Pegra la putere

Postat la: 20.09.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Pegra la putere

Exodul a cca 5 milioane de români spre Occident are efecte nefaste, dar abia acum începem să le măsurăm. Unul este scăderea radicală a nivelului de civilizație. România celor rămași acasă este mai vulgară, mai grobiană decît era înainte ca aceste 5 milioane de-ai noștri să părăsesca țara în căutarea unui loc de muncă. Degradarea spațiului public se vede cu ochiul liber. La fel și în politică. Priviți specimenele din Parlament, Guvern și primării! Am fost invadați pas cu pas în ultimii ani de pegra lumii românești care s-a instalat unde nu îi este locul.

Scriam la inceputul acestui an revoltind destui analisti si articleri - " I se zice TÎRLĂ. E o lume care vine din periferia orașelor, de pe fostele platforme industriale, din satele colectivizate. Tîrla a trecut de la periferie la centru. Dă majoritatea parlamentară, se ocupă de rostul țării. Mahalaua imprima stilul ei propriu,inconfundabil de margine nedefinită a societății românești de azi. Liderii, miniștrii se aleg de la o vreme dintre aprozariști, bișnitari, analfabeti și semi, plagiatori, sfertodocți și agramați, tipi care au absolvit scoala (dacă) la fără frecvență sau prin invățămînt la distantă, care si-au luat diplomele fără să treacă o zi pe la școală. De unde și dispretul lor pentru cei educati, cu diplomele cistigate greu prin biblioteci, dupa ce si-au frecat ani de zile coatele pe băncile facultăților. Tîrla este formata din acei descurcăreți, parveniți și învirtiți - cu 7-8 clase absolvite și diplome cumpărate la negru. Nu prea stiu să scrie si nici să citească, doar să se iscălească. De altfel nu ar avea nevoie - nu au citit nimic la viata lor și nu par interesati să o facă. Poate - cel mult - au citit pe silabe scrisul la film prin sălile de cinema."

Ce politică pot să ducă asemenea persoane? Se vede! Sunt obraze groase, navetiști, jumătate rural/jumătate urban, cu identitate nedefinită. Ex-ajutori de chelneri, lumpeni proletari, pleavă. Într-o țară europeană, aceștia - cocotati azi la virful piramidei sociale - nu s-ar afla acolo sus. Li s-ar potrivi mai mult posturile de stringători de frunze prin parcuri, de homeleși, de vinzători în piață sau hamali în gară. Ei bine nu, ei sunt parlamentari, unii din ei chiar miniștri. Nici un guvern românesc de după 1989 nu a avut un nivel de educație atît de precar. Cine i-a selecționat, a avut drept criteriu 1/ sa fie mai puțin școliti și 2/ mai putin inteligenți decît nr 1 PSD Liviu Dragnea, care nici el nu este o lumină. De la el în jos! Nu s-ar putea spune despre el că știe carte. Nimeni nu l-a banuit că a citit vreuna. Și Ceauseștii aveau acest complex de inferioritate și iși recrutau colaboratorii din zona țăranilor seminalfabeți, fără studii, care îi datorau ascensiunea și nu îi ieșeau din cuvînt.

PSD a scos in ultimul an la suprafață o garnitură de cadre de cel mai jos nivel, tot ce avea mai precar ca factor uman prin debarale. Nu a fost mereu așa, dar PSD a renunțat să mai aducă în față cadrele pregatite, cu experiență,cu școală făcuta normal, la zi, cu examenele luate la timp. Antiselecția îl asigură pe Dragnea că nu va fi contestat.

Asa-zisa elită PSD seamană mai tare azi decit în alte legislaturi cu talpa tarii, cu lumea româneasca din pungile de sărăcie. Cită lume știe carte acolo? Citi au un nivel de civilizatie acceptabil ? Cine aspiră acolo la altceva decit să i se dea, să fie asistat? Miniștrii nostri de azi vorbesc la fel ca electoratul PSD mai mult ca altadată. Acest electorat nu poate realiza cînd un ministru vorbeste agramat, cînd face greseli de acord, cînd foloseste cuvintele impropriu. Nu mai zic cit intelege din politica pe care o face. Așa ca putem spune - ironic- că PSD s-a apropiat de popor mai mult ca niciodată." S-a schimbat ceva de la data cînd scriam aceste riduri? Da! În rău!

 

Stelian Tanase

loading...
PUTETI CITI SI...