După demisia curajoasă din magistratură va fi numită Dana Gârbovan în funcția de Ministru al Justiției?

Postat la: 27.08.2019 13:46 | Scris de: ZIUA NEWS

După demisia curajoasă din magistratură va fi numită Dana Gârbovan în funcția de Ministru al Justiției?

După ce anterior anunțase că acceptă nominalizarea pentru funcția de Ministru al Justiției, ieri dimineață, Dana Gârbovan și-a dat demisia din magistratură pentru a îndeplini condițiile legale de numire în această demnitate.

Faptul că Dana Gârbovan a acceptat provocarea Primului Ministru nu miră pe nimeni, doamna Gârbovan fiind cunoscută ca fiind un magistrat nu doar bine pregătit și onest, dar și ca un om care acceptă provocările. Ceea ce probabil a surprins multă lume a fost faptul că, pentru a accepta această provocare și pentru a putea fi numită în funcția de Ministru al Justiției de către Președintele României, Dana Gârbovan și-a dat demisia din magistratură. Demisia din magistratură a Danei Gârbovan în această conjunctură este foarte riscantă din cel puțin două perspective:

1. A acceptat această provocare și și-a dat demisia din magistratură într-un moment dificil pentru partidul care a propus-o pentru portofoliul justiției. Este indubitabil faptul că, în urma retragerii de la guvernare a celor de la ALDE, coroborat cu lipsa sprijinului celor de la UDMR, PSD-ul este la un pas de a intra în opoziție.

Analizând dispozițiile constituționale incidente (art. 85), se constată cu ușurință faptul că, în acest context, Președintele Klaus Iohannis nu mai poate (chiar dacă ar dori) aproba remanierea solicitată de Primul Ministru al României, cu o singură excepție : remanierea să fie ratificată de Parlament. Pierzând pe rând sprijinul UDMR și, recent al celor de la ALDE, PSD-ul nu mai are majoritatea necesară obținerii în Parlament a voturilor necesare aprobării remanierii propuse de Primul Ministru al României.

2. Este greu de crezut faptul că Președintele Klaus Iohannis va încuviința propunerea ca Dana Gârbovan să ocupe funcția de Ministru al Justiției. După ce i-a sprijinit cât a putut pe Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr, ar fi împotriva firii ca Președintele României să o valideze în funcție pe Dana Gârbovan fără nicio ezitare.

O posibilă validare a Danei Gârbovan în funcția de Ministru al Justiției ar atrage asupra Președintelui Klaus Iohannis nemulțumirea, nu doar a electoratului său #rezist, ci și a P.N.L. partid care i-a cerut imperativ Președintelui să nu valideze această propunere. Deși ideea trecerii în opoziție a PSD-ului este seducătoare, cu atât mai mult a dizolvării Parlamentului și a organizării anticipate a alegerilor parlamentare (fapt care nu se poate întâmpla, potrivit art. 89 alin. 3 din Constituție, decât după validarea noului Președinte al României), îmi doresc ca doamna Dana Gârbovan să devină Ministru al Justiției datorită aprecierii deosebite pe care o am față de Domnia Sa. Sunt convins de faptul că, având-o în frunte pe Dana Gârbovan, justiția din România ar începe rapid procesul de recredibilizare.

Constantin Florin Durgheu

loading...