...Contra vântului

Postat la: 28.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

...Contra vântului

Înfrângerea naționalei la Stockholm, în fața Suediei, era perfect previzibilă, din punctul meu de vedere, cel puțin. Când l-am auzit pe Contra declarând înaintea partidei că "Suntem încrezători că putem face un meci bun, băieții să aibă o atitudine pozitivă, să facă un joc perfect și, de ce nu?, să plecăm chiar cu trei puncte!", am fost convins că Guriță e aerian și că, drept urmare, vom păși cu stângul în Grupa F a preliminariilor Euro 2020.

Din păcate, așa s-a și întâmplat, dar n-o spun cu satisfacția unei previziuni confirmate, ci cu amărăciunea că temerile pe care le-am exprimat constant cu privire la bâlbâielile selecționerului Cosmin Contra s-au adeverit la Stockholm mai mult ca oricând! Faptul că a convocat în lotul pentru primele două partide din preliminariile europene nu mai puțin de 9 (nouă) jucători din naționala Under 21 le poate părea unora un gest de curaj. Să admitem că e așa, dar, în aceste condiții, ne-am putea întreba, teoretic cel puțin, de ce nu abordăm calificările cu întregul lot construit de Mirel Rădoi, și cu el însuși antrenorul echipei naționale?!

Exagerez, desigur, pentru că aștept, ca orice iubitor de fotbal din această țară, ca puștii lui Rădoi să se dovedească în continuare valoroși și în grupa infernală a turneului final, în care vor fi prezenți alături de Franța, Anglia și Croația, grupă care debutează în 18 iunie, la San Marino. Iată însă că selecţionerul Contra ia 9 fotbalişti din lotul U21 care se pregătea în Spania și îi aruncă aiurea în confruntarea cu Suedia, Mirel Rădoi anunțând că poate lua chiar 10, dacă interesele echipei naționale o cer! Nu cred însă că antrenorul "tricolorilor mici", cum li se mai spune, era dispus să-i trimită lui Guriță "10 negri mititei", ca să-și bată joc de ei.

Or, felul în care a fost gândit primul 11 din meciul de la Stockholm, reflectat în acel 2-0 consemnat de tabela de marcaj în minutul 40, după o repriză în care românii au fost dominați categoric, a dovedit că tactica lui Contra a fost pur și simplu falimentară. Introducerea lui Keșeru, după pauză, a mai dres busuiocul, cu câteva minute bune de joc și cu golul din minutul 58. Dar, exact atunci, când ne era lumea mai dragă, Contra îl scoate hodoronc-tronc tocmai pe Pușcaș, vârful nostru de atac, și îl bagă în locul lui pe mijlocașul Ianis Hagi (min.64)! Gafă de nepermis, pe care Cornel Dinu, Gabi Balint și Basarab Panduru o vor denunța drastic și pe bună dreptate după meci. Introducerea lui Ivan, în min.78, nu a mai putut reda vigoare ofensivei noastre, chit că Săpunaru a acuzat un penalty (imaginar!), înspre final.

Adevărul e că tot suedezii, deși reduseseră serios motoarele, au mai avut două ocazii de gol, salvate miraculos de Tătărușanu, și menționez asta pentru cei care spun că am fi meritat o remiză. N-am fi meritat și să fim mulțumiți că nu ne-au bătut și mai rău, iar cine nu mă crede pe mine să observe notele date de comentatorii Gazetei sporturilor, care le-au acordat câte un 7 doar lui Tătărușanu și Keșeru, restul primind doar 4, 5 și 6 (cu indulgență)! Repet însă, responsabilitatea eșecului îi aparține, sută la sută, lui Cosmin Contra: pentru selecționarea lotului de-a valma, pentru maniera de pregătire a tricolorilor, pentru optimismul exagerat de dinaintea meciului și, nu în ultimul rând, pentru gafa scoaterii lui Pușcaș exact în momentul bun al echipei. Cu alte cuvinte, antrenorul naţionalei a operat...Contra vântului, ca să nu spun altfel, și mă tem că nu ne va fi ușor nici marți, cu codașii din Feroe!

Aşadar, Guriță ar trebui tras serios de mânecă și nu de federație, în care nu cred nici cât negru sub unghie, ci de antrenorii români cu experiență, cu state vechi și cu palmares net superior actualului selecționer, pe care Burleanu și consilierul său politic Vasile Dâncu l-au considerat cel mai nimerit să-l înlocuiască pe moș Daum. Ei, aș!

P.S. Simona Halep merge înainte la Miami, dar gâfâie din greu și mă tot gândesc că îi lipsește ceva. Darren Cahill cumva?!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...