Atenție la Dan Barna!

Postat la: 09.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Atenție la Dan Barna!

La fel cum Rareș Bogdan a devenit noua stea PNL, Dan Barna s-a transformat, aproape peste noapte, într-o personalitate remarcabilă a politicii românești. Președintele USR își înscrie în palmaresul intern și extern, una după alta, câteva performanțe remarcabile. Este cazul deci să fim cu ochii pe el.

USR-PLUS, fără a avea prea multe structuri în teritoriu, a devenit conform rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European al treilea mare partid din România, cu vocația certă de a ocupa chiar poziția a doua în viitor, iar în frontul anti-PSD devine primul concurent serios al PNL. Și, inevitabil, un rival al lui Klaus Iohannis. Posibil și un rival al lui Dacian Cioloș.

Până de curând, Dan Barna a fost o figură cvasi-necunoscută, chiar dacă până când a ajuns președinte făcea parte din staff-ul celui mai agitat - ca să nu zic opărit - partid parlamentar din România. La scurt timp însă după ce a preluat în mod ferm conducerea USR, Dan Barna a imprimat acestui partid aproape pe neobservate o nouă și benefică traiectorie. Care sunt asset-urile acestuia?

În plan extern, USR-PLUS s-a plasat în noua structură politică a partidelor europene, într-o poziție extrem de avantajoasă. Pentru moment, această nouă structură inventată de președintele Franței Emmanuel Macron se numește ALDE-Renaissance-USR-PLUS, urmând să fie botezată în curând într-o manieră mai succintă. Din această nouă structură, contrar informațiilor avansate până ieri, Victor Ponta cu Pro România nu fac parte, Dan Barna declarând că rămâne consecvent poziției adoptată în stradă în cursul demonstrațiilor care au precedat și au determinat retragerea de la guvernare a actualului lider Pro România. Probabil Dan Barna și USR-PLUS vor dobândi o poziție onorabilă și importantă în noua apăruta familie UE, care va face până la urmă diferența dintre populari și socialiști. Iar de aici încolo putem înțelege mai ușor și disputa internă.

În general, în politică rivalitățile se manifestă pe absolut toate fronturile. În alianța USR-PLUS există deja o dublă competiție. Mai întâi în interiorul USR, generată de nevoia lui Dan Barna de a-și consolida statutul și de a obține o mai mare legitimitate. A doua oară între acesta și Dacian Cioloș. pentru poziția de candidat la alegerile prezidențiale.

Să le luăm pe rând. Pentru a-și consolida poziția, acum la cald, imediat după spectaculoasa victorie la europarlamentare, Dan Barna a decis să copieze mecanismul care a consacrat în trecutul apropiat puterea lui Liviu Dragnea în interiorul PSD, făcându-l pe acesta aproape intangibil în calitate de lider al partidului. Alegerea sa prin referendum intern. Practic, Liviu Dragnea nu mai putea fi detronat din statutul de lider PSD decât în condiții cvasi-imposibile. În prezent, așa cum este organizată Uniunea Salvați România, președintele este ales printr-un vot ponderat. În sensul că desemnarea sa se face de către delegații la Congres, dar voturile acestora au o greutate inegală, determinată de rezultatul de la alegeri al fiecărei organizații. Dan Barna tocmai a schimbat statutul, astfel încât să fie consacrat drept lider maxim al acestui partid prin referendum. Fix după modelul lui Liviu Dragnea. Această măsură va pune capăt pentru o lungă perioadă de timp oricăror rivalități interne. Și îi va asigura acestui tânăr politician, care are doar 43 de ani, un spate politic dintre cele mai consistente.

A doua dispută este în interiorul alianței USR-PLUS. Până acum, s-a vorbit despre un singur contra-candidat al lui Klaus Iohanis la prezidențiale din interiorul frontului anti-PSD. Și acela este Dacian Cioloș. Care, în consecință, a și fost măsurat așa cum a fost măsurat de către institutele de cercetare de piață. Deodată însă, imediat după alegerile din 26 mai, mai avem un candidat potențial. În persoana lui Dan Barna. Desigur, acesta declară că în USR este multă democrație iar decizia în acest sens va fi luată în următoarele săptămâni de jos în sus. Ce altă decizie ar putea fi luată de jos în sus, decât aceea are vizează propria sa persoană? Dacă Dan Barna anunță că va candida, atunci Dacian Cioloș e spulberat. Și, eventual, se va mulțumi, dacă alianța politică rămâne în picioare, cu promisiunea de a redeveni în anumite circumstanțe destul de improbabile premier al României.

Iar dacă Dan Barna îl va concura pe Klaus Iohannis, cel de-al doilea mandat al acestuia din urmă va fi pus sub un semn de întrebare cât se poate de mare. În timp ce Barna va fi susținut, ca de altfel și Cioloș, în eventualitatea din ce în ce mai improbabilă în care va acesta va fi candidatul alianței, de Franța și de puternica și noua grupare inițiată de Macron, o grupare în plină ascensiune, Klaus Iohannis va fi susținut de puternicul partid al popularilor europeni, din poziția însă din ce în ce mai precară a Angelei Merkel.

Rareș Bogdan, care a încetat aproape peste noapte să mai fie o vedetă în jurnalistică, devenind o autentică vedetă politică și un jucător de forță, a sesizat primul pericolul generat de fulminanta ascensiune a lui Dan Barna. Și tocmai din acest motiv l-a avertizat pe liderul USR în legătură cu competiția pe care acesta o anunță cu Klaus Iohannis, că actualul președinte nu uită și nu iartă. Și nu-mi imaginez, date fiind legăturile dintre Rareș Bogdan și Klaus Iohannis, că acesta a vorbit de capul lui. Rareș Bogdan, în paranteză fie spus, a devenit atât de puternic prin rolul pe care l-a jucat la europarlamentare și la referendum încât, așa cum de altfel prognozam din capul locului, intră direct într-o competiție cu Ludovic Orban. Care nu știm cum se va sfârși. Dar putem intui. Atâta timp cât Rareș îl are în spate pe președintele Klaus Iohannis. Ei bine, începând din acest punct, se conturează cât se poate de clar o viitoare competiție între cei doi lupi tineri ai politicii românești.

Revenind la Dan Barna și încheind această primă încercare de analiză în ceea ce-l privește, voi concluziona astfel: Dan Barna va obține puterea absolută în USR, un partid care a debutat isteric, dar astăzi este bine strunit și bine așezat, și va deveni contracandidatul lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale. O competiție atipică, în care cel puțin pentru moment nu se profilează niciun contracandiat al frontului PSD. Iar dacă Barna va candida la prezidențiale, are toate șansele să câștige.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...