Pigmeii și controlul birocraţiei guvernamentale

Postat la: 02.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Pigmeii și controlul birocraţiei guvernamentale

În prima săptămână a anului 2017, cabinetul Cioloş va părăsi Palatul Victoria şi locul sau va fi luat de către echipa noului premier Sorin Grindeanu. Dar, nici nu se ştiu cine vor fi noii miniştri că deja se vehiculează creşterea numărului de ministere, ceea ce va conduce automat la o mai mare „umflarea" echipei guvernamentale deja extrem de stufoasă.

Astfel, numărul de ministere din noul guvern PSD-ALDE care va fi condus de Sorin Grindeanu va fi mai mare decât cel din structura actuală, întrucât unele ministere vor fi "sparte". Este vorba de ministerul pentru Românii de Pretutindeni -în prezent nu este minister plin ci un departament al MAE, ministerul pentru IMM-uri şi antreprenoriat, ministerul pentru Ape şi Păduri şi ministerul Turismului. Practic, noua structură guvernamentală va atinge cele mai mari dimensiuni de după 1989 şi, totodată, va fi una dintre cele mai stufoase din Uniunea Europeană. De fapt, se urmăreaște recompensarea cu portofoli ministeriale a clientelei politice care a susţinut şi promovat actuala coaliţie de guvernare PSD-ALDE.

Balzac spunea că „birocraţia e un mecanism gigantic controlat de nişte pigmei", iar aceşti pigmei devin tot mai numeroşi de la un guvern la altul La ora actuală, echipa premierului Dacian Cioloş numără, nici mai mult, nici mai puțin, de 19 miniştri, un ministru delegat, 64 de secretari de stat, 6 subsecretari de stat şi încă 6 secretari de stat ai primului ministru. În plus, acestora li se adaugă armata de demnitari, în special secretari de stat, aflaţi la conducerea unor agenţii gevernamentale şi entităţi ale statului. De asemenea, la Cancelaria Primului Ministru lucrează 220 de persoane, fără personalul aflat la dispoziţia demnitarilor şi posturile aferente cabinetelor.

Practic, acest aparat guvernamental central format dintr-un premier, 20 de miniştri, 70 de secretari de stat şi 6 subsecretari de stat, adică 96 de persoane, lucrează pentru 20 de milioane de români. Numărul lor enorm în comparaţie cu Franţa sau Germania. Astfel, Franţa, cu o populaţie de circa 66 de milioane de locuitori, are un premier, 25 de miniştri şi 9 secretari de stat, adică, în total, 35 de persoane. În schimb, aparatul guvernamental al Germaniei include un cancelar şi 8 miniştri. Practic, Germania, cu o populaţie de circa 80 de milioane de locuitori, are numai 9 demnitari, adică mai puţin de patru ori decât Franţa şi de peste zece ori decât România. Totodată, trebuie precizat că aparatul de lucru al cabinetului francez numără circa 900 de persoane, iar cel german aproximativ 300 de persoane.

În plus, cancelaria germană are la dispoziţie 37 de vehicule, iar cea francează numără 121. Mai trebuie precizat că Angela Merkel nu are locuinţă de serviciu şi stă în apartamentul ei proprietate personală, unde îşi plăteşte chiria şi facturile la apă şi electricitate. La fel ca Merkel sunt şi ceilalţi 8 miniştri ai cabinetului german. Incredibil, dar adevărat, şi, totodată greu de imaginat aşa ceva în România. Eugene Joseph McCarthy spunea că „Singurul lucru care ne salvează de birocraţie este ineficiența, o birocraţie eficientă este cea mai mare ameninţare pentru libertate". Aşa că, vrând-nevrând, ajungem la vorbele lui Murphy: "În orice birocraţie, hartogaria creşte cu cât petreci din ce în ce mai mult timp raportând realizări din ce în ce mai puţine. Se ajunge la stabilitate când petreci tot timpul raportând despre nimic"!

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...