Golgotă și gulgute

Postat la: 17.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Golgotă și gulgute

Mai rar un weekend de primăvară atât de mohorât și de ploios, cum a fost precedentul! Pentru noi însă, ăștia care iubim sportul, se anunța o compensare ideală, agenda competițiilor televizate fiind tocmai bună pentru cuibărit în fotoliu, în fața micilor ecrane. Dar nimeni nu putea bănui că vom rămâne mai plouați în casă decât în tribunele arenelor!

La Szczcecin, în Polonia, Campionatele Europene de gimnastică, individuale, ne-au adus cel mai mare dezastru din ultima jumătate de secol, mai exact 46 de ani de când n-am mai revenit acasă fără medalii, făcându-ne de râs în asemenea măsură. La băieți, urmașii lui Dan Grecu și Marius Urzică nu au prins nicio finală, clasându-se prin bălării, de la locurile 20 în jos, chit că în fruntea lor era veteranul Marian Drăgulescu, situat al 26-lea chiar cu săritura care-i poartă numele! La fete, dezamăgirea a fost și mai mare, de vreme ce Denisa Golgotă, gimnasta în care ne puneam speranțe, a fost abia pe locul...17 la individual compus, ratând apoi podiumul de premiere și în finalele pe aparate! Jale mare, așadar, iar explicațiile se găsesc în comentariile acide de pe rețelele de socializare, unde se cere, pe bună dreptate și pe mai toate vocile, demisia de onoare a Andreei Răducan, președinta federației!

După rușinea de la Szczecin, am așteptat cu (slabe) speranțe ca handbalistele CSM-ului să profite la Metz de ultima șansă pentru prezența în Final Four-ul Ligii Campionilor. Din nefericire, n-au reușit, pierzând la limită (22-23) în fața franțuzoaicelor, care le umiliseră de altfel la București (26-31). Echipa e îmbătrânită și lipsită de vlagă, tigroaicele de altădată fiind de-a dreptul jigărite și resemnate, în ciuda unui buget de 4,5 milioane de euro, care nu le mai garantează nici măcar titlul național! Iar miracolele așteptate mereu de la Cristina Neagu - care pretinde mărirea salariului de...18.000 de euro, încasat acum! - nu mai pot fi suficiente, dacă nu va fi înlocuită în totalitate conducerea secției de handbal de la CSM, care a schimbat antrenorii ca pe ciorapi, gestionând după bunul plac bugetul echipei.

Duminică seară, credeam că derby-ul dintre CFR Cluj și FCSB va compensa dezamăgirile din weekend, dar meciul de pe Someș s-a dovedit, la rândul său, o cruntă decepție. Dan Petrescu a făcut ceea ce era previzibil, pregătindu-și elevii pentru o remiză, așa că tentativele bucureștenilor de a mima ofensiva s-au stins mereu departe de buturile clujene, rezultând o partidă de doi lei, în care, credeți sau nu, ambele combatante au reușit incredibila contra-performanță de a nu trimite niciun șut pe poarta adversă! În acest fel, CFR a luat o opțiune serioasă pentru titlu, în timp ce Gigi Becali mai speră să fie ajutat de...Ianis Hagi și de jocul rezultatelor!

La finele acestei săptămâni, tenismenele românce susțin la Rouen marea semifinală a Fed Cup, în compania echipei Franței. Poate că aici nu vom mai fi urmăriți de ghinioane, deși, să recunoaștem, Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu, Mihaela Buzărnescu și Raluca Olaru vor avea în față adversare redutabile: Kristina Mladenovici și Caroline Garcia sunt jucătoare din topul WTA, iar antrenorul Benneteau a convocat-o în ultimul moment și pe Fiona Ferro, o tânără de 22 de ani, care are la activ victorii la Monica Niculescu și Miki Buzărnescu. Interesantă este și opțiunea francezilor de a programa semifinala la Rouen, într-o sală cu...teren de zgură, alegere destul de ciudată, ce trădează totuşi convingerea lui Benneteau că suprafața de joc le va surprinde pe românce, în condițiile în care jucătoarele sale au avut răgazul de a se antrena acolo! În România nu există o sală cu asemenea suprafață, dar nu mă îndoiesc că Florin Segărceanu a găsit și el soluția de a-și pregăti echipa, iar declarația optimistă a Simonei Halep - care își dorește câștigarea semifinalei și apoi a Fed Cup - e de natură să ne dea încredere și nouă. După Denisa Golgotă și atâtea gulgute, om merita un weekend fericit!...

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...