Despre ilegitimitate

Postat la: 11.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Despre ilegitimitate

Daca prezenta la vot va fi asemanatoare cu cea din 2012, respectiv in jur de 40%, atunci partidul sau partidele care vor forma majoritatea nu vor reprezenta decat 20% din electoratul cu drept de vot. Din aceasta perspectiva, intreg Parlamentul, fractiunea majoritara si Guvernul care vor rezulta vor fi lovite de o ilegitimitate relativa. Ceea ce se va traduce intr-un nou ciclu de patru ani de demonizare a Parlamentului si a clasei politice. Exista oare vreo solutie?

In principiu, solutia ar trebui sa fie schimbarea legii, in sensul obligarii tuturor romanilor sa fie responsabili. O lege care sa ne oblige sa votam. Sub sanctiuni severe. Asa cum se intmpla, de altfel, si in alte cateva state democratice. Daca este necesar, este insa si posibil? Aici, exista o intreaga discutie. Milioane de romani traiesc peste granita. Nu se stie cate milioane. Doua, trei, patru sau mai multe. Nu se stie unde traiesc acesti romani si in ce masura s-au stabilit acolo unde se afla definitiv sau temporar. Cu alte cuvinte, nu se stie cati se mai intorc vreodata si cati mai sunt sau nu interesati sa se manifeste politic. In aceste conditii, cum ar fi oare posibil sa opereze prezumtiva lege a obligativitatii la vot in raport cu persoane care, netraind pe teritoriul Romaniei, nu ar avea cum sa fie nici obligate si nici sanctionate?

Pentru a pune bomboana pe coliva, trebuie sa ne aminitim in primul rand de faptul ca, cu mari cheltuieli, cu eforturi considerabile si cu o mare doza de prostie, in Romania, a fost organizat, in urma cu mai multi ani, un recensamant care ne-a oferit o cifra totala a romanilor cu drept de vot, incluzandu-i si pe traitorii in Romania si pe traitorii in afara Romaniei. In baza acestei cifre, sunt stabilite procentele romanilor care voteaza cu diferite partide politice, precum si procentele absentelor de la vot. Ca acel referendum a fost facut alandala, nu mai incape nicio indoiala. Si, de aceea, desi puternic bugetat din bani publici, Institutul National de Statistica rareori ne poate oferi estimari si rezultate concludente. Si mai ales convingatoare. In plus, de curand, Guvernul Ciolos a operat o uluitoare ajustare a informatiilor despre populatie, asa cum au rezultat ele din recensamant. Si, pe neasteptate, au aparut inca 600.000 de cetateni cu drept de vot. In acest moment, numarul acestora se apropie de fabuloasa cifra de 19 milioane. Daca adaugam populatia care nu poate vota, intrucat nu a atins inca varsta majoratului, rezulta o concluzie absolut stranie. Si anume ca, astazi, numarul total al romanilor este sensibil mai mare decat cel cu care se lauda, la ultimele doua congrese ale Partidului Comunist, Nicolae Ceausescu. Conform Guvernului Ciolos, populatia Romaniei nu descreste, ci creste. Daca asa stau lucrurile, trebuie aruncate la lada de gunoi numeroase alte statistici, intre care si cea care ne spune ca se schimba dramatic raportul intre numarul pensionarilor si numarul angajatilor.

Dar cu sau fara acest supliment care ne-a fost servit, de 600.000 de romani, tot nu putem gasi raspunsul la intrebarea cum am putea sa-i obligam pe romani sa voteze. Asta este valabil, daca vom cauta acest raspuns judecand in logica asa-zisului stat de drept al romanilor, in care institutiile de forta isi impun logica "democratica". Deci, daca incercam sa ii obligam pe romani sa voteze prin coercitie, cu siguranta nu ajungem la niciun rezultat. Exista insa si o alta cale. Aceasta alta cale ne este oferita tot prin exemplul unor state democratice. In loc sa il arzi pe cetatean la punga aplicandu-i o amenda pentru ca nu se prezinta la vot, poti sa il stimulezi sa voteze. Ziua de vot, de pilda, poate fi fixata nu duminica, ci intr-o zi lucratoare din timpul saptamanii, iar cei care fac dovada ca si-au exercitat acest drept democratic ar putea fi liberi in respectiva zi. Sau cetateanul poate fi recompensat, daca face dovada ca a votat. Poate fi recompensat cu o zi in plus de concediu sau poate fi recompensat financiar. In final, statul si societatea nu ar avea nimic de pierdut, ci doar de castigat. O democratie autentica nu poate exista decat printr-o exprimare adecvata a dreptului cetateanului de a-si amenaja viitorul asa cum crede de cuviinta. Ori asta inseamna sa votezi. Daca am vota toti, Parlamentul ar fi mai legitim. Clasa politica ar avea un suport adecvat. Iar daca ne-am insela votand gresit, ne-am si cai pentru asta. Si am deveni mai responsabili data viitoare.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...