Hora lui Teja

Postat la: 27.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Hora lui Teja

Duminică seară am luat pauză de la tenis - odată cu Simona Halep, scăpată prematur și din canicula de la Dubai- alegând să dârdâi pe Arena Națională, la meciul FCSB - Craiova. Dragoste la zero grade, cum s-ar spune, căci pentru un derby de talia celui dintre binecuvântații lui Becali și italienii din Bănie, merită să sacrifici seara Oscarurilor pe altarul Oscarului Ligii I.

Mai ales că în loja lui Viorel Păunescu îi revedeai, printre alții, pe Ilie Năstase, Sandu Boc, Mitică Dragomir și Ciprian Marica, cu comentariile și pronosticurile lor, vulcanice și avizate! Iar dacă adăugai și atmosfera tribunelor, cu cele două galerii incandescente, plasate la peluzele opuse, spectacolul era garantat, atât fanii steliștilor, cât și cei circa 5.000 de olteni sosiți la București conferind derbyului aerul de sărbătoare fotbalistică.

Învingători în meciul tur de la Craiova, oltenii veniseră cu gânduri mari în capitală și cu speranța că o eventuală victorie i-ar fi propulsat pe locul doi în clasament, în faţa steliștilor, cu o săptămână înainte de cunoașterea celor 6 echipe calificate în play-off. De fapt, atât FCSB, cât și Craiova își asiguraseră deja prezența în ultima fază a campionatului, alături de liderul CFR Cluj, de Astra și Sepsi, rămânând ca ultimul loc de calificare să fie tranșat în această săptămână, între Viitorul, Iași și Botoșani.

Derby-ul a meritat toți banii, cum se zice, cu dârdâiala din tribune cu tot, iar succesul steliștilor este, în primul rând, succesul lui Teja. Spun asta pentru că a dovedit că știe să-și pregătească bine echipa, să-și monteze jucătorii și să-i așeze în teren altfel decât s-ar fi așteptat Mangia, iar mai presus de toate să-l titularizeze vârf pe veteranul Hora.

Îți trebuie mult curaj și mare inspirație ca, exact în meciul-revanșă cu Craiova, să-l lași rezervă pe Harlem Gnohere și să mizezi pe orădeanul de 30 de ani Adrian Ioan Hora! Ei bine, Mihai Teja a riscat și a câștigat, iar faptul că Gigi Becali nici nu s-a aflat în tribună îmi întărește convingerea că selecționerul stelist și-a asumat el însuși, cu încredere, opțiunea învingătoare. Hora a deschis scorul în min. 26, cu o lovitură de cap rămasă fără replica lui Mirko Pigliacelli, circarul portar al craiovenilor, care va fi trimis de Mangia să execute penalty-ul acordat oaspeților în min. 37 de arbitrul Marius Avram: 1-1 la pauză.

Sub fulgii care au început să se cearnă deasupra arenei, oltenii majorează scorul la doar două minute după reluare (1-2 Bărbuț, în min. 47), dar după alte numai trei minute, Lucian Filip egalează scorul (2-2, min. 50), relansând partida și crescând la maximum tensiunea, atât în teren, cât și în tribune. Florentin Matei mai are o incursiune spectaculoasă, Morais încearcă și el poarta craioveană cu un șut de la distanță, în timp ce oltenii au o bună ocazie prin Koljic, lângă mine Ilie Năstase cere în gura mare introducerea lui Gnohere, dar la intrarea în ultimele 10 minute ale partidei vine din nou rândul lui Hora.

După o pătrundere rapidă a lui Tănase, în min. 80, acesta este faultat în careu, iar arbitrul dictează penalty și eliminarea lui Koljic. Teja îl trimite pe Hora, care execută impecabil lovitura de pedeapsă, majorând scorul la 3-2 (min. 83). Urmează un final incandescent, în care nervii prea încordați conduc la alte două... cartonașe roșii, arătate cam aiurea de arbitru lui Denis Man și Briceag, iar meciul se încheie cu victoria meritată a steliștilor.

Un derby onorat de ambele echipe, cu 5 goluri, 3 eliminări și două penalty-uri, care promite o cursă aprigă în trei, împreună cu clujenii de la CFR. Pentru steliști însă, locul secund de pe care intră în play-off ar putea aduce și un avantaj incredibil, întrucât programarea partidelor oferă ocupantei locului secund avantajul de a susține ultimul joc pe propriul teren. Cu alte cuvinte, a știut Becali pentru ce să se roage la Cel de Sus!...

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...