Guzganul cărţilor de la metrou

Postat la: 26.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Guzganul cărţilor de la metrou

Mircea Eliade spunea "Cartea este o luminiţă pe care altcineva a aprins-o pentru tine să-ţi lumineze clipele de singurătate". Şi în această vară, parcă ascultăndu-l pe Eliade, cateva minți mai luminate de la Metrorex împreună cu o editură a organizat o acţiune inedită care a făcut o impresie excelentă în rândul celor care deplasau cu metroul.

Astfel, în cadrul campaniei "Cartea la metrou", bucureştenii care călătoreau cu acest mijloc de transport în comun şi care erau surprinşi citind o carte erau răsplătiţi cu un volum. Printre cărţile oferite călătorilor- cititori s-au numărat o serie de titluri conunoscute din colecţiile Litera: Clasici moderni, Clasici contemporani, Agatha Christie, Nobel, Buzz Books, Biblioteca pentru toţi. În spatele acestei campanii a Metrorex de atragere a cititorilor se ascunde o realitate dură cu efecte catastrofale pe termen lung: numărul celor care citesc o carte, acasă sau la bibliotecă, scade vertiginos de la an la an. Potrivit sondajelor, locul preferat al românilor pentru cititul cărţilor este acasă (43%), urmat la distanţă semnificativă de cititul în aer liber (17%) sau în faţa calculatorului (10%). Baia şi mijloacele de transport în comun sunt următoarele locuri de citit, atenţie, în detrimentul bibliotecilor, cafenelelor sau librăriilor.

La ora actuală, există peste 65.000 de biblioteci în Europa, iar raportat la populaţie, în Olanda, Grecia şi Portugalia sunt cele mai puţine biblioteci, adică o jumătate de biblioteca la 10.000 de oameni. Cele mai multe biblioteci aflându-se în Cehia, Bulgaria, Lituania sau Letonia. România se află undeva la mijloc cu 1 - 1,9 biblioteci la 10.000 de locuitori. Potrivit celui mai recent raport realizat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, Cehia are cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, iar Finlanda şi Danemarca cheltuiesc cei mai mulţi bani pe biblioteci, peste 30 de euro pe cap de locuitor. Cehia cheltuie undeva între 11 şi 30 de euro pe cap de locuitor, iar România sub 10 euro. De fapt, în Cehia există o bibliotecă la fiecare aproape 2.000 de persoane, de patru ori mai multe biblioteci decât media europeană şi de zece ori mai mult decât în SUA. 67% dintre adulţii finlandezi au vizitat o bibliotecă în ultimul an (28% în ultima lună).

În clasament urmează danezii (57%), apoi belgienii cu 42%. Doar 16% dintre românii adulţi au vizitat o bibliotecă în ultimul an şi doar 9% în ultima lună. Cu toate că realitatea a demonstrat că mijloacele de transport în comun sunt prefererate de cititori în detrimentul bibliotecilor, directorul general al Metrorex, Marin Aldea- copilul de mîngîi al fostului director Gheorghe Udrişte şi al eternului lider sindical Ioan Rădoi, a interzis orice acţiune culturală în staţiile şi vagoanele de metrou, inclusiv eveninemtele care vizau stimularea cititului. Mai mult, au dispărut şi automatele de unde se putea cumpăra o carte. E drept că oferirea unei cărţi sau un spectacol de vioară nu aduce profit şi nici din vânzare cărţilor nu se câştigă mai nimic. Ca atare, atitudinea protejatului paraşutat în fruntea Metrorex de Udrişte şi Rădoi este logică şi de înţeles: cartea nu aduce bani nici măcar pentru un sejur la hotelul de pe Litoral păstorit de Raj Tunaru, darmite la cel din Grecia al sindicaliştilor. În schimb, Marin Aldea este disperat să asigure huzurul lui Rădoi, adică să prelungească contractul sindicaliştilor de închiriere, la preţ de dumpimg, a celor peste 5.000 mp de spaţii comerciale din staţiile de metrou. Un troc adevărat: carte,nu, dar şmen sindical-da!

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...