Procurorul general a recidivat. Ce va face ministrul Justiției?

Postat la: 06.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Procurorul general a recidivat. Ce va face ministrul Justiției?

Augustin Lazăr, procurorul general, recidivează. A declarat joi, fără să intre în alte detalii, că ancheta împotriva membrilor Guvernului continuă. Iar ancheta se desfășoară exact în domeniile în care, conform deciziei Curții Constituționale, nu poate avea loc niciun fel de cercetare penală. Se întâmplă la doar câteva zile după ce Tudorel Toader, ministrul Justiției, a decis că, pentru ceea ce s-a întâmplat în trecut, să nu îi revoce pe șeful DNA și pe procurorul general. Dar, iată, se întâmplă și în prezent. Cum va reacționa Tudorel Toader?

Întrebarea corectă este, însă, alta. Și anume dacă va reacționa sau nu. Dacă nu care cumva ministrul Justiției, care, tot joi, se află în compania lui Augustin Lazăr la CSM, se va face pur și simplu că plouă. Și va trece pe lângă acest eveniment că și când el nu ar fi avut loc. Afirmațiile procurorului general sunt extrem de grave. Ele demonstrează fie că mai marele peste procurori nu a înțeles absolut nimic nici din decizia Curții Constituționale și nici din analiza făcută de ministrul Justiției care, în conformitate cu prevederile legii fundamentale, își exercită autoritatea asupra procuraturii, fie că este răuvoitor.

Și trece deliberat peste deciziia CCR. Ori, și într-un caz și în celălalt, în mod normal, ministrul Justiției ar trebui să reacționeze. În niciun caz să ignore această abatere gravă de la ordinea constituțională. Și de la ceea ce, în definitiv, a stabilit și el atunci când, făcând o excepție de la regulă, nu a cerut revocarea lui Augustin Lazăr, fiind convins că, în viitor, nu va mai fi posibilă anchetarea penală a Guvernului.

Iată că lucrurile s-au întâmplat. Pare o provocare. Dacă Tudorel Toader cedează, el este compromis definitiv. Se face literlamente de râsul lumii. Dacă Tudorel Toader nu cedează, dacă observă ceea ce a observat o țară întreagă și dacă reacționează, reacția nu poate fi decât una singură. Solicitarea imediată de demitere a lui Augustin Lazăr. Cu același prilej, procurorul general a mai avut o atitudine anticonstituțională care cred că a trecut neobservată și necomentată până în acest moment de presă și de analiști. Tot în cursul dimineții de joi, domnia sa a persiflat Parlamentul, în sensul că este mult prea procupat de schimbări în legislația penală. Cu referire la tema atât de discutată miercuri a abuzului în serviciu.

În niciun stat de drept din Europa sau din lume, procurorii nu sunt chemați să se exprime în legătură cu activitatea legislativului. Ei doar veghează ca legile promovate de Parlament în materie penală să fie respectate cu strictețe. Nu au dreptul să participe la procesul legislativ. Nu numai că nu se bucură de inițiativă legislativă, aceasta revenind, conform Constituției, doar Parlamentului cu o eventuală delegare către executiv, dar nu au nici abilitatea conferită de legea fundamentală de a comenta sau de a-și exprima opinii legate de procesul legislativ. În Statele Unite de exemplu, al căror partener suntem, Congresul a interzis cu desăvârșire oricărui procuror american să comenteze acte normative atât în timpul elaborării lor, cât și ulterior. Asta înseamnă separarea puterilor în stat.

Revenind la domnul Tudorel Toader nu pot să îmi reprim observația că acesta nu se află într-unul dintre cele mai fericite momente ale carierei sale în Guvernul Grindeanu. După ce a uluit o țară întreagă prin fractura dintre analiza și expunerea de motive pe care le-a prezentat legat de asaltul procurorilor asupra Guvernului și decizia finală de a nu-i sancționa propunând revocarea acestora, în cursul zilei de miercuri, a mai făcut o nevăzută. Referindu-se la tema pragului în cazul infracțiunii de abuz în serviciu - o infracțiune care nu se regăsește decât în trei state postcomuniste - el a afirmat un neadevăr. Și anume că, prin decizia Curții Costitutionale, nu se solicită un prag.

Presa a demostrat imediat, citând din decizie, că Tudorel Toader a falsificat realitatea. Sau nu a citit decizia. Și tot pe parcursul zilei de miercuri, tot presă a descoprit și a difuzat un interviu mai vechi, oferit de Tudorel Toader unei televiziuni locale, prin care, ce să vezi?, afirma contrariul. Și anume că, prin decizia CCR, se solicită un prag. Din toate motivele mai sus enumerate, cred că, tot joi, în timpul ședinței care are loc la CSM sau imediat după, ministrul Justiției, Tudorel Toader, are o ultimă șansă de a-și salva onoarea. Iar acesta șansă echivalează cu solicitarea de revocare a procurorului general.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...