Când șefii de stat vorbesc, serviciile secrete tac

Postat la: 21.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Când șefii de stat vorbesc, serviciile secrete tac

Încolțit de adversarii săi de la Washington, președintele SUA, Donald Trump, continuă șirul tiradelor șocante, aruncând pe piață la începutul acestei săptămâni o informație cel puțin surprinzătoare. Trump a afirmat că, Osama Bin Laden, fostul lider al rețelei teroriste Al-Qaida, eliminat de forțele speciale americane în Pakistan, în 2011, putea fi prins mult mai devreme. Președintele SUA a criticat Pakistanul și i-a luat în vizor pe fostul președinte Bill Clinton și pe amiralul în rezervă, William McRaven, coordonatorul operațiunii de eliminare a teroristului saudit.

"Desigur că ar fi trebuit să-l prindem mult înainte de momentul în care am făcut-o. L-am menționat în cartea mea, chiar înainte de atentatul de la World Trade Center", a afirmat Trump pe o rețea de socializare. Știa oare Trump, că un omolog român, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, contemporan cu Bill Clinton (în perioada celui de-al doilea mandat al său în fruntea executivului american), făcuse aceleași afirmații despre capturarea teroristului Osama cu aproape un deceniu în urmă ?

Spusele președintelui american nu fac decât să confirmă informațiile publicate de cotidianul gorjean Pandurul în anul 2009, conform cărora mitul terorismului intangibil a fost spulberat de români în perioada 1998-2000, când unul dintre ofiţerii vechi de Securitate, aflat încă în activitate, în colaborare cu serviciile secrete spaniole, l-a pus pe Bin Laden în braţele americanilor. Articolul avea titlul: "Teoria conspiraţiei sau minciună la nivel de stat?" şi a fost scris de subsemnatul prin iunie 2009, pentru cotidianul Pandurul, fiind ulterior republicat în New York Magazin, cel mai important săptămânal de limbă română în SUA.

Materialul a atras numeroase critici la vremea aceea.

Aflasem că eroul "afacerii Bin Laden" era Mircea Haş, vechi ofiţer de Securitate şi că acţiunea de aducere a teroristului în mâinile americanilor s-a petrecut pe parcursul anului 1999 în Iordania. "Haiduc" (unul dintre numele conspirate ale lui Haș) este unul dintre securiştii puşi la zid de CNSAS pentru colaborare cu poliţia politică ceauşistă. Ofiţer în cadrul Departamentului de Informaţii Externe a Securităţii, Brigada "U" (Fantome) în perioada 1972-1974, Haş a activat în diplomaţie sub numele conspirative de Mircea Haiduc, Hanganu M., Haralambie V. sau Petre Hulubei. Mircea Haș, colonel SIE a fost înaintat în grad de general de brigadă. În intervalul 1976-1980 a spionat la Dar-Es-Salam (Tanzania), apoi a îndeplinit misiuni în SUA și Belgia. După Revoluție e trimis în Ungaria și Libia și Iran. În 2013, Haș îl consilia pe milionarul Marius Locic, alături de alți doi foști ofițeri SIE, Ion Isar (nume conspirat Nuș) și Adrian Isac.

Bomba a explodat cu adevărat câteva luni mai târziu, mai precis, la 1 octombrie 2009, tot dintr-un cotidian local. Jurnaliştii de la Ziua de Cluj au publicat în două rate, un interviu cu fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, despre aventura predării celui mai căutat terorist contemporan Osama Bin Laden, de către ofiţerii de informaţii aflaţi la acea dată în subordinea sa.

Deşi în interviu Emil Constantinescu nu specifică cine anume din cadrul Serviciului de Informaţii Externe l-ar fi "identificat" pe teroristului Osama Bin Laden, recunoaşterea colaborării României la operaţiunea specială respectivă era un pas uriaş înainte.

Iată ce declara fostul demnitar la 1 octombrie la Cluj:
"- Am fost acuzat că am avansat un colonel din fosta Securitate, pe care l-am făcut general.

Reporter: Din SIE?

Da. L-am făcut general pentru că l-a identificat pe Bin Laden, printr-o pricepere extraordinară, prin faptul că eram singurii care aveam specialişti în dialectele arabe. Este adevărat că tot ceea ce am scos eu, Iliescu a băgat la loc după 2000. L-am dat afară pe şeful STS-ului, am pus un profesor de la Academia Tehnică Militară, un specialist. Exact în aceeaşi zi de ianuarie, la patru ani distanţă, Iliescu l-a dat afară pe cel pe care l-am pus eu şi l-a adus la loc pe cel care a fost înainte. Şi Băsescu l-a menţinut, pentru că erau din aceeaşi, cum să zic, din aceeaşi "grupă".

Reporter: Adică, un român l-a identificat pe Bin Laden?

Da, l-a identificat unde este, în Iordania, pe baza unor decriptări. I-am anunţat pe americani, dar se pare că au ratat operaţiunea. Dar ne-au mulţumit de nenumărate ori pentru nenumărate lucruri pe care le-am făcut."

Întrebat în pauza unei emisiuni la postul TV Antena 3, cine este ofiţerul cu pricina, Constantinescu a spus că i-a uitat numele, dar că era vorba de un vechi ofiţer de Securitate. Fostul preşedinte nu putea spune mai mult.

Eduard Ovidiu Ohanesian

loading...
PUTETI CITI SI...