Megadezastrul de la Eforie

Postat la: 25.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Megadezastrul de la Eforie

Urmează un nou sezon estival. Iar reporterii de la Ziua News, conduși de excelentul investigator Bogdan Comaroni, s-au gândit să facă o radiografie a unei localități de pe litoral. Și au ales aproape la întâmplare Eforie. Iar ceea ce a rezultat din documentarea lor este îngrozitor. S-a concretizat până acum într-un serial de dezvăluiri cu vreo 8 episoade. Le-am citit uluit. Și încep să înțeleg de ce se distruge litoralul românesc. Și care este mecanismul de distrugere a turismului. Reiau foarte succint câteva dintre cele mai șocante informații furnizate de Ziua News.

Avem acolo un primar. Se numește Robert Șerban. La un moment dat, din conținutul unuia dintre episoade, am aflat că este membru PNL. Dar ar putea fi membru al oricărui partid. Ceea ce face nu are identitate politică. Și nici ceea ce nu face. Ceea ce face, face pentru el. Și în paguba cetățenilor și a turiștilor. Și iată, în cele ce urmează, un punctaj. Cantitatea uriașă de informații, de dezvăluiri, însoțită de nenumărate documente care probează constatările Ziua News, mă obligă să încerc o sinteză a celor aflate. O sinteză de etapă.

1. Primarul Robert Șerban, peste Eforie Nord și Eforie Sud, și-a mărit salariul de 12 ori, ajungând să ridice lunar, în calitate de edil, 148.000 de lei, ceea ce reprezintă circa 32.000 de euro. În contrapartidă, a introdus nenumărate taxe în oraș , inclusiv - atenție - o taxă pe care trebuie să o plătească părinții pentru copiii dați la creșă.

2. Stațiunea, adică Eforie Nord și Eforie Sud, se prăbușește la propriu în ceea ce privește infrastructura, parcurile, falezele, edificiile de interes public, în timp ce primarul, cu hotărâre "în regulă", dată cu aprobarea Consiliului Municipal, îi pune pe localnici să înfrumusețeze străzile sau, dacă nu, să suporte amenzi usturătoare. Amenzile merg în trezoreria primăriei. Și de acolo în leafa primarului.

3. Culmea este că, pornind tocmai de la starea jalnică a parcurilor și amenajărilor, edilul reclamă sume din ce în ce mai mari de la Consiliul Județean, de la Consiliul Local și solicită fonduri europene care dispar intr-un veritabil triunghi al bermudelor, constituit de firmele de casă ale lui, ale interpușilor, ale reprezentanților cercului său de interese, ale clanului.

4. Există la Eforie grupuri distincte de persoane coordonate de primar, care acționează în stil de clan de tip interlop și care pretind taxe de protecție afaceriștilor locali. Cine se opune ordinelor primarului mănâncă bătaie. La propriu. Pensiunile, barurile și restaurantele, precum și salvamarii - Eforie e stațiunea in care mor cei mai mulți turiști înecați - plătesc de asemenea taxe de protecție.

5. Așa zise investiții în sume uriașe sunt canalizate firmelor de casă care ar trebui să facă asfaltări, amenajări și achiziții. 80.000 de euro au costat trei ski-jeturi bombardier, de trei ori mai mult decât prețul lor la reprezentanță și zece caiace, alți bani pe alte sume supraevaluate cu ajutorul cărora sunt plimbați "la negru" turiștii în sezon iar sumele încasate, de ordinul a zeci de mii de euro pe lună în sezon, nu sunt taxate sau impozitate.

6. Eforie ar putea fi una dintre cele mai prospere localități ale lumii, întrucât dispune de veritabilul "aur negru" al nămolurilor, probabil de cea mai bună calitate de pe glob sub aspect terapeutic. Dar numai apropiații sau interpușii primarului beneficiază de nămol, în hotelurile acestora construite cu autorizații de multe ori ilegale, sub pretextul că ar fi complexe turistice balneare.

7. Peste tot este utilizată o rețetă simplă. Tot ceea ce nu aparține "clanului" e lăsat în paragină după care e achiziționat de "investitorii" agreați de primar la prețuri de nimic, prin incredințare directă, iar dacă e vorba de licitații, în baza unor caiete de sarcini cu dedicații.

8. În campania electorală, clanul interlop pune presiune pe micii întreprinzători să îl realeagă pe același primar. Cu titlu de exemplu, dacă din motive strategice e necesar ca un afacerist local din turism să fie presat, i se taie apa și canalizarea în lunile de sezon, iar lucrările de reabilitare pe care intenționează să le facă sunt întârziate până după sezon. Așa că nu mai are încotro și îl susține pe primar.

9. Garda de Mediu, Corpul de Control de la ministere, poliția, DNA, trec prin localitate, firește prin reprezentanții lor, beneficiază de ospitalitatea locală, de cluburile de noapte, și se întorc cum au venit.

Este pentru prima dată când reduc un editorial la simpla enumerare de acuzații cu caracter aparent general. Dar, vă rog să mă credeți pe cuvânt, fiecare dintre afirmațiile de mai sus este doar chintesența unei anchete ample și a unei dezvăluiri. Sute dacă nu cumva mii de documente sunt postate de autorii Ziua News în spatele fiecărei anchete. Nu sunt simple probe jurnalistice. Sunt probe pe care sper să le ia în seamă toate instituțiile abilitate ale statului. Și să acționeze.

Atenție însă. Cele de mai sus nu reprezintă altceva decât un fel de rețetă. O rețetă care se aplică unui număr uriaș de localități turistice din România. Fiecare cu primarul ei. Dintr-un partid sau din alt partid. Apropo, cel mai apropiat colaborator al primarului PNL de la Eforie este viceprimarul PRM. Rețeta este aceeași aproape pe întreg litoralul și aproape în toate localitățile turistice din România, indiferent de identitatea edilului și de apartenența politică a acestuia. Urmăriți acest experiment al uneia dintre cele mai bune echipe de ziariști de investigație din România, cruciți-vă, revoltați-vă, reacționați și întrebați-vă ce s-ar întâmpla dacă ar mai exista suficient de mulți ziariști de investigație încât să treacă prin acest filtru cele mai multe dintre localitățile turistice din România.

Începe sezonul estival. Să nu vă mirați de ceea ce veți găsi la Eforie Nord și Eforie Sud. Voi reveni.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...