Ludovic Orban a făcut pace cu PSD

Postat la: 18.08.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Ludovic Orban a făcut pace cu PSD

În ciuda declarațiilor la fel de belicoase ca și în trecut, Ludovic Orban a decis că PNL nu va introduce o moțiune de cenzură, cum se angajase, odată cu debutul noii sesiuni parlamentare. Motivul invocat este că opoziția are un singur cartuș într-o sesiune, iar glonțul de aur menit să curme puterea PSD va fi tras altă dată. Când? Până atunci, Orban a încheiat un armistițiu. Și, cum se va vedea, mai mult decât atât.

PSD scârțâie din toate încheieturile. Decizia doamnei Dăncilă de a candida la prezidențiale în loc să solidarizeze partidul, îl dezbină. Opiniile în PSD sunt contradictorii și devin contondente. Mulți membri cu influență ai acestui partid înțeleg că această candidatură și probabilitatea unui eșec de proporții va reduce mult din forța electorală la alegerile locale și parlamentare. Că PSD, după ce își va pierde din nou președintele, intră la începutul anului viitor într-o derivă fără precedent. Iar consecința va fi o reducere dramatică a pozițiilor de primă linie a oamenilor grei din PSD și a celor susținuți de către aceștia în viitoarea administrație publică locală și centrală. În deconcentrate. În alte instituții cheie, unde majoritatea are în prezent un cuvânt greu de spus. În consilile de administrație ale diferitelor societăți în care participă și statul. Dar nu mai e nimic de făcut. Decizia considerată fatală e ca și luată. În același timp, ALDE joacă tontoroiul tot pe pielea PSD. Pe care îl somează să reformeze statul. Din temelii. O pretenție care nu a existat în lunga perioadă de coabitare. Pretențiile ALDE, inclusiv cele legate de rectificarea bugetară, sunt considerate inacceptabile de către premierul Viorica Dăncilă. ALDE mai stă agățat de putere și formal mai face parte din majoritatea parlamentară și din Guvern, deși a încheiat un pact politic cu Pro România, un partid din opoziție. Iar Călin Popescu Tăriceanu este silit să-i aplice premierului lovituri sistematice și nimicitoare, în condițiile în care acesta devine adversarul său la prezidențiale. Și, într-o oarecare măsură, se va bate pe același bazin electoral.

Din urmă vine și Liviu Pleșoianu, care a ocupat locul doi în ierarhia reală stabilită de Congres, nu și în cea formală, și care va fi susținut la prezidențiale de pesediștii care mai speră în „dreptate până la capăt". Și va fi dus în spate de baronii adversari politici interni ai Vioricăi Dăncilă.

Se conturează așadar un tablou, care ne înfățișează un PSD slăbit, grav rănit, pe cale de a pierde puterea. O moțiune de cenzură introdusă încă de la începutul sesiunii parlamentare, așa cum a promis în repetate rânduri Ludovic Orban, ar putea fi lovitura de grație pentru cel mai mare partid politic din România. E adevărat, conform Constituției, Guvernul nu se va schimba, chiar dacă teoretic cade prin moțiune, decât după finalizarea alegerilor prezidențiale. Dar moral și psihologic o moțiune de cenzură care are șansa de a reuși este de natură să depuncteze în mod fatal PSD și să-l aducă în situația de a pierde încă din primul tur prezidențialele și, apoi, de a fi umilit și în alegerile locale și parlamentare de anul viitor. Dar tocmai asta nu dorește Ludovic Orban. Și nu atât Ludovic Orban, cât Klaus Iohannis. Ludovic Orban a insistat ca, în calitate de președinte PNL, să îi conducă lui Kaus Iohannis campania electorală. Dacă Iohannis iese președinte, se agață de succesul lui și, cel puțin un timp, își păstrează poziția de președinte PNL. Dacă pierde Klaus Iohannis, va încerca să-și salveze statutul de președinte PNL, invocând faptul că Iohannis a fost slab atât ca președinte, cât și în calitate de candidat. Și din nou speră să-i călărească în continuare pe liberali. Dar în toată această ciudată ecuație, interesul lui Orban este ca Dăncilă să intre cumva în turul doi. Apreciindu-se că e mai ușor de învins decât Dan Barna. Pentru ca Dăncilă să intre în turul doi însă, ea nu trebuie debarcată moral și psihologic prea devreme. Deci moțiune de cenzură nu e indicat să fie introdusă la începutul sesiunii parlamentare. Acesta este raționamentul care transformă PNL într-un aliat al „ciumei roșii".

Dacă ALDE pleacă de lângă PSD iar Pro România nu vine lângă PSD, Guvernul Dăncilă rămâne minoritar. Este de presupus că, din acel moment, parlamentarii ALDE vor vota contra deciziilor legislative ale Guvernului, făcând-l inoperant. În aceste condiții, singura nădejde a doamnei Dăncilă este PNL. De aceea, Ludovic Orban nu numai că nu va introduce moțiunea de cenzură, dar îi va acorda Guvernului și susținere parlamentară. Desigur, nu în mod explicit.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...