Bine le face tornada amatorilor de selfie

Postat la: 15.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Bine le face tornada amatorilor de selfie

Am trecut pe lângă o așa zisă piață volantă duminică, după ce ANM lansase o avertizare de furtună. Nimeni, dar absolut nimeni nu își strângea cortul, să nu fie luat pe sus de vijelie și aruncat în capul trecătorilor. Cum să-și sacrifice tarabagiul vânzările, certe, ca să nu aibă o ipotetică pagubă? Ce să mai vorbim de protecția clienților...

Ce se întâmplă astăzi cu meteorologii s-a întâmplat deja cu medicii. În Sănătate mai e mult până ce dotările ajung la nivelul celor din Vest, dar rezultatele, orice ar spune cârcotașii de serviciu, se îmbunătățesc de la un an la altul. La nivelul dotărilor, ANM are o situație mai bună, dar se confruntă cu fenomene pe care tehnologia, la nivel mondial, nu le poate stăpâni. Cu toate că precizia prognozelor este din ce în ce mai bună, se mai găsesc câte unii care dau vina pe ANM când natura o ia razna, reproșând că nu a prevăzut ceea ce nimeni nu putea prevedea că o să se întâmple. Și, dacă ar reuși imposibilul, ar schimba asta rezultatul?

Dacă s-ar fi putut afla cu 5 minute mai devreme că o furtună se transformă în tornadă, își schimbau unii acoperișul pe care nu l-au reparat de 5 ani? Paianta poate fi înlocuită cu pereți de beton în timp util, după now-casting?

Acest tip de comportament se numește hazard moral: dacă altcineva plătește, oamenii își asumă riscuri mai mari, fac mai puțin pentru prevenție. De exemplu, dieta sănătoasă costă mai mult, Ambulanța e gratis. Și ai, în plus, loc de înjurat medicii, că nu au făcut minuni să te salveze: e vina lor că nu au reușit, nu e vina ta că n-ai făcut nimic să reduci riscurile.

Când știi că vine statul și îți repară acoperișul, de ce să iei unul mai scump și mai sigur din banii tăi? Nu mai bine cer să se tragă cu tunul în nori, să plătească statul sute de baterii antigrindină, care în majoritatea timpului stau degeaba, în loc să-mi fac asigurare, pe care o plătesc din banii mei?

Nu mai bine îmi fac selfie cu tornada, pe care o văd de departe, decât să intru la adăpost? Ce rost are să opresc mașina, să nu se dea peste cap pe șosea, când pot să filmez din mers și după aceea să dau vina pe ANM, că nu a oprit furia naturii?

Val Valcu

loading...
PUTETI CITI SI...