Executarea sumară a domnului Rareș Bogdan

Postat la: 26.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Executarea sumară a domnului Rareș Bogdan

Ludovic Orban, președintele PNL a decis. Contrar așteptărilor, Rareș Bogdan nu va prelua președinția celei mai mari organizații PNL din țară. Bucureștiul va fi încredințat pe alte mâini. Pe mâinile unei doamne, fostă Bau. Actualmente Violeta Alexandru. Vă sună necunoscut, nu? Mai puțin mie. Și veți afla de ce. Noua stea liberală, pe care Orban o transformă în cometă dintr-o întorsătură de condei, a scrâșnit un răspuns elegant la acest neașteptat afront. De ce s-a întâmplat asta? Care pot fi consecințele?

Nimeni nu are nicio îndoială. Rareș Bogdan joacă într-un parteneriat strâns, consolidat de-a lungul anilor, cu președintele Klaus Iohannis. De voie, de nevoie, Ludovic Orban și-a călcat pe inimă, l-a invitat insistent în partid, l-a momit cu poziția de cap de listă la europarlamentare și cu fel de fel de alte promisiuni, rostite cu o jumătate de gură. Iar Rareș Bogdan, în calite de maur, și-a făcut datoria. Învinșii acestor alegeri susțin că o parte din scorul obținut de liberali i se datorează lui Rareș Bogdan, în timp ce o altă parte, încă nu se prea știe cât, unei instituții militarizate. Serviciul de Telecomunicații Speciale. În felul acesta, Ludovic Orban a scăpat de ștreang. Și a urmat ce se vede.

Dacă rezultatele PNL ar fi fost cele prognozate de aproape toți analiștii și de toate institutele de cercetare de piață, cu excepția celor legate de statul subteran, sfârșitul politic al lui Ludovic Orban ar fi fost pecetluit la începutul lunii iunie. De altfel își semnase cu propria mână sentința de mai multe ori. A fost salvat, însă doar temporar, de Rareș Bogdan și probabil de STS. După care inevitabilul urma totuși să se producă. Pe creasta valului, stârnit de eforturile remarcabile pe care le-a făcut, încununate de un succes unanim recunoscut, Rareș Bogdan urma în mod firesc să primească președinția celei mai importate organizații PNL din România. Un dar important, dar parțial otrăvit. Și asta întrucât în București PNL se plasează aproape în coada clasamentului. O moștenire grea. Dar extrem de angajantă pentru un politician ambițios, așa cum mi se înfățișează Rareș Bogdan. Dar Ludovic Orban i-a tras podiumul de sub picioare. Și ca să-l anestezieze, i-a oferit în prealabil o poziție simbolică. De șef al grupului de europarlamentari ai PNL. De unde oricând poate fi schimbat. Iar în locul său și-a plasat marioneta.

Violeta Alexandru, fostă Bau este un produs tipic al statului subteran. Pe scurt, în anul 2000, în Republica Moldova, a apărut Institutul de Politici Publice, finanțat fiind de Fundația Soros. În 2001, același institut răsare și în România. La cârma lui fiind instalată doamna Bau. Care în 2004 a fondat și o societate comercială din care deținea 50%, LD Global Group-Consultanță, Afaceri și Management, Studii de Piață și de Sondaj. Îi suspendă activatea în 2005, o reia în 2007, an în care cu o participație de 36%, înființează o altă societate comercială, IPP Consulting Unita SRL București. Face parte din faimosul Guvern Cioloș, unde se cam pierde în anonimat. Fostei doamne Bau, având background-ul de mai sus, îi va reveni sarcina de a ridica din cenușă PNL București. Iar Ludovic Orban s-a spălat pe mâini.

Așa crede el. Eu cred altceva. Am fost prim-vicepreședinte PNL Sector 1 și apoi prim-vicepreședinte PNL București. Pot funcționa ca un seismograf al acestei uriașe organizații aflată de câtiva ani în moarte clinică. Dar care încă dispune de o zestre impresionantă de activiști. Și jucând acest rol de seismograf fac următoarele anunțuri:

1). Plăcile tectonice se mișcă în forță de mai multă vreme în PNL București. În mod întemeiat sau nu, o masă critică de liberali apreciază că singura soluție viabilă este preluarea președinției de către Rareș Bogdan, exact în termenii precizați de acesta la scurt timp după ce Ludovic Orban i-a fluturat pe sub nas oferta.

2). Cei peste 600 de membri PNL București care au semnat în urmă cu câteva zile o scrisoare adresată conducerii partidului, prin care solicită desemnarea lui Rareș Bogdan ca președinte interimar, până când alegerea sa va fi formalizată, nu reprezintă un simplu document făcut scrum de Ludovic Orban. Numărul adepților lui Rareș Bogdan a crescut exponențial la numai câteva ore după ce Ludovic Orban l-a măturat din competiție.

3). Acești oameni, mulți dintre ei activiști cu experiență, nu stau cu mâinile în sân. S-au pus în mișcare. Și acționează în forță. Și eficient.

4). Rareș Bogdan nu va mai avea încotro. Și nu se va întoarce de la Bruxelles, unde a plecat ieri, cu coada între picoare. Va fi silit să onoreze peste capul lui Ludovic Orban solicitările liberalilor din București.

Iar Ludovic Orban nu scapă de ce îi e cel mai frică. S-a declanșat un război intern, din care nu se vede acum decât vârful icebergului. Una ar fi fost ca Rareș Bogdan să preia PNL București cu susținerea lui Ludovic Orban și eventual să-și rupă gâtul, nereușind să ridice organizația pe primul loc în competiția cu celelalte partide, și cu totul altceva e ca Rareș Bogdan, umilit de Ludovic Orban, să preia totuși în ciuda acestuia președinția celei mai mari organizații din țară. Va însemna nu începutul sfârșitului, ci chiar sfârșitul sfârșitului pentru actualul președinte PNL. Și începutul carierei la vârf al lui Number One.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...