Ponta ochește și nimerește din toate pozițiile

Postat la: 09.08.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Ponta ochește și nimerește din toate pozițiile

Singurul câștigător real și final al crizei fără precedent prin care trece coaliția aflată a guvernare este Victor Ponta. Acesta are de câștigat în orice variantă. Și indiferent cum va fi soluționată criza. Obiectivul său, cel de a aspira cât mai mult din PSD, va fi cu certitudine atins. Următorul câștigător poate fi Călin Popescu Tăriceanu. Iar doamna Dăncilă pierde în toate scenariile.

Criza din Coaliție nu are o cauză de natură economică, cum se invocă, ci este profund politică. Domnul Călin Popescu Tăriceanu, după ce și-a făcut toate analizele, a decis să candideze. Cu sprijinul PSD, are șanse extrem de mari să câștige bătălia pentru Cotroceni. În felul acesta, PSD ar instala în fine un candidat al său în funcția prezidențială, chiar dacă acesta nu este membru al partidului. Desigur, ideal ar fi, pentru ca succesul să fie garantat, să fie realizată o alianță politică în trei: PSD, ALDE, Pro România. Numai că acest proiect se lovește abrupt de hotărârea cu care doamna Viorica Dăncilă își apără propria șansă. Și propria candidatură. În funcție de decizia finală a PSD, se vor înfrunta la sfârșitul anului trei sau patru forțe politice relativ egale. PSD, ALDE și Pro România, cu PNL și cu USR. Sau PSD cu ALDE și Pro România, cu PNL și cu USR. În oricare variantă, bătălia va fi cruntă, cu un deznodământ dramatic. Și încă necunoscut. În ciuda fulminantului mesaj, transmis cu talentul unui mare orator de Rareș Bogdan, tocmai instalat în poziția de numărul doi în PNL.

PSD a făcut zid în jurul doamnei Dăncilă și a răspuns extrem de tăios provocării lansate de Călin Popescu Tăriceanu și susținute de Victor Ponta. În sensul că doamna Dăncilă va candida, că prin urmare PSD nu-i va da nicio susținere lui Tăriceanu iar în ceea ce privește litigiul economic, ordinul de unitate este că PSD va merge mai departe cu rectificarea, cu riscul de a se despărți de ALDE și de a gestiona România din poziția de Guvern minoritar.

Se joacă extrem de tare pe tot frontul. Protagoniștii își asumă toți, cu o singură excepție, riscuri maxime. Klaus Iohannis riscă să piardă, pe măsură ce Dan Barna câștigă din ce în ce mai multă notorietate. Rezervele electorale ale acestuia sunt uriașe, tocmai fiindcă până de curând el a fost practic o persoană necunoscută cetățeanului votant. Dan Barna, la rândul său, riscă să nu intre în turul doi, dacă ceilalți candidați fac un punctaj mai mare. Ceea ce ar dezumfla instantaneu USR, aflat în prezent în plin elan. Tăriceanu intră într-un joc din care ori iese câștigător, ori iese ca om politic cu picioarele înainte. Dăncilă, dacă pierde, e pândită de toți dulăii PSD, care o vor sfâșia și deposeda de statutul de premier și de președinte al partidului. În toată această nebunie, singurul personaj politic care stă confortabil este Victor Ponta.

Victor Ponta va câștiga în orice situație, pentru că a decis să practice un alt fel de joc decât cel al unei candidaturi proprii la alegerile prezidențiale. Până una alta. Că deh, omul e cunosct drept răzgândac. Dacă Dăncilă pierde, imediat după alegeri, pe fondul unei degringolade fără precedent a PSD, va rupe o halcă consistentă. Va putea transforma Pro Româna în noul PSD. Sau, pur și simplu, se va întoarce la nava mamă, dar nu cu coada între picioare, ci pe cai albi, în calitate de președinte. El câștigă și susținându-l pe Călin Popescu Tăriceanu la prezidențiale, chiar și în eventualitatea eșecului acestuia, pentru că bătălia pe acest front va măcina PSD-ul, o va vulnerabiliza pe Viorica Dăncilă și, așa cum se întrevede, va rupe majoritatea. Următoarea poziție din care Ponta trage și nimerește este un șah mat dat frontului anti-PSD. Pericolul ca votul electoratului anti-PSD să se rupă în două este cât se poate de real și crește exponențial, în condițiile apariției celei de-a patra forțe, alcătuite din Pro România și un ALDE rupt total de PSD. Această mișcare s-ar putea să-l împingă pe unul dntre cei doi protagoniști, Iohannis și Barna, la o soluție disperată. La ieșirea din cursă în favoarea celuilalt. Dintr-o asemenea afacere, din nou Victor Ponta are de câștigat.

În ce direcție se îndreaptă criza declanșată în această săptămână, vom afla curând. Atât timp cât totul a fost aruncat în luptă, atât de către ALDE cât și de către PSD, presupun că s-a trecut de punctul ireversibilității. Dacă Tăriceanu dă înapoi și renunță la pactul cu Ponta, care-l plasează în opoziție, își semnează cu mâna lui certificatul de deces politic. La fel se întâmplă și cu Dăncilă, dacă cedează, dacă nu mai candidează de dragul salvării partidului. Și atenție mare. Klaus Iohannis și-a lansat din nou candidatura, prefațând mitingul anti-PSD, care va avea loc sâmbătă și care, în fine, are un organizator oficial. Se va transforma și într-un miting pro-Iohannis? Sau într-un miting pro-Barna?

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...