Saltul mortal al doamnei Viorica Dăncilă
Postat la: 12.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
Ce face doamna Viorica Dăncilă? Se pregătește de un spectaculos salt în neant? Un salt care poate fi și mortal? Sau pur și simplu se alintă? Ce intenții are când, pe neașteptate, declară că, dacă partidul o vrea, ea se duce demonstrând că nu este lovită de lașitate? Dar ar putea partidul să nu o vrea? Ce șanse are Viorica Dăncilă de a intra în turul doi?
De ce toată lumea vorbește despre intrarea în turul doi? În primul rând, pentru că noua președinție a României nu se poate tranșa în primul tur. Chiar dacă Iohannis organizează nu unul, ci zece referendumuri simultan cu alegerile. De aceea, în paranteză fie spus, eu cred că referendumul pe care-l vrea președintele va fi, dacă va fi, în turul doi. Vorbim despre intrarea în turul doi, pentru că cine nu intră, dintre cele trei formațiuni mari politice, se descalifică din perspectiva localelor și parlamentarelor. Dacă PSD nu intră cu un candidat în turul doi, impactul psihologic va conduce la demoralizarea activului de partid. La demobilizarea lui și, implicit, la o gravă neîncredere instalată în interiorul propriului electorat. Teoretic, la fel stau lucrurile și în cazul celorlalte două formațiuni politice. Pe de altă parte, succesul la aceste prezidențiale, care vor fi foarte înverșunate, va fi dat nu de prestația celor calificați în al doilea tur și de formațiunile care-i susțin, ci de bazinul electoral al celui eliminat la primul tur. Cum așa?
Concret. Să admitem, cum ne spun până una alta sondajele, că PNL își va impune, candidatul calificându-l pentru turul doi, iar Alianța USR-PLUS își va impune și ea candidatul. Cum va proceda în aceste condiții electoratul PSD, dezamăgit, lăsat practic de izbeliște și în condițiile în care, cum e de așteptat, conducerea partidului, cu bagajele gata făcute, va declara că fiecare dintre adepții PSD este liber să-l aleagă pe unul sau pe altul dintre finaliști sau să nu meargă deloc la vot? Alegerile prezidențiale din acest an vor fi extrem de înverșunate. Iar cei mai mulți electori, chiar și cei din bazinul partidului eliminat, vor fi motivați să voteze și nu să stea acasă. Iar de votul acestora depinde cine va câștiga dintre cei doi finaliști. Dar la fel stau lucrurile indiferent cine e eliminat din primul tur.
Desigur, în această ecuație, cel mai dezavantajat dacă intră în finală va fi candidatul PSD. Și asta pentru că noi nu avem în România o Stângă autentică sau o Dreaptă autentică. Dar ce avem? Avem două fronturi. Două tabere care se încaieră. Uneori orbite de furie. Un front PSD, din care fac parte, pe lângă principalul partid, ALDE și Pro România, și un front anti-PSD, din care fac parte PNL, USR, PMP și o parte consistentă din UDMR. Păi dacă așa stau lucrurile, atunci, dacă un candidat PSD ajunge în finală, există toate riscurile ca acolo el să piardă pur și simplu în baza prezumtivei distribuții pe care am prezentat-o mai sus. În oricare altă variantă însă, electoratul PSD va fi arbitru. Și va decide ce și cum.
Dar prețul pentru acest rol de decident va fi uriaș. Dacă PSD nu trece de primul tur, premieră istorică, atunci PSD va înceta să mai fie cea mai importantă forță politică din România și va sări brusc pe locul trei. Aceasta este miza. Iar dacă PSD sare pe locul trei, de aici va rezulta și scorul la locale și parlamentare. Neintrarea în turul doi echivalează cu pierderea pentru o lungă perioadă de timp sau poate pentru totodeauna a puterii.
În aceste condiții, bâjbâielile PSD în ceea ce privește desemnarea unui candidat reprezintă o sinucidere curată. Un candidat poate fi de două feluri. Cu mare notorietate sau cu mică notorietate. Referindu-mă strict la acest partid, voi spune că Viorica Dăncilă sau Gabriela Firea sau Călin Popescu Tăriceanu, dacă PSD decide să-l susțină, reprezintă posibili candidați cu maximă notorietate. Liviu Pleșoianu, care la Congresul PSD a primit cele mai multe voturi după Dăncilă sau Eugen Teodorovici, care la același Congres a fost desemnat președinte executiv, sunt candidați cu slabă notorietate. Adică nu sunt foarte cunoscuți de publicul larg. În cazul candidaților cu notorietate maximă, nominalizarea poate fi făcută relativ târziu, pentru că ei sunt cunoscuți iar timpul scurt rămas până la alegeri ar putea fi utilizat cu folos în direcția construirii profilului lor de președinte și al obișnuirii cetățeanului cu acest profil. Cu alte cuvinte, degeaba este cineva cunoscut de toată lumea, cum ar fi de pildă Simona Halep, dacă în capul oamenilor rotițele nu sunt mișcate în așa fel încât aceștia să o identifice și cu un bun președinte al României. În cazul candidaților cu notorietate mică, nu prea mai e timp. Pentru că efortul de PR trebuie distribuit mai întâi pentru a-i face cunoscuți de toată lumea până în ultimul sat și abia apoi pentru a convinge cât mai mulți cetățeni că respectiva persoană e bună de președinte. În paranteză fie spus, nici Barna nu este departe de această situație. Și el este în întârziere. Numai că în cazul USR situația va fi tranșată foarte repede.
Nu și în cazul PSD. Nu-mi stă în caracter să arăt cu degetul acuzator către oameni aruncați după gratii. Dar nu am ce să fac. Aici vorbim despre politică. La acest capitol, Liviu Dragnea a greșit major. Probabil sperând ca el, având într-adevăr notorietate maximă, să devină candidatul prezidențial al partidului. Și în acest sens a făcut vid în jurul lui. Nimeni, cu cele două excepții pe care le-am enumerat mai sus, Dăncilă și Firea, nu are suficentă notorietate și nu este suficent de pregătit pentru a se bate în primul tur, astfel încât să intre în turul doi. Desigur, dacă îl excludem pe Călin Popescu Tăriceanu, în jurul căruia s-ar putea uni întreg frontul PSD, deci inclusiv Pro România, care are notorietate maximă, care are deja un profil de președinte bine conturat și care, în plus, mai are și capacitatea de a smulge din electoratul PNL.
A doua mare greșeală îi revine doamnei Viorica Dăncilă. Aceasta, bătându-se pentru șefia partidului și reușind să o obțină, a declarat în mai multe rânduri răpicat că nu va candida la alegerile prezidențiale. Până ieri. Când a lăsat deschisă această posibilitate, cu condiția ca partidul să îi ceară acest lucru. Doamna Dăncilă se bucură de o maximă notorietate, are profil de prim-ministru, un profil interesant construit mai degrabă din străinătate către România, atunci când, înainte de a se reinventa, a apărat ferm imaginea Guvernulu, inclusiv poziția acestuia în ceea ce privește reformarea Justiției. Dar nu are deloc un profil de viitor președinte. L-ar putea căpăta, dar asta necesită timp și o armonizare între imaginea ei de premier și imaginea ei de președinte. Foarte dificil, dacă nu imposbil de făcut această armonizare într-un timp atât de scurt. Iar dacă nu va fi armonizare, va fi cacofonie.
Și iată această cacofonie, care reprezintă un pericol mortal pentru rezultatul PSD din primul tur, a și început. Doamna Dăncilă mai întâi a spus că nu va candida nici în ruptul capului. Apoi, că se poate suci dacă partidul i-o cere. Păi ea este președintele nou ales al partidului. Cum ar putea partidul să nu-i ceară așa ceva, dacă ea dorește? Sau cum ar putea partidul să-i ceară așa ceva, dacă ea nu dorește? Intenția doameni Dăncilă, oricât de mult și-o maschează, este transparentă. Și dacă așa stau lucrurile, haideți să ne gândi serios în ce condiții ar putea intra doamna Dăncilă în finala prezidențialelor?
1). Este obligatoriu ca întreg activul PSD, până la ultimul șef de organizație, să o susțină și să alerge efectiv din casă în casă pentru a-i promova profilul de președinte al României. Asta presupune însă ca doamna Dăncilă să fie președinte pe bune al PSD. Și nu un președinte de avarie. Făcut la viteză. Pentru că cineva în definitiv trebuie să preia rapid manșa avionului atunci când pilotul a fost secerat. Îndeplinirea acestei condiții o punem sub semnul întrebării.
2). Este obligatoriu ca doamna Dăncilă să fie susținută de către întreg frontul PSD. Acest lucru este exclus. Tăriceanu a declarat ferm că va candida. Susținut sau nu de PSD. Dar în orice caz într-un parteneriat cu Pro România. Și are o favorabilitate de 80% în rândul electoratului PSD. În orice caz, dacă doamna Dăncilă candidează, electoratele ALDE și Pro România nu o susțin. Și nu poate intra în turul doi.
3). Doamna Dăncilă ar urma să conducă simultan și Guvernul și propria campanie electorală. Să suporte simultan și atacurile frontului anti-PSD, din ce în ce mai năprasnice îndreptate, unde altundeva, decât împotriva Guvernului și să și promoveze o imagine de președinte bun al României. Punem această condiție sub semnul întrebrii, dar înclinăm către ideea că este imposibil de realizat.
4). Va conta mai mult decât niciodată factorul intern și factorul extern. Serviciile secrete în plan intern și poziția marilor puteri în plan extern. Aceste linii de forță vor influența electoratul în diverse moduri. La acest capitol, doamna Dăncilă este defavorizată. Poate cu execepția unei părți din SIE. Dar, e drept, defavorizat ar fi oricare alt candidat al frontului PSD.
Una peste alta, saltul spectaculos pe care l-ar face doamna Dăncilă promovându-și candidatura ar putea fi mortal. La capătul acestuia, doamna Dăncilă s-ar putea metamorfoza într-un simplu pieton. Pierzând președinția partidului, pentru că nu intră în al doilea tur, și pierzând și poziția de prim-ministru, pentru că nu va mai fi numărul unu în partid. Iar finalul e că PSD se duce de-a berbeleacul. Prin urmare doamna Dăncilă devine și gropar. Un pieton gropar.
Sorin Rosca Stanescu
-
Problema cu discursul "strămoșesc"
Problema cu discursul strămoșesc este următoarea: o presupusă măreție a neamului tău e sau nu validă în funcție de câte ...
-
Salut, David
Nu ne cunoaștem, dar ești un bun național și deci pot liniștit să vorbesc cu tine, că oricum o face toată lumea. Îți scr ...
-
Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
Condiția necesară în SECURISTAN pentru ca Georgescu să fie lăsat să candideze:
-
Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
Ascultam Oratoriul „Messiah" a lui Händel, singura operă muzicală care evocă întreaga viaţă a lui Iisus și mă gândeam la ...
-
Mai putem conta doar pe miracole
Un artist român celebru spunea înainte de 1989, când era supărat „politic" sau „istoric", că, din nefericire, România ad ...
-
Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
S-a închis și mult-așteptatul an electoral 2024, ce-ar fi trebuit să marcheze finalul marasmului instalat în țară în tim ...
-
Și-au băgat și americanii coada în ‘89
Aparent răsturnarea regimului Ceaușescu a fost opera rușilor, mai ales ca atât cei din aripa civilă cât și din cea milit ...
-
Lucruri complicate in cyberspace
Sa punem lucrurile cap la cap dupa dezvaluirile din investigatia Snoop, apropos de banii pentru campania pe TikTok a dom ...
-
Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
Aproape că nici nu era nevoie de ședința CSAT din 28 noiembrie și de desecretizarea documentelor CSAT din 4 decembrie. E ...
-
Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
HOTNEWS a publicat ieri dovezile ce atestă că acel candidat acuzat (fără dovezi!) c-ar fi fost promovat cu banii rușilor ...
-
Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
La început a fost frica. Frica de a pierde puterea. De a fi alungat de la măcelărie. Apoi frica s-a transformat în panic ...
-
Între "Stop the Pigeon!" și "Conjurația imbecililor"
Cărțile nu reușesc să ofere imaginea caricaturală a unei societăți, așa cum celebrul serial "Dastardly and Muttley in Th ...
-
Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
Acesta nu este un articol ireverențios la adresa Alinei Mungiu-Pippidi, deși am văzut că are parte și de asemenea artico ...
-
Ne învârtim în cerc. 1989-2024
Revoluțiile din Estul Europei din 1989 au fost "cu voie de la poliție". Toate regimurile erau controlate de către ruși, ...
-
Azi, ori ești drac, ori ești Mesia...
Și-a dat Tolo cu părerea. Și-a tot dat în ultimele trei decenii. Mai întâi, despre sport, apoi, și despre ce se întâmplă ...
-
Vine Craciunul E-urilor
Vine Craciunul așa ca haideți să vedem ce mai ni se oferă de mâncare prin restaurante. Dacă ne uităm la meniurile afișat ...
-
Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
M-am gândit să încep analiza de azi prezentându-vă dilema mea referitoarea la originea declarației lui Hunor Kelemen des ...
-
România - starea de comă. Indusă
"Suntem țara lui Cain, în care Abel n-a murit încă de tot. Dar va veni pedeapsa lui Dumnezeu, mașină, și-i va mătura pe ...
-
Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
Minciunile SRI din documentele desecretizate de CSAT sunt demolate de STS. Armata tace. SRI minimalizează rolul STS în g ...
-
Oligarhie, tehnocraţie, democraţie
Aceasta analiză pe care o postăm mai jos îi aparține lui Petru Romoșan și datează din anul 2013. Motivul pentru care cre ...
-
SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
Azi-noapte am adormit târziu, mi-am tot proiectat în minte cât de sumbru arată viitorul în România, dar și măsurile repr ...
-
VICTORIA A LA PIRUS A SISTEMULUI. TIC-TAC!
Sigur și eficient, teroriștii politici și mediatici, coordonați de Sistemul Securist, cu sprijinul slugarnicilor judecăt ...
-
MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
Decizia Curtii Constitutionale, de anulare a alegerilor prezidentiale, este inadmisibila. Asistam la o Lovitura de Stat ...
-
OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
Situația: ne aflăm în plină lovitură de stat. O facțiune alcătuită din politicieni, membri din serviciile interne și din ...
-
Mobilizare pestriță pro Lasconi: Maia Sandu cu Soros al ei, vedete expirate/ciudate, LGBT-iști, episcopul greco-catolic, dar și regele Cioabă, Băse plus Poponeț-ul lui Ciolacu
Suntem înainte cu două zile de votul pe care nici nu știu cum să-l categorisesc ca să-i dau importanța cuvenită, votul d ...
-
Frica de Georgescu
Spuneam mai deunăzi ca niciodată până astăzi nu a fost așa o campanie antipersoana plină de mizerie, atac la persoana, f ...
-
Cum l-au ratat serviciile pe Călin Georgescu?
Sub presiunea președintelui Klaus Iohannis, dar și a coaliției de partide anti-Georgescu, a fost desecretizat un documen ...
-
Revoluție conservatoare la București!
Cu rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, câștigătorul alegerilor, independentul C ...
-
De ce și cum au fost influențate alegerile de rețelele sociale?
În decembrie 1989 Victor Rebengiuc s-a dus la TVR și a pus pe masă un sul de hârtie igienică, îndemnându-i pe lăudătorii ...