Remanierea extinsă, în disputa politică și penală

Postat la: 15.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Remanierea extinsă, în disputa politică și penală

Liviu Dragnea este grăbit. Intenționează să declanșeze în mare viteză o remaniere extinsă. În acest sens, a și făcut nominalizări. În schimb, premierul Viorica Dăncilă apasă puternic pe frână. Din perspectiva ei, remanierea va avea loc mai târziu. După europarlamentare. Ce argumente vor prevala, în condițiile în care factorul intern și-a dat mâna cu factorul extern, fiind vizată nici mai mult nici mai puțin decât trimiterea după gratii a liderului PSD?

Din momentul în care a nominalizat-o pe Rovana Plumb pentru a deschide lista candidaților PSD la europarlamentare, Liviu Dragnea a știut că Guvernul va trebui remaniat. Și a mai știut că nici nu s-a încheiat bine criza politică generată de precedenta remaniere și urmează în mod logic ca președintele Klaus Iohannis să declanșeze, procedând în mod asemănător, un nou balamuc. În prag de alegeri. Și, din nou, în timp ce România, prin Viorica Dăncilă, exercită președinția rotativă a Uniunii Europene. Oare a anticipat liderul PSD reacțiile care urmează? Se leagă oare intenția lui aparent irațională de a opera de îndată o remaniere extinsă cu modul în care se precipită lucrurile în propriul dosar penal?

Nodul gordian este în mod vădit Tudore Toader. Înlocuirea rapidă a acestuia ar putea debloca în maximum două săptămâni procesul legislativ atât de mult așteptat nu numai de președintele PSD, ci de un întreg segment al populației României. Un nou ministru la Justiție ar putea promova de îndată ordonanțele de urgență despre care s-a vorbit atât de mult în ultimul an. Iar aceste ordonanțe de urgență, intrând imediat în vigoare, și-ar produce efectele inclusiv în ceea ce privește situația juridică a lui Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea este la un pas de a fi aruncat după gratii. Este suficientă o condamnare a sa, indiferent cât de mică, pentru ca prima condamnare, cea cu suspendare, să fie reactivată, iar liderul PSD să fie pus în situația de a se preda în vederea încarcerării sale. Teoretic, o condamnare a sa, ca de altfel și o achitare, se poate întâmpla chiar azi. În următoarele câteva ore. Asupra completului de la Înalta Curte se exercită în acest sens o presiune colosală. Atât din zona factorului intern, Președinție, opoziție, zona încă neafectată a statului paralel, segmentul #rezistent și #violent al societății civile, cât și din direcția factorului extern, pe care îl vedem mai mobilizat decât oricând în a condamna Guvernul României și implicit PSD, tocmai pentru intenția acestora de a modifica Legile Justiției într-o formulă, care l-ar face scăpat și pe Liviu Dragnea. De consecințele unui proces drept sau nedrept, aceasta are mai puțină importanță. În fața aceste uriașe presiuni, instanța, care numai independentă nu mai poate fi, ar putea claca și ar putea pronunța condamnarea lui Dragnea.

Se mai poate întâmpla, ceea ce este și mai plauzibil, ca, în ciuda presiunilor de care aminteam mai sus, instanța să se prevaleze de procesul aflat în curs la Curtea Constituțională și să mai pronunțe o amânare. Să tragă de timp în așteptarea unui moment mai bun. Teoretic, dar mai mult teoretic decât practic, există desigur și un alt tip de deznodământ, care ar putea și el explica nervozitatea elementelor anarhice din stradă. Instanța ar putea ajunge la concluzia că nu există probe întemeiate în dosar, de natură a justifica o condamnare penală a liderului PSD. Și atunci totul s-ar putea încheia aici.

Prin urmare, doar în ipoteza unei achitări pronunțată astăzi, ipoteză destul de greu de luat în calcul, presiunea lui Liviu Dragnea în direcția unei remanieri extinse, operate înainte de europarlamentare, ar scădea.

În logica de mai sus, am putea înțelege de ce Dragnea dorește o remaniere extinsă. Cu cât vor fi mai mulți miniștri remaniați, cu atât va fi mai puțin vizibilă intenția acestuia de a-l înlocui pe ministrul Justiției. Și putem înțelege în aceeași logică și de ce liderul PSD vrea remanierea chiar acum. Pentru a-și salva capul, dacă remanierea acum ar putea fi o soluție.

Dar de ce se împotrivește Viorica Dăncilă? Obiectiv vorbind, din perspectiva ei, o remaniere extinsă precipitată ar putea scoate Guvernul de pe șine. 1). Orice remaniere reprezintă inițial cel puțin o bulvesare 2) O remaniere în plin exercițiu al președinției europene îi poate pune sub semnul întrebării succesul sau, mai mult chiar, poate transforma succesul în eșec.

Mai poate exista însă și un alt motiv al rezistenței opuse de Viorica Dăncilă. Ea a apărut pe scenă în postura de colaboratoare modestă, umilă și docilă a liderului PSD. Treptat, cine a avut ochi să observe, a băgat de seamă că, în spatele aparențelor, Viorica Dăncilă este un jucător politic experimentat, dârz și care știe să-și afirme în forță propriile obiective. Ghici ghicitoarea mea: dacă i se întâmplă ceva lui Liviu Dragnea, ceva care-l scoate fie și temporar de pe terenul de joc, cine îi ia instantaneu locul? Președintele executiv al partidului. Cine este președintele executiv al partidului? Viorica Dăncilă

Iată așadar cât de complicată este ecuația momentului. În care astăzi se consumă un episod important. Care ar putea fi episodul final.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...