Anti-lăcomia lovește corporațiile

Postat la: 21.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Anti-lăcomia lovește corporațiile

Ordonanța de Urgență a Guvernului, un elefant hăituit zadarnic de Klaus Iohannis prin Palatul Victoria, va lovi năprasnic în marile corporații. Le împiedică să mai jefuiască această țară. Și e de înțeles de ce se dau de ceasul morții. Mai greu de priceput e însă cum se face că există oameni politici în România sau reprezentanți ai societății civile, care se dau patrioți și, în același timp, susțin corporațiile.

Nu este nimic nou sub soare. În toate statele lumii cu o economie cât de cât dezvoltată, cu o democrație cât decât normală și care au alte etichete decât cea de colonii, lăcomia corporațiilor este ținută în frâu. Sistemul de impozite și taxe este riguros. Corporațiile, în special multinaționalele, au tendința cât se poate de firească de a obține profituri cât mai mari. Și de a declara cât mai puțin, pentru a plăti taxe mai mici. Tocmai din acest motiv, guvernele le controlează în mod consecvent. Din când în când, corporațiile sunt prinse cu mâța în sac. De obicei, își sifonează aparent profitul prin offshore-uri în baza unor contracte de consultanță sau simulând faptul că achiziționează materiale și servicii la prețuri mult mai mari decât cele de pe piață. În aceste situații, amenziile sunt colosale. Iar corporațiile plătesc fără să crâcnească, pentru că altfel managerii lor înfundă pușcăria.

În România e raiul pe pământ. Cât vezi cu ochii, lipsește, vezi Doamne, profitul. 40% din economia noastră care e autohtonă aduce la bugetul de stat 80%. În timp ce 60% capital străin contribuie doar cu 20%. Este un jaf organizat, care durează de ani de zile. Iar pușculița de bani a Guvernului se tot subțiază. Am să dau un singur exemplu, care nu vizează nici băncile, nici marii șmecheri din energie sau retailerii. Opt dintre cei zece mari traderi ai comerțului cu cereale sunt societăți străine. Dintre acestea, în mod sistematic, șapte raportează pierderi în ultimii zece ani. Cum este posibil așa ceva? Cine își poate imagina că mari corporații sunt dispuse să piardă în favoarea românilor an de an sume colosale?

Președintele Klaus Iohannis nu s-a dus la Guvern pentru Ordonanța de Urgență privind amnistia și grațierea, întrucât știa chiar din gura lui Liviu Dragnea că acesta nu va fi dată acum, ci în ianuarie. El a desantat la Palatul Victoria împreună cu cei mai mulți dintre consilierii săi, imaginându-și că poate bloca Ordonanța anti-lăcomie, inițiativă a ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici. Acest avânt quijotesc al lui Klaus Iohannis va trebui replicat și la următoarea ședință de Guvern. Atunci când va fi promovată Ordonanța. Un detaliu însă s-ar putea să-l ajute, determinându-l să stea acasă.

Toate statele din Europa de est au fost jefuite în mod asemănător. Dar toate, cu excepția României, s-au trezit. În fiecare stat al Europei de Est au apărut asemenea norme anti-lăcomie. Iar rezultatele se văd și ele. Sunt pozitive. Pretutindeni, corporațiile au amenințat că vor pleca și s-au lamentat pe motiv că își pierd investițiile. În niciun stat al Europei de Est corporațiiile nu au sucombat. În schimb, au fost silite să-și împartă profitul cu guvernele. Și, atenție, nu li s-a permis să mute povara pe spinarea cetățenilor, pe calea unor scumpiri.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...