Și dacă moțiunea nu trece?

Postat la: 30.09.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Și dacă moțiunea nu trece?

Frontul anti-PSD seamănă din ce în ce mai mult cu un bolid. Care își crește exponențial accelerația. Ocupanții săi sunt din ce în ce mai conștienți că vor trece în scurt timp de linia de sosire. Marcând o uriașă victorie. Dar dacă în locul liniei de sosire va fi un zid? Dacă bolidul la volanul căruia se află PNL se va izbi de acesta? Ce se va întâmpla? Ce se va întâmpla dacă moțiunea nu trece?

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL a supralicitat ieri. Anunțând că, după ce trece moțiunea de cenzură, PNL va declanșa alegeri anticipate. Nu a spus-o, dar se subînțelege, că această operațiune se va face cu ajutorul lui Klaus Iohannis. Așadar, dacă acest proiect va fi îndeplinit, românii se vor găsi în curând în fața unui eveniment cu totul și cu totul deosebit. Nu numai că nu vor mai avea un Guvern valid, nu numai că Guvernul Dăncilă va fi trecut în sala de reanimare, dar vor trebui să se prezinte degrabă la urne, pentru a vota un nou Parlament. Criza guvernamentală, transformată de Klaus Iohannis într-o criză politică, va fi amplificată de liberali printr-o criză parlamentară. E posibil?

Teoretic, se poate întâmpla. Constituția stabilește și condițiile. Președintele Klaus Iohannis ar urma să desemneze pe rând doi premieri, care să negocieze cu celelalte partide formarea câte unui guvern, să se prezinte în Parlament unul după altul iar acolo votul să fie negativ. Moment în care Parlamentul poate fi dizolvat. Pentru ca această dublă sinucidere să aibă loc, este firește indispensabilă manifestarea de voință politică a parlamentarilor actualului front anti-PSD, cărora, pentru a se obține o majoritate, li se vor adăuga și parlamentari Pro România, ALDE și PSD . Așadar sinuciderea programată va fi colectivă și transpartinică. O bună parte dintre cei care vor opta pentru proiectul făcut public de Rareș Bogdan nu vor mai putea beneficia de un nou mandat. Pentru că nu au nicio certitudine că se vor mai regăsi pe listele pentru viitorul Parlament. Și absolut toți își vor pierde pensiile speciale, acordate prin lege, dar numai cu condiția exercitării unui mandat întreg de parlamentar. Alegerile anticipate îi împiedică pe toți parlamentarii să mai beneficieze de un întreg mandat. În aceste condiții, mai accelerează bolidul?

Dincolo de acest dublu impediment al nesiguranței obținerii unui nou mandat și al pierderii pensiei speciale, această procedură, care poate conduce la dizolvarea Parlamentului, presupune un întreg balet politic. O comedie jucată sub ochii populației cu foarte puțin timp înaintea unor campanii electorale extrem de importante. Practic, președintele, partidele din opoziție, dar și parlamentari din zona actualei puteri ar urma să voteze nu împotriva adversarilor, ci împotriva propriilor echipe propuse pentru a forma două viitoare guverne. Este greu de presupus, în condițiile în care acest scenariu este dinainte anunțat, că vor exista amatori pentru a participa la scenă deschisă, sub lumina reflectoarelor, la două asemenea comedii repetate la indigo. Cu alte cuvinte, după căderea prin moțiune de cenzură a Guvernului Dăncilă, Klaus Iohannis ar trebui mai întâi să invite la mișto, rând pe rând, partidele parlamentare la Cotroceni pentru consultări, care și ele ar fi tot la mișto. După care, la mișto, ar desemna un premier. Premierul desemnat la mișto ar începe negocieri cu partidele pentru a alcătui o formulă de guvern, tot la mișto. Și la mișto ar fi elaborat și un program de guvernare. Iar această operațiune cu aceiași regizori, dar cu actori diferiți, va mai fi încă o dată efectuată cap coadă tot la mișto. Și pentru a doua oară la mișto parlamentarii vor renunța la taloanele de pensii suplimentare și vor vota contra. Ne putem imagina cu adevărat că această dublă comedie va putea fi jucată așa cum preconizează Rareș Bogdan înaintea alegerilor prezidențiale? Sau așa cum preconizează alții după alegerile prezidențiale, dar înaintea localelor și parlamentarelor? De ce credibitate s-ar mai putea bucura în viitor jucătorii notșri politici, în frunte cu Klaus Iohannis, care s-au pretat la o asemenea mascaradă?

Dacă printr-o voce atât de autorizată cum este cea a lui Rareș Bogdan, parctic al doilea om din PNL și cel mai apropiat politician de președintele Klaus Iohannis, este anunțată cu fermitate intenția de provocare a alegerilor anticipate după cădrea Guvernului Dăncilă, aceasta nu înseamnă după opinia mea decât: 1). că cei mai importanți jucători ai frontului anti-PSD sunt iresponsabili sau; 2). că, de fapt, intenția reală este de a îngropa moțiunea de cenzură, care și-a luat un prea mare avânt.

Frontul anti-PSD, în fruntea căruia s-a pus moț PNL, a declarat de multe ori că acest Guvern este iresponsabil. Un Guvern rău, care pune România pe butuci. Iar PSD „ciuma roșie" trebuie eliminat de la putere pe o cale constituțională. Printr-o moțiunea de cenzură. Acum, când moțiunea de cenzură există în fine, pantomima merge mai departe. Frontul anti-PSD, cu PNL și Iohannis în frunte, pentru a fi luat în serios, trebuie să demonstreze că este absolut decis să dea Guvernul jos. Iar pentru a pune un alt Guvern în loc este nevoie de aceeași majoritate utilizată pentru a răpune Guvernul Dăncilă. Numai că în pasul doi s-ar putea ca aceeași majoritate să nu se mai regăsească. Pentru că partidele balama s-ar putea să facă stânga-mprejur. Și atunci demersul moțiunii de cenzură, aparent încununat de succes, se va dovedi nu un lucru bun, ci un lucru rău. Prin urmare, cum ar putea proceda inițiatorii pentru a-și convinge electoratul că sunt cu adevărat deciși să meargă până la capăt? Și că nu sunt doar actori într-o piesă de circ? Răspunsul la aceasă întrebare este, iată, dat de lansarea cu insistență a temei alegerilor anticipate.

Dar care este rezultatul acestei sperieturi puse în operă de la vârful PNL și de la vârful USR? Rezultatul scontat este că moțiunea, tocmai din acest motiv, al amenințării cu anticipatele, s-ar putea să nu treacă. După care liberalii vor ridica din umeri, vor mima supărarea, îi vor acuza pe trădătorii care nu au votat moțiunea, vor înștiința opinia publică că, în ceea ce îi privește, au făcut tot ce au putut pentru a schimba un lucru rău într-un lucru bun și vor continua să urle împotriva „ciumei roșii". Care își va continua poticnit guvernarea. Iar comedia nu va lua sfârșit, dar va deveni mai puțin vizibilă.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...