Fisură majoră la vârful Coaliției

Postat la: 22.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Fisură majoră la vârful Coaliției

Struțo-cămila PSD-PNL, care intenționează să instaureze în România partidul stat în următorii opt ani, s-a defectat la vârf. După ce zile în șir Marcel Ciolacu s-a izmenit, sugerând că ar putea renunța la doctorul Cîrstoiu și transmițând în subliminal că de fapt acesta este propunerea PNL, iată că, pe neașteptate, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă îl dă pe premier în primire. Și îl prinde literalmente cu pantalonii în vine. Nefericita propunere a lui Cîrstoiu, ce să vezi, îi aparține lui Ciolacu. Ceea ce înseamnă că nu PNL, ci PSD va deconta eșecul.

Este o premieră absolută în care joacă Nicu și Marcel. Până acum, această coaliție la vârful vârfului a acționat unitar, iar cei doi au rămas lipiți în ciuda faptului că la baza piramidei majorității liberalii și social-democrații nu de puține ori și-au scos ochii. Dacă se va renunța astăzi la doctorul Cîrstoiu, întreaga coaliție va deconta, dar în primul rând PSD, dacă este adevărat că Ciolacu este cel care l-a scos pe Cîrstoiu din joben. Și nu invers, cum insinuau social-democrații. Dacă va rămâne Cîrstoiu, cu degetele scurtcircuitate în priza alegerilor pe București, eșecul cert al acestuia va fi decontat în primul și în primul rând tot de către PSD. După ce liberalii s-au dus la vale, responsabili fiind de câteva guvernări dezastruoase, iată că vine acum și rândul social-democraților. Dar decontul cât se poate de previzibil produce reverberații în întreaga viață politică din acest an.

Se spune, și pe bună dreptate, că atunci când un fluture bate din aripi, efectul se produce pe întreg mapamondul. De la cauză la efect, același proces are loc într-o altă formă și în politică. Alegerea unui candidat netestat de nimeni și impunerea lui într-o competiție cu miză atât de mare, cum este Primăria Generală a Capitalei, a produs și produce numeroase reverberații de mai mică sau mai mare anvergură în întreaga viață politică. De la această greșită alegere s-a născut și decizia lui George Simion de a desemna și de a testa mai mulți candidați din partid și din afara partidului pentru poziția de primar general. Am fost asigurați că pe primul loc la mare distanță s-a plasat Cozmin Gușă. După ce George Simion a făcut acest anunț, invitându-l pe Gușă să candideze, acesta din urmă a pus condiția ca, la rândul său, liderul AUR să-și asume candidatura la prezidențiale. Ceea ce nu s-a întâmplat. Și astfel și AUR rămâne în cursă tot cu un candidat fără șanse. Disputa însă a generat o devoalare a numărului doi din AUR, a lui Lulea, care este și nu este suspendat din poziția de prim-vicepreședinte. Dar cu această ocazie s-a aflat că Lulea, împreună cu coordonatorul campaniei AUR din Sectorul 1, și-a vândut propriul candidat în beneficiul PNL.

Un alt efect, generat până la urmă tot de nominalizarea neacoperită electoral a doctorului Cîrstoiu, a fost și decizia, inițial avansată tot de Lulea și apoi susținută de Simion, de a-i trece pe liderii AUR printr-un îndoielnic detector de minciuni. Nu a fost supus acestei probe decât George Simion, care a răspuns telegrafic unor întrebări dinainte știute. Și să vedeți de acum încotro se mai duce efectul Cîrstoiu. Teribila bâlbâială de la București, generată de struțo-cămila PSD-PNL, efectul acesteia asupra AUR, cu implicarea lui Cozmin Gușă, l-a determinat pe acesta din urmă să-și anunțe candidatura la prezidențiale. Cu un curaj taxat de către unii drept nesăbuit. În acest moment se prefigurează un turnir al independenților. În care, până în acest moment, s-au înscris actorul Florin Călinescu, Silviu Predoiu, fostul șef al spionajului românesc, Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, și, ultimul cronologic vorbind, Cozmin Gușă, lider al Grupului de Gândire Gold FM. Acesta din urmă a fost testat ieri, timp de două ore, la detectorul de minciuni al Ancăi Alexandrescu. A răspuns la întrebări extrem de dificile, unele capcană, ale realizatoarei Realitatea Plus, precum și unor întrebări, unele veninoase, puse direct de telespectatori. A răspuns cu sinceritate și convingător. După acest botez, chiar se prefigurează nu numai candidatura sa la prezidențiale, dar și o competiție interesantă în care, până una alta, pe primul loc sunt independenții, la care parcă văd că se vor mai adăuga și Eugen Teodorovici și alți politicieni fără de partid, independenți care vor ocupa întreg spațiul electoral, lăsându-i pe banca de rezerve pe liderii partidelor.

Bătaia aripilor unui fluture ne poate duce și mai departe. Dacă PSD și PNL nu s-au înțeles la Capitală, pentru una sau alta dintre cele două oferte de partid, Firea sau Burduja, și neînțelegându-se au optat în chip nefericit pentru un independent - și acesta greșit selecționat - mă întreb ce se va întâmpla la prezidențialele anticipate care urmează. Nu care cumva se va recurge din nou la „serviciile" unui independent? Dacă cumva răspunsul la această întrebare se va dovedi a fi afirmativ, atunci bătaia aripilor unui fluture într-un punct al planetei poate genera un adevărat uragan într-un alt punct. Până una alta, ca să închei, într-un câștig real se află din toată această vânzoleală Nicușor Dan și Piedone. Asta până când se va contura fie catastrofa de la Sectorul 1, fie o răsturnare totală de situație prin promovarea în rol de câștigător al lui Robert Negoiță, susținut în forță de Piedone. Iar ca nebunia să fie totală, iată, președintele Klaus Iohannis, aflat și el cu două degete în priză, semnalează că mai dorește o funcție internațională beton, la ditamai președinția Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen. Când Dumnezeu ne ia mințile, un biet fluture atras de o lampă poate genera catastrofe.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...