cu atât mai mult cu cât - şi, în acest caz, avem de-a face cu o nefastă certitudine probată în mod cotidian -, Republica Moldova alunecă cu iuţeală (via Kremlin) pe o pantă extrem de periculoasă.

Am spus-o şi o repet, ori de câte ori ori mi se oferă ocazia (fiindcă ceea ce se întâmplă la Chişinău ar trebui să ne preocupe în mod fundamental): dacă planul lui Vladimir Putin va fi încununat de succes, iar Basarabia va fi deturnată de la traseul ei firesc, european, adâncindu-se astfel falia (şi paradigma politică) ce ne desparte, contextul geostrategic al României va deveni, cu viteza luminii, vitreg prin excelenţă.

Cea mai recentă iniţiativă anunţată de preşedintele Republicii Moldova - prorusul Igor Dodon (celebru pentru năzbâtiile lui declarative şi nu numai) - ţinteşte modificarea arbitrară a Constituţiei de dincolo de Prut. Mai precis, vicleanul Dodon (păpuşat de la Kremlin, fireşte!) se încăpăţânează să-şi aroge, prin chiar litera Constituţiei, dreptul de a dizolva Parlamentul, întrucât vizează convocarea alegerilor anticipate. Şi, totuşi, unde vrea să ajungă pionul Moscovei? De ce face valuri? Finalmente, miza lui Dodon este multiplă: îngroparea definitivă a acordului de asociere cu Uniunea Europeană, închiderea oficiului NATO de la Chişinău şi, simultan, transformarea Republicii Moldova într-un stat federativ membru al Uniunii EuroAsiatice. Pe scurt: Igor Dodon pregăteşte modificarea traiectului geopolitic şi financiar al Republicii Moldova, de la Vest la Est.

Actualmente - analizând datele problemei - ar exista (teoretic) o unică soluţie constituţională prin care ofensiva lui Dodon ar putea fi stagnată, măcar pentru moment. Mai exact, mă refer la eventualitatea unei suspendări a preşedintelui Republicii Moldova, suspendare care (la fel ca în România) poate fi demarată pe plan parlamentar. Totuşi, din punct de vedere practic, scenariul întâmpină hibe majore. Bunăoară, opoziţia politică anti-Dodon nu prea mai există, realmente, sau este prea moale şi lipsită de verb. De altfel, prea mari aşteptări nici n-am putea avea de la controversatul afacerist Vladimir Plahotniuc (pe care presa l-a acuzat, în repetate rânduri, că s-a dedat la jocuri subterane care l-au ajutat pe Igor Dodon s-o învingă pe Maia Sandu, la prezidenţiale).

Având în vedere sumbrele precipitări premeditate dincolo de Prut, îmi exprim speranţa ca întreaga clasă politică românească să îngroape (măcar acum, în al 12-lea ceas!) securea războaielor inutile, fratricide, pentru a ne reîntoarce la un climat politic raţional propice unităţii şi solidarităţii, nu învrăjbirii de semeni. De asemenea, sper ca desemnarea unui ministru apolitic la Justiţie să reprezinte parafarea unei păci de durată între preşedintele Klaus Iohannis şi PSD.

Simona Man

loading...
PUTETI CITI SI...