Guvernul rămâne amputat. Până la toamnă

Postat la: 24.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Guvernul rămâne amputat. Până la toamnă

Un scenariu sumbru prinde contur. Dacă majoritatea PSD și ALDE nu se lasă ejectate de la guvernare, atunci Executivul ar putea rămâne amputat până în toamnă. Aceasta ar putea fi consecința deciziilor din această săptămână ale tandemului Liviu Dragnea- Viorica Dăncilă. Reprezentanții a trei ministere importante, în tot acest interval de timp, nu vor putea avansa în Guvern hotărâri, ordonanțe sau proiecte de lege. Executivul României a ajuns, mai mult decât niciodată, la mâna lui Klaus Iohannis.

Președintele României, aflat într-o competiție dură cu frontul PSD, a dat lovitura. Culmea, chiar pe mâna reprezentanților acestuia. Decizia de a se duce la Cotroceni pentru a schimba trei miniștri, însoțită de avertismentul ultimativ cum că dacă în două zile președintele nu se conformează, PSD și ALDE vor genera o mișcare exlusiv parlamentară, adică o remaniere prin restructurarea Guvernului, s-a dovedit a fi un amestec exploziv. PSD și ALDE și-au legat singure mâinile și picioarele și au încremenit în această poziție la intrarea în palatul Cotroceni. Iar Klaus Iohannis are numai de câștigat. Nefăcând practic nimic.

Fără a intra acum în prea multe inginerii de natură constituțională - au făcut-o mulți alții - rezultă că președintele Klaus Iohannis intenționează și va reuși să tragă de timp. Până la acceptarea demisiilor. Apoi, legat de numirea sau respingerea miniștrilor propuși. Fără doar și poate, această vacanță a unei părți a Executivului poate fi prelungită absolut constituțional până în a doa jumătate a lunii iunie. După care, pentru președintele Klaus Iohannis va fi o glumă să mai tragă de timp, așa cum a făcut-o și în alte prilejuri, încă 10 - 15 zile. Și se intră în vacanța parlamentară. Care începe, conform tradiției, la 1 iulie. Este posibil ca PSD și ALDE să nu mai aibă un Guvern întreg până în toamnă? Conform calculelor noastre răspunsul e afirmativ.

În tot acest interval de timp, frontul anti-PSD scapă de coșmarul ordonanțelor și hotărârilor de guvern, care ar putea accelera reformele din domeniul justiției, conform opiniei majorității, sau afecta statul de drept și independența justiției, conform celorlalți. În această fundătură PSD a intrat pe mâna lui.

Cum era de așteptat, angajamentul asumat de liderul PSD, acela de a opera miercuri prin Parlament o restructurare a Guvernului pentru ca astfel să se poată finaliza remanierea celor trei miniștri, nu mai poate fi îndeplinit. Și a fost abandonat. Motivul nu mai prezintă decât o importanță teoretică. Fie PSD a ajuns la concluzia că există pericolul major ca în plină vacanță de Paști să nu poată obține o majoritate sigură în plenul Parlamentului pentru o asemenea decizie discutabilă, fie alte calcule au determinat-o pe doamna Viorica Dăncilă să se opună operațiunii parlamentare. În consecință, PSD și ALDE rămân la cheremul președintelui. Și tocmai de aceea, în mare viteză, majoritatea a și făcut un al doilea pas înapoi. În sensul de a propune interimari. Asta în condițiile în care Klaus Iohannis a lăsat impresia că e decis să îi respingă în bloc pe toți cei trei candidați propuși pentru ministerele rămase în vacanță. Dacă și când se va face o restructurare a Guvernului prin Parlament este de presupus că majoritatea va veni cu alte propuneri pentru a nu intra prea abrupt într-un conflict de natură constituțională cu Președinția.

De ce a fost o mare neghiobie decizia de a merge la Cotroceni cu o triplă remaniere, simultan cu decizia ca în cazul în care președintele nu se conformează în două zile să fie generată o procedură parlamentară de remaniere prin restructurare? În primul și în primul rând pentru că aici există o fractură logică. Sesizată cât se poate de corect atât de dușmanii cât și de prietenii frontului PSD. Dacă e utilă pentru bunul mers al statului o restructurare a Guvernului, această măsură trebuie să constituie un scop în sine. Și bine motivat. Dacă faci restructurarea doar pentru a-l ocoli pe președinte, iar obiectivul real este remanierea, atunci înseamnă că recurgi la un tertip care nu poate fi sub nicio formă bine primit nici de opinia publică internă și externă și nici de Curtea Constituțională atunci când inevitabil se ajunge la un conflict care va trebui soluționat acolo. Pur și simplu tandemul Dragnea - Dăncilă avea de ales una dintre cele două căi, dar s-a pripit și le-a ales pe amândouă.

În plină campanie electorală care este interesul lui Klaus Iohannis și al întregului front anti-PSD? Acela de a pune bețe în roțile Guvernului. De a face Executivul să se împotmolească. Și apoi, în plan propagandistic, de a demonstra că această stare de lucruri este srtrict consecința incapacității majorității PSD - ALDE de a gestiona cum trebuie țara. Din această perspectivă, tandemul Dragnea- Dăncilă, care dealtfel începe să se și fisureze, nu a făcut altceva decât să îi ofere pe tavă un dar Opoziției. Un dar care nici măcar nu este otrăvit.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...