Războiul stelelor: Barna, Bogdan și Pleșoianu
Postat la: 01.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
Să ne imaginăm, desigur dacă planetele se aliniază în acest fel, o confruntare la alegerile prezidențiale între cei trei. Trei stele apărute ca din senin la vârful politicii românești. Ce vulnerabilități ar avea, altele decât cele ale partidelor care îi susțin? Cum s-ar desfășura o asemenea bătălie? În ce circumstanțe acest scenariu s-ar putea transforma în realitate, astfel încât la sfârșitul anului unul dintre aceștia să devină președintele României?
Dacă începem această analiză cu sfârșitul, vom spune că o competiție desfășurată între cei trei ar fi de natură să reseteze cu totul imaginea României despre sine însăși și, simultan, imaginea României în lume. Vom avea în fine trei candidați, care nu ar fi jucat și nu ar fi putut să joace niciun rol, nici măcar un rol irelevant, sub regimul Ceaușescu. Mai mult. Niciunul dintre ei nu s-a născut din laboratoarele vreunui partid politic, așa cum arătau aceste partide la sfârșitul secolului trecut. Nu cred că au vreun schelet în dulap. Că pot fi în vreun fel șantajați. Sunt personalități puternice. Iar bătălia dintre ei ar fi ca în poveste. Pentru că fiecare crede cu putere în corectitudinea semnalelor adresate societății pe care le trage propriul partid. Și fiecare vrea să corecteze ceea ce e de corectat, iar în acest sens demonstrația a fost făcută rând pe rând. Pur și simplu s-ar pune capăt unei epoci.
Am certitudinea că Liviu Pleșoianu se va bate pentru îndeplinirea ambițiosului program social al PSD, căruia mai recent i-a fost adăugat și un apendice deosebit de important, menit să-l susțină, și anume componenta investițională. Dar Pleșoianu se va bate și pentru continuitate într-o reformă accelerată și amplă a Justiției. Pentru el, drepturile și libertățile fudamentale ale omului nu sunt o glumă. Și va utiliza discursul de prezidențiabil - iar dacă va avea șansa, tribuna de președinte - pentru a-și afirma răspicat asemenea crezuri.
Sunt sigur că Rareș Bogdan va insista asupra necesității upgradării parteneriatelor euroatlantice ale României, dar fără a neglija componenta națională. Interesul național. A făcut mult prea multe declarații în acest sens în cariera sa jurnalistică, declarații extrem de tranșante, pentru a-și abandona discursul mai târziu. Am convingerea că ne aflăm în prezența unui patriot român. Având un respect deosebit pentru conceptul liberal, nu mă îndoiesc că va face eforturi în direcția respectării în viitor a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Din poziția de prezidențiabil sau chiar de președinte, le va reda liberalilor onoarea de a fi și naționali și liberali în raport cu drepturile omului și cu dezvoltarea societăților cu capital românesc.
Pe Dan Barna îl cunosc cel mai puțin. Sau deloc, dacă ne gândim la contacte personale. I-am urmărit însă traiectoria cu mare atenție. Nu e puțin lucru să vii în fruntea unei formațiuni politice turbate, sărite literalmente de pe fix, dedate la spectacole de joasă calitate în stradă și chiar în Parlamentul României, iar apoi, în scurt timp, să strunești acest cal nărăvaș, făcându-l apt să participe la turnir fără a-și arunca din șa călăreții. Dan Barna are un discurs elevat, cumpătat și, fapt surprinzător, un discurs de bun politician.
Cei trei ar putea reprezenta principalele forțe politice din România. Pleșoianu - cel ai mare partid, socialist până în vârful unghiilor, dar devenit din ce în ce mai european socialist, partid erodat după mulți ani de guvernare, în care a făcut și lucruri bune și lucruri rele și, în orice caz, un partid care își manifestă deschis intenția de a se reseta și de a rămâne în continuare la guvernare. După atâtea înfrângeri din campaniile prezidențiale, după atâtea frustrări, PSD ar încerca din nou prin Liviu Pleșoianu să deschidă în forță ușile Palatului Cotroceni.
Vom avea în bătălie în persoana candidatului Partidului Național Liberal un politician neuzat, proaspăt, care poate oferi numeroase surprize, dar mai ales deschideri pentru o formațiune politică altoită defectuos cu fostul partid al lui Traian Băsescu, și al cărei elan liberal a scăzut dramatic în utimii ani. Un partid strangulat sau strivit, cum vreți să-i spuneți, de piatra de moară care-i atârnă de gât și care poartă numele de Klaus Iohannis.
Am avea în persoana lui Dan Barna un lider care adus Piața Victoriei în Parlament, în Uniunea Europeană și care are intenția fermă de a o duce și la Cotroceni. Pentru că și instituția prezidențială, cred că v-ați dat cu toții seama, are nevoie de un suflu nou. Care nu mai poate veni din direcția unor lideri expirați.
Care este probabilitatea de a avea o confruntare a celor trei? De a avea la sfârșitul acestui an un veritabil război al stelelor? O probabilitate destul de mare. Cel mai simplu de răspuns este în cazul lui Barna. După aruncarea pe horn a lui Cioloș, într-o poziție importantă din arhiectura noii Uniunii Europene, drumul spre președinție al lui Barna e deschis. În PSD, lucrurile s-ar putea tranșa relativ repede. Doamna Dăncilă a afirmat în mod răspicat că nu va candida la prezidențiale. Grupurile de baroni locali, aflați azi în tabere diferite, se anihilează reciproc și e greu de presupus că vor putea impune un lider prin simplul exercițiu al jocului lor de interese. Se deschide astfel perspectiva în PSD ca un lider să se ridice în mod natural deasupra celorlalți și să ajungă să fie susținut pentru candidatura la prezidențiale. Dacă PSD pierde din nou prezidențialele pe mâna unuia dintre liderii puternici ai partidului, eșecul va reverbera periculos anul viitor la locale și la parlamentare. Dacă pierde însă pe mâna unui Liviu Pleșoianu, o face în mod cât se poate de onorabil. Și mai ales necostisitor. Acest tip de raționament s-ar putea să-l propulseze pe podium. Cât îl privește pe Rareș Bogdan, perspectiva lui este pe cât de simplă, pe atât de complicată. Și necesită deschiderea unei paranteze.
Pentru moment, drumul lui Rareș Bogdan pare să fie barat de Ludovic Orban, care tocmai l-a lovit năprasnic în proiectul său politic cât se poate de firesc de a relansa cea mai mare și cea mai dezorganizată filială a Partidului Național Liberal, PNL București. Ion Cristoiu crede mai mult. Că în spatele acestei decizii scandaloase a lui Ludovic Orban s-a afla Klaus Iohannis. Că Orban nu ar îndrăzni de capul lui să-i aducă o ofensă atât de mare unui om care în definitv trece drept protejat al președintelui. Tot ce se poate. Dar zarurile nu au fost încă aruncate. Klaus Iohannis nu e de capul lui. El joacă așa cum i se dictează. În special de la Berlin. Dacă Berlinul consideră că maurul și-a făcut datoria, îl poate arunca pe horn în poziția de președinte al Consiliului European sau într-o altă importantă demnitate, care se negociază acum de zor la Bruxelles. Și atunci afirmația lui, făcută sâmbătă, în sensul că 100% participă la cursa prezidențială, nu valorează nici cât o ceapă degerată. Deci Rareș Bogdan are și el șansa lui.
Numai că sunt mulți ani de când alegerile prezidențiale din România nu mai sunt decise doar de români. Jocul marilor interese transformă din această perspectivă România într-un veritabil poligon în care atât serviciile de informații ale partenerilor noștri euroatlantici, cât și partidele politice care conduc în aceste state, uneori chiar și cele din opoziție, trag toate sforile posibile. Iar România arată din această perspectivă ca o pânză de păianjen. Sunt mijloace destule. Fiecare grup de interese politice are în România proprii susținători. Popria masă de manevră. Fundații și ONG-uri. Oameni în presă.Oameni în servicii. Oameni insinuați la cel mai înalt nivel în partidele politice. Decizia despre cine va fi președinte al României nu o ia doar poporul suveran. O iau în bună măsură alții. Ca să nu mai vorbim de serviciile secrete interne, pentru care încă România este o pradă. Toate acestea vor interfera pentru ca unul dintre cei trei, în acest scenariu, să aibă șanse suplimentare pentru a ajunge la Cotroceni. Ce forțe externe îl vor sprjini pe Barna? Nu cumva aceleași care au decis aruncarea pe horn a lui Cioloș? Ce forțe externe îl vor susține pe Rareș Bogdan? Nu cumva fix aceleași forțe care l-au susținut pe Klaus Iohannis? Și ce spate extern ar putea să aibă candidatul PSD? Nu cumva el va proveni din marea familie a socialiștilor europeni, unde, prin compromisurile doamnei Dăncilă, PSD este din nou primit cu brațele deschise? Dar oare cu Liviu Pleșoianu cu tot? Oare Germania l-ar lua în brațe pe Rareș Bogdan, cu discursul naționalist al acestuia? Nu cumva vor fi puse condiții și în cazul lui Dan Barna?
Sorin Rosca Stanescu
-
Problema cu discursul "strămoșesc"
Problema cu discursul strămoșesc este următoarea: o presupusă măreție a neamului tău e sau nu validă în funcție de câte ...
-
Salut, David
Nu ne cunoaștem, dar ești un bun național și deci pot liniștit să vorbesc cu tine, că oricum o face toată lumea. Îți scr ...
-
Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
Condiția necesară în SECURISTAN pentru ca Georgescu să fie lăsat să candideze:
-
Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
Ascultam Oratoriul „Messiah" a lui Händel, singura operă muzicală care evocă întreaga viaţă a lui Iisus și mă gândeam la ...
-
Mai putem conta doar pe miracole
Un artist român celebru spunea înainte de 1989, când era supărat „politic" sau „istoric", că, din nefericire, România ad ...
-
Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
S-a închis și mult-așteptatul an electoral 2024, ce-ar fi trebuit să marcheze finalul marasmului instalat în țară în tim ...
-
Și-au băgat și americanii coada în ‘89
Aparent răsturnarea regimului Ceaușescu a fost opera rușilor, mai ales ca atât cei din aripa civilă cât și din cea milit ...
-
Lucruri complicate in cyberspace
Sa punem lucrurile cap la cap dupa dezvaluirile din investigatia Snoop, apropos de banii pentru campania pe TikTok a dom ...
-
Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
Aproape că nici nu era nevoie de ședința CSAT din 28 noiembrie și de desecretizarea documentelor CSAT din 4 decembrie. E ...
-
Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
HOTNEWS a publicat ieri dovezile ce atestă că acel candidat acuzat (fără dovezi!) c-ar fi fost promovat cu banii rușilor ...
-
Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
La început a fost frica. Frica de a pierde puterea. De a fi alungat de la măcelărie. Apoi frica s-a transformat în panic ...
-
Între "Stop the Pigeon!" și "Conjurația imbecililor"
Cărțile nu reușesc să ofere imaginea caricaturală a unei societăți, așa cum celebrul serial "Dastardly and Muttley in Th ...
-
Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
Acesta nu este un articol ireverențios la adresa Alinei Mungiu-Pippidi, deși am văzut că are parte și de asemenea artico ...
-
Ne învârtim în cerc. 1989-2024
Revoluțiile din Estul Europei din 1989 au fost "cu voie de la poliție". Toate regimurile erau controlate de către ruși, ...
-
Azi, ori ești drac, ori ești Mesia...
Și-a dat Tolo cu părerea. Și-a tot dat în ultimele trei decenii. Mai întâi, despre sport, apoi, și despre ce se întâmplă ...
-
Vine Craciunul E-urilor
Vine Craciunul așa ca haideți să vedem ce mai ni se oferă de mâncare prin restaurante. Dacă ne uităm la meniurile afișat ...
-
Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
M-am gândit să încep analiza de azi prezentându-vă dilema mea referitoarea la originea declarației lui Hunor Kelemen des ...
-
România - starea de comă. Indusă
"Suntem țara lui Cain, în care Abel n-a murit încă de tot. Dar va veni pedeapsa lui Dumnezeu, mașină, și-i va mătura pe ...
-
Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
Minciunile SRI din documentele desecretizate de CSAT sunt demolate de STS. Armata tace. SRI minimalizează rolul STS în g ...
-
Oligarhie, tehnocraţie, democraţie
Aceasta analiză pe care o postăm mai jos îi aparține lui Petru Romoșan și datează din anul 2013. Motivul pentru care cre ...
-
SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
Azi-noapte am adormit târziu, mi-am tot proiectat în minte cât de sumbru arată viitorul în România, dar și măsurile repr ...
-
VICTORIA A LA PIRUS A SISTEMULUI. TIC-TAC!
Sigur și eficient, teroriștii politici și mediatici, coordonați de Sistemul Securist, cu sprijinul slugarnicilor judecăt ...
-
MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
Decizia Curtii Constitutionale, de anulare a alegerilor prezidentiale, este inadmisibila. Asistam la o Lovitura de Stat ...
-
OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
Situația: ne aflăm în plină lovitură de stat. O facțiune alcătuită din politicieni, membri din serviciile interne și din ...
-
Mobilizare pestriță pro Lasconi: Maia Sandu cu Soros al ei, vedete expirate/ciudate, LGBT-iști, episcopul greco-catolic, dar și regele Cioabă, Băse plus Poponeț-ul lui Ciolacu
Suntem înainte cu două zile de votul pe care nici nu știu cum să-l categorisesc ca să-i dau importanța cuvenită, votul d ...
-
Frica de Georgescu
Spuneam mai deunăzi ca niciodată până astăzi nu a fost așa o campanie antipersoana plină de mizerie, atac la persoana, f ...
-
Cum l-au ratat serviciile pe Călin Georgescu?
Sub presiunea președintelui Klaus Iohannis, dar și a coaliției de partide anti-Georgescu, a fost desecretizat un documen ...
-
Revoluție conservatoare la București!
Cu rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, câștigătorul alegerilor, independentul C ...
-
De ce și cum au fost influențate alegerile de rețelele sociale?
În decembrie 1989 Victor Rebengiuc s-a dus la TVR și a pus pe masă un sul de hârtie igienică, îndemnându-i pe lăudătorii ...