Binomul mare și binomul mic

Postat la: 20.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Binomul mare și binomul mic

Faimosul binom SRI-DNA, despre care s-a vorbit mult în ultimii ani, nu mai există la nivel central. Dar el nu a fost desființat. În întreaga arhitectură a statului polițienesc, a poliției politice, acest binom a fost doar vârful unei piramide. Iar piramida în sine este alcătuită din binoamele locale. La nivel local, binomul nu numai că nu a fost desființat, dar zbârnâie. O ultimă dovadă ne-o oferă chiar magistratul Lăcrămioara Axinte, președinte al Secției a II-a de contencios administrativ și fiscal a Judecătoriei din Botoșani.

Acest magistrat acuză faptul că se încalcă sistematic independența justiției, dreptul la un proces echitabil și prezumția de nevinovăție, prin amenințările pe care le primesc judecătorii în caz că sentințele lor nu sunt favorabile DNA. Împotriva acestora se declanșează o adevărată vânătoare. O operațiune sistematică de urmărire și interceptare a convorbirilor telefonice, percepută de magistrați drept hărțuire și hăituire. SRI desfășoară această "activitate de câmp tactic" nu numai în scopul de a-l hărțui și intimida pe judecătorul care nu s-a supus solicitării DNA, ci și de a-l pedepsi și executa.

Este foarte interasant că, în acest angrenaj, după cum declară nu numai judecătoarea Lăcrămioara Axinte, ci și alți magistrați, intervine uneori și Inspecția Judiciară. Probabil că Inspecția Judiciară este infiltrată și controlată de către ofițeri acoperiți ai Serviciului Român de Informații. Altfel este greu de înțeles de ce judecătorii care au dat sentințe "neconforme" sunt numai hărțuiți de SRI, ci sunt și supuși unor anchete instrumentate de Inspecția Judiciară.

O analogie pe care o face magistratul din Botoșani este de-a dreptul cutremurătoare. Într-un interviu acordat site-ului Lumea Justiției, doamna Lăcrămioara Axinte face o paralelă între ceea ce se întâmplă astăzi, prin instrumentarea politică a unor anchete și procese, și faimoasele execuții "judiciare" declanșate, începând din anul 1945, împotriva celor mai mulți dintre corifeii sistemului democratic interbelic, o veritabilă teroare dezlănțuită de ocupantul sovietic, cu concursul slugilor din România.

În această perioadă extrem de dificilă, de încordată, într-o atmosferă aproape explozivă, în condițiile în care sute de instanțe judecătorești și de parchete sunt pe cale de a declanșa o grevă generală - e adevărat, din motive legate de salarizare -, această activitate a binoamelor locale poate declanșa o veritabilă explozie în sistem.

Și chiar așa: dacă Curtea Constituțională a României a găsit de cuviință să rupă cordonul ombilical dintre SRI-ul central și DNA-ul central, cum de mai funcționează aceste binoame în plan local? Numai și numai fiindcă mecanismele au fost construite, în trecut, de către Florian Coldea sau pur și simplu pentru că binoamele locale sunt profitabile unor grupuri ilegitime de interese? Cum s-a dovedit că s-a întâmplat, de exemplu, în cazul Prahova.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...