Prețul succesului

Postat la: 05.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Prețul succesului

Președintele Parlamentului European Antonio Tajani a declarat că va trimite o scrisoare autorităților române prin care le va cere să nu pună obstacole în calea participării candidatei Kovesi la toate fazele procedurii de selecție pentru postul de procuror sef european.

Ce vrea să spună Tajani? Că candidatura fostei șefe DNA trebuie să aibă prioritate față de procedurile legale în care este implicată. Mai pe șleau: guvernul ar trebui să dea dispoziție Ministerului Justiției iar acesta să someze ISSJ să stopeze cercetarea faptelor ilegale de care este acuzată Codruța Kovesi. Și să îi ofere întreaga libertate de a se angaja în competiția europeană. De parcă ar trăi pe altă lume, Tajani ignoră faptul că fazele procedurii au fost deja depășite în perioada în care Kovesi nu fusese pusă încă sub control judiciar, în prezent nemaiavând altceva de făcut decât să aștepte rezultatul negocierii politice dintre Parlament și Consiliu.

Este evident deci că nu mai există niciun fel de piedică. Tajani ar putea spune însă că calitatea de inculpat o dezavantajează în fața contracandidatului său francez. Este într-adevăr un handicap acela că, în timp ce aspiră la cea mai înaltă funcție a parchetului, ea să fie acuzată de fapte de corupție - și nu de unele dintre cele mai mărunte (gen abuz în serviciu) ci de foarte grava culpă de acțiune în cadrul unui grup infracțional organizat. Dar nici aceasta nu ar unicul handicap al Codruței, ci și acela că în a CV-ul său figurează revocarea din funcția de șef DNA, semnată (și asumată, deci) chiar de președintele țării, pe motive de incompetență profesională. Deci, pentru ca dorința lui Tajani se poată fi ascultată și urmată ar fi necesare două operațiuni.

Prima - ca Iohannis să anuleze decizia de revocare și să o repună în drepturi. Iar a doua - ca ISSJ să renunțe la acuzațiile împotriva sa și să ridice controlul judiciar. Cum? Pe ce bază? Cu cel mai infailibil argument: așa ne cere Uniiunea Europeană! Parlamentul European. Comisia Europeană! Toți cei care stau de zece ani cu ochii pe noi și pe justiția noastră și ne cer ca nu cumva să intervenim în mersul ei. De ce? Pentru ca România să se poată mândri cu faptul că, chiar dacă nu are o justiție de primă mână, are un procuror șef european în persoana celei pe care Tajani, Timmermans și chiar Weber - cel care a fost în stare să renunțe la propriul candidat de dragul icoanei anticorupței altora o preșuiesc peste măsură. Iar dacă va îndeplini aceste sarcini, cu siguranță că România va avea un următor MCV favorabil, care va menționa respectul autorităților față de statul de drept și justiția independentă.

Octavian Andronic

loading...
PUTETI CITI SI...