Referendumul lui Dragnea

Postat la: 27.09.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Referendumul lui Dragnea

Referendumul organizat de Liviu Dragnea pe tema famliliei tradiționale nu are legătură cu opțiunile niciunei dintre familiile politice europene democratice, respectabile.

PSD nu este cu adevărat un membru al marii familii socialiste europene, care respinge discriminarea same-sex family. PSD nu a avut niciodată treabă cu democrația liberală, cu liberalismul și marile revoluții liberale. Liberalii europeni resping un asemenea referendum. Pînă și cei de la ALDE și-au dat seama. În schimb, o parte dintre liberalii PNL agreează un asemenea referendum (de altfel, ei nu mai fac parte din familia europeană liberală). Creștin-democrația europeană agreează same-sex family. PPE agreează same-sex family. Vezi ce s-a întîmplat cu referendumurile de acest tip din țările predominant catolice ori protestante.

Referendumul lui Dragnea pare pe gustul extremei drepte românești, ortodoxiste, legionaroide (cea demodată și cea renăscută cu ocazia acestui referendum inutil). Degeaba am intrat în NATO și Uniunea Europeană! O mare parte dintre susținătorii referendumului Dragnea fac parte din grupul civilizațional care are ca model Rusia, țară predominant ortodoxă, homofobă, antidemocratică, antiliberală, antimodernă. Referendumul lui Dragnea este un referendum antiliberal.
Și o întrebare care ține de logica democrațiilor moderne (reprezintă un criteriu al standardelor democratice): cum este posibil ca un stat să fie democratic, în condițiile în care majoritatea decide în problemele legate de opțiunile minorității/minorităților?

Eu românul majoritar decid în ce limbă să învețe maghiarul la grădiniță, în școala generală, la liceu și facultate? Sau este opțiunea maghiarului? Știe cineva dintre sprijinitorii referendumului lui Dragnea cum se numește asta în logica democrațiilor liberale? Democrațiile liberale moderne trebuie să asigure echilibrul între majoritate, minoritate/minorități și individ/indivizi. Dacă nu știați asta, citiți măcar acum marii autori din teoria democrației, nu vă mai uitați doar la televizor și doar la canalele autohtone, care de cîteva decenii tot nu au învățat ce este jurnalismul!

Dan Pavel

loading...
PUTETI CITI SI...