Dacă nema putirința...

Postat la: 23.10.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

 Dacă nema putirința...

.... ce mai chichirez gâlceava? În situația asta ne găsim acum, când tricolorii lui Cosmin Contra au ratat victoria (obligatorie) din meciul cu Norvegia. După părerea mea, șansele de calificare sunt cvasi-compromise, responsabil fiind, evident, fricosul selecționer căruia federația i-a dat pe mână echipa națională, cu aceeași explicabilă lipsă de orizont cu care îl scosese de la naftalină și pe răsuflatul Christoph Daum.

Disputele iscate în jurul meciului vizează inutil ba ratarea penalty-ului de către Pușcaș - fără a se recunoaște, cinstit, că nici n-a fost vorba de penalty! -, ba scoaterea aiurea din teren a lui Mitriță, ţinerea lui Ianis Hagi pe bancă sau intrarea prea târzie a lui Nistor. Toată brambureala echipei a venit, însă, ca de obicei, de la bâjbâielile lui Contra, selecționerul care a țopăit non-stop pe marginea terenului, pentru a sta apoi cu spatele la executarea penalty-ului, după care l-a și înjurat pe Pușcaș, ca la ușa cortului. Scuzele sale ulterioare nu pot încălzi pe nimeni, singura decizie onorabilă după remiza chinuită cu Norvegia fiind anunțarea demisiei. De altfel, mi se pare tot mai evident că băieții nici nu-l prea bagă în seamă, respingând tacticile aiuristice și temătoare concepute de selecționer și jucând mai degrabă la mica lor inspirație.

Dovada clară a fost chiar ignorarea lui Contra de către Pușcaș, executantul loviturii de pedeapsă în locul lui Stanciu, care fusese desemnat pentru penalty, înainte de meci! Din păcate, suntem obligați să mergem tot pe mâna lui Contra și la ultimele două jocuri din grupă, cu Suedia și Spania, din care ar trebui să acumulăm minimum patru puncte, deci cel puțin unul și în deplasarea de la Madrid. Sigur, nu e chiar imposibil și, în acest sens, mă alătur lui Gică Hagi, care face apel la susținerea echipei naționale și a selecţionerului. De notat însă că Gică lansează acest apel după ce a reluat (iarăși?!) teoria numărului 10 de la națională, de astă dată explicând că Ianis nu poate face minuni evoluând doar câte 10 minute și sfătuindu-l pe Contra să-l lase în teren tot meciul. Cum selecționerul a și procedat, de altfel, la meciul cu Feroe, în care Ianis Hagi a primit de la cronicarii partidei doar nota... 5!

Nu am nimic împotriva lui Ianis și chiar mă număr printre cei care îi evidențiază constant valoarea în creștere, dar continui să cred că principala problemă a naționalei a fost și este incapacitatea lui Cosmin Contra de a cristaliza un unsprezece de bază, din care fiul lui Gică să și facă parte, dar nu neapărat 90 de minute...În această idee, dacă tot subscriu apelului lui Hagi, cred că, înaintea ultimelor două partide din grupă, selecționerul Contra, dacă nu chiar federația, ar trebui să ceară sprijinul tuturor tehnicienilor valoroși ai fotbalului românesc - de la Mircea și Răzvan Lucescu, la Gică Hagi, Dan Petrescu, Mirel Rădoi etc. Un asemenea "sfat al înțelepților", alăturat lui Contra, ar putea să ne asigure șansa calificării, nu credeți?

Şi dacă tot a venit vorba despre sfaturile unor antrenori valoroși, iată că și Simona Halep îl cheamă pe Darren Cahill să-i fie alături la Turneul Campioanelor de la Shenzhen, care începe duminică. Plecând spre China de pe locul 5 în ierarhia WTA, Simona speră să fi depășit problemele spatelui și să se apropie de forma care a consacrat-o. Ne-a anunțat că lunea trecută și-a reluat antrenamentele, după o întrerupere destul de lungă generată de recuperarea medicală, care punea sub semnul întrebării și participarea ei la turneul elitei.

Acum, declară că va onora cea de-a șasea ei calificare consecutivă la marea competiție a sfârșitului de an, la care vor mai lua startul toate celelalte jucătoare din topul mondial - Barty, Osaka, Pliskova, Andreescu, Kvitova, Svitolina și Bencic -, întrecere dotată cu premii de 14 milioane de dolari! Simona spera să fie recuperată sută la sută și să facă "o treabă bună", ceea ce-i dorim și noi, reținând că simpla victorie în primul tur aduce o răsplată de peste 300.000 de dolari. Urându-i sănătate și succes, mă gândesc că, avându-l și pe Darren alături, nu se va mulțumi doar cu turul întâi!...

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...